Ante Čizmić / Cropix
'IGORE, OČISTI HNS'

Predsjednik primio Štimca, o HNS-u kaže: Svi bruje o namještanju. Pa što ćete više

Štimac i Josipović sastali su se u petak, 17. rujna, u Uredu predsjednika na Pantovčaku. Nisu oko tog sastanka dizali puno prašine, no vijest je ipak procurila u javnost
Piše: Slobodna DalmacijaObjavljeno: 29. rujan 2010. 15:02

Rasplamsala se borba za predsjednika Hrvatskog nogometnog saveza. Službena objava Igora Štimca kao čovjeka koji bi nakon dvanaest godina trebao zamijeniti Vlatka Markovića još se čeka, no jasno je da su njegove ambicije velike. A potvrđuje to i sastanak s hrvatskim predsjednikom Ivom Josipovićem.

Naime, Štimac i Josipović sastali su se u petak, 17. rujna, u Uredu predsjednika na Pantovčaku. Nisu oko tog sastanka dizali puno prašine, no vijest je ipak procurila u javnost. A kako doznajemo, na Pantovčaku je Štimac upoznao predsjednika o svojim namjerama i planovima u vezi s Hrvatskim nogometnim savezom, te je iskazao svoju nadu da se politika neće miješati u izbor novog predsjednika HNS-a.

Ostaje, međutim, upitno koliko će se bitka za osvajanje “prijestolja” u Rusanovoj, u Kući hrvatskog nogometa, moći dobiti bez potpore političkih struktura. Jer, politika je i te kako upletena u sve pore društva, pa tako i sporta. Odluku o novom predsjedniku u prosincu će ove godine donijeti Skupština HNS-a, odnosno pedeset skupštinara koji su zastupnici 21 županijskog saveza. A teško je isključiti utjecaj politike na županijske saveze, negdje drma HDZ, negdje SDP...

Kuloarima, stoga, već kruže priče kako i Štimac i Marković obilaze buduće glasače i iznose im svoje planove i ideje. No, postoji jedna ključna razlika − Marković “puca” na svoje provjerene poslušnike, ljude kojima već dvanaest godina “izlazi u susret”.

S druge strane, Štimac mora ispočetka uvjeriti barem 26 skupštinara da je spreman unijeti promjene u hrvatski nogomet i izložiti im ideje od kojih će im zastati dah. On je “pikirao” one kojima je dosta Markovićevih praznih obećanja i koji bi konačno željeli “svježu krv”, pa čak ako i riskiraju neke osobne povlastice koje su imali kod dugogodišnjeg šefa hrvatskog nogometa. Markovićeva “žabokrečina” protiv Štimčevih ideja. Bitka je tek počela.

Josipović: Novine i mediji bruje o namještanju utakmica. Pa što ćete više?

Predsjednik Ivo Josipović je danas, pojašnjavajući svoju izjavu da u hrvatskom nogometu postoji mafija , rekao da ne zna kako uopće nekome nije jasno na što se misli, a posebno mu je to nejasno kada je riječ o nekome tko je u nogometu, a da mu nije jasno na što se misli.

- Novine i mediji bruje o namještanju (utakmica), nasilju na nogometnim stadionima, o porezima koji se ne plaćaju... Pa što ćete više? Zar je potrebno neko dodatno obrazloženje, upitao je predsjednik. Nogomet kao jedna važna sportska, pa i općedruštvena disciplina zavrjeđuje da se očisti od tih pojava - objasnio je Josipović.

- Imam puno povjerenje u to da će USKOK, pravosuđe, pa i nogometni djelatnici odlučnim naporom nogomet učiniti onim što doista i treba biti - vrhunskim sportom u kojem postižemo jako dobre rezultate koji ima i odgojnu i sportsku i općedruštevnu i gospodarsku funkciju. Vrijeme je za to došlo i nadam se da će se to i učiniti - rekao je predsjednik Josipović i dodao da je to rekao u jednom neformalnom razgovoru, ali da on tako misli i da je to rekao te sada to i ponavlja.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
28. rujan 2024 23:55