Drago Spta/CROPIX
NOVI POSTUPAK

Prijava protiv Dinama! Torcidaši od Mamića traže povrat od 214 milijuna kuna!

Piše: Slobodna DalmacijaObjavljeno: 14. studeni 2012. 10:11

Devet malih dioničara Hajduka – Žan Ojdanić, Drago Lelas, Stipe Lekić, Bojan Islamović, Ivor Jeftimijades, Silvio Jović, Alen Jurjević, Josip Tadinac i Andrija Najev - uputilo je Agenciji za zaštitu tržišnog natjecanja zahtjev za "pokretanjem postupka radi utvrđivanja nezakonitih državnih potpora koje su dodijeljene Građanskom nogometnom klubu Dinamo i odluke o njihovom povratu".

Riječ je o ukupno 214 milijuna, 714 tisuća i 780 kuna i 73 lipe, kako su precizno izračunali podnositelji prijave iz raznih javnodostupnih izvora koje je Dinamo od 2006. godine primio od grada Zagreba putem nekoliko kanala i koje bi, ako AZTN utvrdi da je riječ o nezakonitim potporama, morao i vratiti, i to uvećane za kamate.

Povod za prijavu je činjenica da je Hajduku trebao blagoslov Agencije za kredit za koji je Hajduku jamstvo dao Grad Split kao većinski dioničar.

- Kao što je Agencija napomenula u priopćenju o odobrenju potpore za sanaciju sadržanu u zahtjevu Grada Splita za izdavanjem jamstva HNK-u Hajduk, u konkretnom je slučaju riječ o poduzetniku i to ne zato što je Hajduk registriran kao športsko dioničko društvo nego zato što djeluje na različitim tržištima te kao subjekt koji obavlja gospodarsku djelatnost ostvaruje prihode od prodaje ulaznica, prodaje igrača, sponzorstava, najma prostora itd., odnosno, kumulativno ispunjava kriterije prema kojem je dodjela državnih sredstava HNK Hajduk potpora. Isto bi pristup Agencija bi imala i u ocjeni dodjele državnih sredstava nekom drugom sportskom društvu odnosno udruzi. Pri ocjeni predstavljaju li dodijeljena im državna odnosno sredstva jedinica lokalne samouprave potporu, u obzir se uzima i svrha kao i uvjeti pod kojima su im sredstva dodijeljena - odgovoreno je iz AZTN-a na upit dioničarima Hajduka prilikom odlučivanja o kreditu Hajduku.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
22. rujan 2024 04:32