Sergej Jakirović

 GORAN MEHKEK Cropix
VAR SOBA

‘Dinamo je kao Bayern ili Hollywood, a smjena Jakirovića otkrila bi veliki problem u hrvatskom nogometu‘

Ugledni novinari Davorin Olivari i Tomislav Juranović prokomentirali su ključne događaje 23. kola HNL-a
Piše: Marko CrnjakObjavljeno: 19. veljača 2024. 22:12

Runda broj 23. SuperSport HNL-a je iza nas, a najviše razloga za slavlje ima Rijeka. Velika 4:0 pobjeda protiv "nagazne mine" Lokomotive ponudila je momčadi Željka Sopića dva boda prednosti nad Hajdukom, koji je bio uspješan na gostovanju kod Rudeša (0:2). I Dinamo je uspješno odradio svoj zadatak pobijedivši Varaždin (1:0), iako je igra Modrih bila daleko od onoga što plavi navijači žele vidjeti...

Rijeka bilježi izvrsnih šest ligaških pobjeda u nizu, suvišno je i kazati da je potvrdila kandidaturu za titulu. Koja su najjača oružja Sopićeve momčadi u velikoj utrci? Gdje su "nestali" Marco Pašalić i Franjo Ivanović i koliko su veliki ulozi u nadolazećem nedjeljnom derbiju između Dinama i Rijeke na Maksimiru? Naši ugledni novinari Tomislav Juranović i Davorin Olivari ponudili su odgovore, ali i mnogo više, u novom izdanju emisije Sportskih novosti VAR soba.

- Za Rijeku tek sada kreće pritisak jer znaju da mogu biti prvaci budući da ni Dinamo ni Hajduk ne izgledaju brilijantno. Modri će biti umorni, vidjelo se i protiv Varaždina koliko su ispuhani od europske utakmice s Betisom. Kasnije Sergej Jakirović kaže da su se dogovorili povući, ali povukli su se zato što više nisu mogli. Bit će im teško protiv Rijeke, koja sad ima veliku priliku. Ako Rijeka dobije u Zagrebu, ne vidim više način da se Dinamo vrati u borbu za prvo mjesto - kaže Olivari.

- Rijeka je sjajno reagirala s Mirko Marićem, koliko znam bila je opcija da dođe i u Dinamo, no izostala je reakcija kluba. Kriza Ivanovića je potpuno jasna s obzirom na njegove godine, a za Rijeku je sjajno što ima odlične zamjene i nema brige ni za igrača ni za klub. Derbi? Vrag je u detalju, Jakirović da je ostao u Rijeci možda bi bio hit-trener koji se bori za naslov prvaka, a sada se u Dinamo opet nalazi pred provalijom i upitnicima. Zašto Dinamo ne može biti team koji će dobiti Varaždin u pola sata pa ne bismo pričali o drugom dijelu i padu energije. Dinamo ne koristi svoju širinu, teško je naći argument zašto u nedjelju nije igrao Brodić, zašto se toliko ganja Petkovića i Ristovskog. U Dinamu ima igrača koji vape za odmorom... Slažem se s Olijem da ogled s Rijekom nije ključan, ali ako Dinamo izgubi, mislim da se neće vratiti na prvo mjesto. Stalno su na nekakvoj klackalici... - dodaje Juranović.

Upravo zato se nerijetko preispituju sposobnosti Sergeja Jakirovića. Reći će Juranović da "Jakir" možda i nije bio najmudrija odluka Dinama, ali bila bi pogreška smijeniti ga. Jer, što onda? Situacija bi otkrila veliki trenerski problem u hrvatskom nogometu...

image

Bruno Petković

GORAN MEHKEK Cropix

- Ne mislim da je Jakirović loš trener, ali možda je loš za ovaj kadar Dinama, u ovom konkretnom trenutku. Njemu više odgovaraju utakmice kao Betis gdje će stajati povučenije i igrati na kontre. Dinamo ima očiti problem stvaranja dominantne igre protiv momčadi koje su, realno, na nižoj kvalitativnoj razini. No, da Jakirović ode, ima li Hrvatska čovjeka za kojeg znamo da će napraviti dobar posao? Ne obilujemo trenerima, malo smo presušili... Neke trenere olako prožvačemo i pljunemo sa strane. Kratak im je rok trajanja, a kad se osvrneš oko sebe, u prvoj ili drugoj ligi, u ovom času nema prevelikog izbora koje bi Dinamo mogao iskoristiti u slučaju da otpišu Jakirovića.

- Tako je. Kad se pričalo hoće li Dinamo smijeniti Jakirovića, staviš trenere na papir i zapitaš se - koga? Možda bi u Maksimiru maknuli Jakirovića nakon 0:3 poraza od Lokomotive, ali da su znali koga uzeti - dodaje Olivari.

- Trenutno jedino Vahida Halilhodžića, koji može donijeti rezultat ‘ad hock‘. No, bi li i Vaha mogao biti dugoročno rješenje? - navodi Juranović.

Slikovito će Olivari zaključiti temu:

- Dinamo je kao Bayern ili Hollywood. Izgubiš dvije-tri utakmice i ti si bivši, gotov... Prođu li Betis, mogao bi ih dočekati tempo od osam utakmica u 24 dana! U tom ritmu mogli bi izgubiti prvenstvo...

image

Marko Livaja i Josip Brekalo

GORAN MEHKEK Cropix

Naši novinari prokomentirali su i prvi zajednički nastup Josipa Brekala i Marka Livaje, problem Hajduka nakon teške ozljede Mihaela Žapera te se, između ostalog, osvrnuli i na prvi mogući otkaz u SHNL-u otkad je počela proljetna dionica. Više pogledajte u priloženoj epizodi podcasta VAR soba.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
25. travanj 2024 23:48