Samuel Eduok
 
 VLADIMIR DUGANDZIC/CROPIX
POSUDBA, NADAJU SE, TRAJNA

Predstavljao je svjetlo nakon velikog debakla, a s Poljuda je otišao - na prstima! Gdje je zapelo?

Hajduk je obznanio da je Samuel Eduok otišao na posudbu u Tursku. Tamo bi ga htjeli i ostaviti.
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 28. kolovoz 2020. 19:27

Samuel Eduok napustio je Bijele, ni prvi ni posljednji koji je otišao s Poljuda. Ali, zanimljiva je činjenica da je Eduok otišao na posudbu s pravom otkupa. I nadom da će sljedeće ljeto ostati u Konyasporu.

Tu je ključ priče, najskuplji igrač Bijelih vratio se u Tursku, a klub je ispunio cilj njegovim odlaskom. Igrač od 700.000 eura po sezoni, napadač koji je trebao biti najveće pojačanje prošle sezone i jedan od najvećih poslova Hajduka u recentnom razdoblju, na “mala vrata” se na prstima iskrao s Poljuda. Figurativno rečeno, ali nije daleko od istine. Gdje je zapelo, gdje je nastao problem? Prije godinu dana, u ljetnom mercatu Hajduk je doveo Eduoka. U danu kada se oplakivalo ispadanje od Gzire, Nigerijac je predstavljao “svjetlo u tunelu”.

- Eduok nam je bio velika želja od samog početka prijelaznog roka, sretni smo što smo ga doveli, jer u konkurenciji je bilo puno klubova. Eduok je napadač koji će nam silno koristiti, s njim ćemo lakše ostvariti naše ciljeve - naglasio je sportski direktor Saša Bjelanović prilikom prezentacije Eduoka u srpnju prošle godine.

Golgeterske suše

Od Nigerijca se očekivalo da bude klasni napadač, jer bilo je razvidno da može igrati i “devetku” i krilo i povučenu špicu. Polivalentni ofenzivac s iskustvom igranja u turskim prvoligašima, s obzirom da je prošao kroz Kasimpasu i Erzurumspor. Eduok je najavljivan i kao igrač za europske ciljeve, ali prije nego je došao do Poljuda već su Bijeli šokantno eliminirani od Maltežana. Više nije bilo ni trenera (Oreščanin) koji ga je izabrao zajedno s Bjelanovićem. Novi trener Burić dobio je i novog napadača koji je u startu iskazao klasu. Zabio je Eduok tri pogotka u tri startne utakmice. Navijači su bili u deliriju, mediji su slavili Nigerijca.

- Hajduk je dobio novog Ohandzu - krenule su usporedbe.

Ali, kako je zasjao, tako se Eduok brzo i ugasio. Na sljedeći gol trebalo je čekati tri mjeseca. Od početka kolovoza do početka studenoga “šutio” je nigerijski golgeter. U međuvremenu je kod Burića izgubio status prvotimca. Dva susreta je propustio, četiri utakmice počeo s klupe. Nestao je sa scene. Ni blizu očekivanog pojačanja. Razlog nikada nije službeno objavljen, ali poznavajući Burićeve zahtjeve očigledno je bilo da Eduok nije pružao angažman kakav je trener tražio. U finišu jeseni se donekle probudio, nanizao pet utakmica u ulozi startera, ali jesen je završio s pet golova u HNL-u. Premalo za najskupljeg igrača kluba.

Još više

Zato je u proljeće s novim trenerom Tudorom krenuo goropadnom najavom. Na ljeto je kazao “dat ću 15”, ali za drugi dio sezone podigao je letvicu.

- Zabit ću više od 15 golova, mogao bih otići do 20 - poručio je Nigerijac nakon prvog kola proljeća i pobjede u Varaždinu.
Međutim, i kod Tudora se ponovila slična priča kao i s Burićem u prvom dijelu. Eduok je krenuo dobro, kao i početkom sezone, zabijao je u nizu utakmica. Četiri zaredom je bio strijelac i opet se ugasio. Preselio na klupu, pa zatim igrao “toplo-hladno” s tek dva pogotka do kraja sezone. Ukupno 11, što je na kraju bolja brojka od prikazanog na terenu. Ali odavno je bilo jasno da Hajduk želi ovog ljeta unovčiti Eduoka. Razvidan je i razlog. Kod oba trenera, Burića i Tudora, nije pružao očekivani angažman.

Premda su Burić i Tudor treneri različitih taktičkih postavki, zajednička im je bila činjenica da su Eduoku pružili šansu u startu, a potom su ga obojica selili na relaciji “klupa-teren”. Previše plaćen da bi imao takav status, ali status je zaslužio pristupom i učinkom. Zbog toga se na Poljudu nadaju da će u Konyasporu opravdati očekivanja. Turski nogomet mu odgovara, a u Hajduku se okreću drugim rješenjima.

Bolja pozicija

Gyurcsu se smiješi novi ugovor

Nakon odlaska Eduoka, novi ugovor smiješi se Adamu Gyurcsu. Mađarski krilni napadač ima s Bijelima ugovornu obvezu do lipnja sljedeće godine i jasno je da eventualni ponuđači mogu pričekati nekoliko mjeseci, jer od početka 2021. s njim mogu potpisati obvezu. Ukoliko ne produži u Hajduku, a upravo se takav proces priprema na Poljudu.

Ugovor na još jednu sezonu je plan za Gyurcsa koji bi time bio rasterećeniji glede nastavka karijere, a Hajduk bi mogao realizirati unosniju prodaju. Nije svejedno ima li igrač još godinu ili dvije u klubu, sa ugovorom do 2022. dobio bi i Hajduk bolju pregovaračku poziciju. Mađar je na Poljud došao u siječnju 2018., iz Pogona na posudbu sa pravom otkupa. Trogodišnji ugovor je potpisao istog ljeta, ali već nakon prve sezone je otišao na posudbu u mađarski Puskas Academy, odakle se prije mjesec i pol vratio na Poljud.

Gyurcso nije jedini kojem ugovor istječe za godinu dana, u istoj poziciji je i Mijo Caktaš, najbolji igrač Bijelih iz dvije protekle sezone, te još dvojica veznjaka, Stanko Jurić i Bassel Jradi. Jasno je da je tercet veznjaka i prvi na prodaji u aktualnom mercatu koji traje do sredine listopada.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
03. svibanj 2024 07:04