HRVATSKA - ESTONIJA 3:1

'Problemi' za Bilića! Tko će na Euro? 'Rezervni' Vatreni sjajnom igrom razbili Estoniju

Hrvatska je u Puli slavila protiv Estonije u prvoj pripremnoj utakmici za Europsko prvenstvo. Pogotke su postigli Ćorluka, Kalinić i Vukojević, dok je strijelac za Estoniju bio Vassiljev
Piše: Dražen KrušeljObjavljeno: 25. svibanj 2012. 18:02

Kalinićev gol i centaršut “rabonom” za Perišićeve škarice, Iličevićevi proboji i ubačaji, plus Duduova “joga bonita” začinjena s nekoliko haklerskih asistencija te Badeljova dobra partija, Vukojević strijelac na Vrsaljkovu asistenciju.

Kada podvuče crtu, Slaven Bilić samo dva dana uoči Uefina “deadlinea” ima više od 23 legitimna kandidata za put u Poljsku, i nije mu lako otpisati suvišne.

U Puli je protiv Estonije istrčala šarena momčad, bez Srne, Modrića, Jelavića i Olića, s Mandžukićem, Šimunićem i Rakitićem na klupi. Postigla je dva pogotka u prvom poluvremenu, pogodila gredu i usput podigla na noge devet tisuća gledatelja, koji su, doduše, isporučili standardnu porciju uvreda čelnicima HNS-a, ali su reprezentativce ispratili ovacijama.

Pospan ulazak u utakmicu hrvatske obrane i nekoliko bijegova brzih Konse i Opera nisu sugerirali na to da će Bilićeva momčad desetominutnom rapsodijom “pomesti” s terena rastrčane goste. Dogodilo se, međutim, da je već s tri-četiri dotjeranija napada nacionalna momčad stigla do dva gola prednosti, a na semaforu je svijetilila tek 21. minuta.

S kapetanskom vrpcom oko ruke, Vedran Ćorluka načeo je vratara Pareika u 16. minuti, nakon prekida koji je izveo Iličević. Perišićev pokušaj na prvoj vratnici blokirao je gostujući stoper, a Ćorluka je u nastavku akcije smjestio loptu pod gredu.

Još u nokdaunu, Estonci su pet minuta poslije ponovno poslani na centar nakon akcija koju je lucidnom asistencijom za Perišića, kroz noge suparniku, započeo Eduardo. Uslijedio je hitar bijeg prema kaznenom prostoru i podvaljena lopta Kaliniću, koji je s pet metara lako poentirao. U 37. minuti još jedna Iličevićeva lopta je u kaznenom prostoru završila na pravoj adresi. Vida je nadvisio suparnike i glavom uzdrmao gredu.

U finišu prvog dijela Nikola Kalinić osvježio je sjećanja na svoju simultanku iz veljače prošle godine protiv Češke. Majstorski je sa stoperom na leđima izborio prostor za udarac, no Pareiko je morao nešto i obraniti.

Utakmica je u nastavku razvodnjena brojnim izmjenama, ali festival atraktivnih poteza je nastavljen. Hrvatska je stigla do trećega gola desetak minuta prije kraja, kada je Kranjčar lansirao u priliku Vrsaljka, koji je povratnom loptom na jedanaestercu pronašao strijelca Vukojevića. Dojam je pacerskom intervencijom na kraju pokvario inače solidni Danijel Subašič. “Popio” je gol s tridesetak metara iz slobodnog udarca, no mrlja na pobjedi nije uspjela zaustaviti euforiju na pulskim tribinama.

Hrvatska - Estonija 3:1 (Ćorluka 16, Kalinić 20,Vukojević 81/Vassiljev 83)

Hrvatska: Subašić, Vida, Ćorluka (Vrsaljko 80), Schildenfeld (Šimunić 46), Strinić, Iličević (Rakitić 60), Dujmović (Vukojević 46), Badelj, Perišić (Kranjčar 46), Kalinić, Eduardo (Mandžukić 60)

Estonija: Pareiko - Šišov, Kudron (Stepanov 46), Klavan, Kruglov - Konsa (Kams 63), Vassiljev, Dimitrijev, Kink (Vunk 73) - Ojamaa (Saag 58), Oper (Tamm 58)

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
19. rujan 2024 09:14