Vladimir Dugandzic / CROPIX
BURNO U SPLITU

Produžen mandat 'Našem Hajduku' za 4 godine, odluka o koncesiji za šest mjeseci!

'Predlažem da na sastanku s HNS-om budu uz Hajduk i predstavnike navijača, i predstavnici Grada i gradskog vijeća, te Županije i Županijske skupštine Splitsko-dalmatinske'
Piše: Aleksandar HoligaObjavljeno: 25. studeni 2014. 11:28

Prema očekivanjima, na tematskoj sjednici splitskog Gradskog vijeća bilo je vatreno i sve je prštalo od uzburkanih strasti. Istovremeno su u Zagrebu čelnici Hrvatskog nogometnog saveza vijećali o tome kako se postaviti prema Hajduku nakon što je odbio odigrati derbi s Dinamom i donijeli odluku koja se otprilike može svesti na dvije riječi: 'Moramo sjesti'. Pozvali su Hajduk na razgovor, priznavši da je i s njihove strane bilo pogrešaka, te pružili ruku pomirenja – s figom u džepu ili bez nje, uskoro će se pokazati.

Za to vrijeme u Splitu, jake policijske snage osiguravale su prostor oko Banovine, a glasnogovornica PU splitsko-dalmatinske Antonela Lolić potvrdila je da se policija tamo našla prema vlastitoj sigurnosnoj procjeni, bila je to mjera predostrožnosti zbog mogućeg dolaska navijača.

Unutra, gradski 'bikovi koji sjede' cijelo su radno vrijeme potrošili na raspravu o stanju u Hajduku. Verbalno su se boli međusobno, s čelnicima kluba i s predstavnicima udruge Naš Hajduk, koja je očekivala da će se glasati o njenom prijedlogu dodjeljivanja 25-godišnje upravljačke koncesije gradskim većinskim udjelom u klubu. Time se Hajduk želi maknuti od utjecaja politike. No, dan prije gradonačelnik Ivo Baldasar donio je odluku kako to ipak neće staviti na sjednicu: nakon što nije uspio uvjeriti druge gradske vijećnike da je takva koncesija protupravna, shvatio je da neće imati dovoljno 'ruku'.

No, o prijedlogu se ipak raspravljalo. Vijećnici su imali konkretne prigovore i(li) pitanja, ali su ga mahom načelno podržali, iako je bilo i drugačijih mišljenja. „Ova karikatura od prijedloga služi kao provokacija da je mi odbijemo, da bi neuspio projekt imao izgovor!“, žestok je bio HČSP-ovac Luka Podrug, inače zakleti dinamovac.

Vijećnica Marijana Puljak najsnažnije je podržala udrugu. „Ideja Našeg Hajduka je prihvatljiva jer radi se o demokratskom izboru za članove Nadzornog odbora, a članovi su dosad pokazali zrelost“, rekla je i zaključila: „Stvari su evidentno krenule na bolje. Situacija nije idealna, ali modelu treba dati šansu.“ Tajnik Našeg Hajduka Bojan Islamović izrazio je nezadovoljstvo što pravno mišljenje s kojim se pojavio gradonačelnik Baldasar ne daje objašnjenje zašto prijedlog nije pravno utemeljen ni što treba napraviti da bude. On je pokazao fleksibilnost oko uvjeta prijedloga i najavio želju članova da u narednom razdoblju postupno otkupe većinski dio vlasništva u klubu.

Predsjednik Brbić odgovarao je na pitanja vijećnika i iznio javnosti već dobro poznate podatke o poslovanju i pozitivne trendove. Potegnuto je, naravno, i pitanje reprogramiranja kreditnih obveza, gradskog (ne)ulaganja u stadion i klupskog duga za komunalnu naknadu. „Ako se ovako nastavi, Hajduk će svojim operativnim prihodima za dvije godine pokrivati troškove poslovanja, pod uvjetom da se riješimo zaostalih obveza. U tom slučaju, novac od prodaje igrača ne bi bio nužan za normalno funkcioniranje kluba“, objasnio je Brbić.

Kako je vrijeme odmicalo, strasti su se polako smirivale i činilo se da su neki od vijećnika tek satima nakon početka sjednice u potpunosti razumjeli što Naš Hajduk zapravo traži i dali podršku udruzi, ali odluka o koncesiji je odgođena kako bi se prije nje među građanima Splita provela anketa o tome kakvo upravljanje nad Hajdukom žele.

Na kraju je doneseno pet zaključaka oko kojih su se, začudo, svi složili i jednoglasno ih prihvatili:

1. Podržavamo Udrugu Naš Hajduk te dajemo mandat Udruzi za sprovođenje izbora za novi Nadzorni odbor u 2015. godini, a na rok od 4 godine.

2. Formirati će se zajedničko Povjerenstvo koje će dalje razraditi prijedlog Udruge Naš Hajduk uvažavajući stavove i prijedloge iznesene na Sjednici GV-a te predložiti Gradskom vijeću novi model i to u prvoj polovici 2015. godine.

3. Sprovest će se Anketa među svim građanima Splita kao većinskim vlasnikom sa pitanjima o obliku upravljanja Hajdukom, ali i o obliku vlasništva . Pitanja za Anketu će se usuglasiti i formulirati na Povjerenstvu.

4. Dug Hajduka za komunalnu naknadu, umjesto plaćanja, će se izvršiti dokapitalizacija od strane Grada u 2015. godini.

5. U suradnji sa stručnim službama Grada izvršiti će se reprogramiranje obveza Hajduka vezanih za kredit.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
12. rujan 2024 07:32