Emica Elvedji / CROPIX / CROPIX
NEIZVJESNO DO KRAJA

POTPUNO SE ZAKOMPLICIRALA BITKA ZA OSTANAK Odigran derbi začelja, Cibalia pobijedila Split i vratila se u život

Piše: damir begovićObjavljeno: 07. svibanj 2017. 23:08

CIBALIA - SPLIT 1:0 VINKOVCI Stadion Cibalia. Gledatelja: 1053

Cibalia(4-2-3-1): Matković - Žderić, Zgrablić, Tomašević, Čuljak - M.Mišić (od 84. Rubić), Muženjak - Baša, Vitaić (od 90. Mijoković), P.Mišić - Glavica (od 88. Brekalo). Trener: Mladen Bartolović.

Split (3-4-1-2): Duka - Škvorc, Dupovac, Perković - Jurendić, Vidović, Boljat (od 59. Jakić), Maglica (od 70. Aliyu) - Pavlovski - Jovanović, Ugrina (od 60. Tomičić). Trener: Bruno Akrapović.

Strijelci: 1:0 - Baša (55).

Sudac: Ante Vučemilović-Šimunović (Osijek). Pomoćnici: Grgić i Conjar. Četvrti sudac: Bel. Delegat: Posavec.

-----------------------------------------------------------------------------------

Loše vrijeme definitivno je utjecalo na posjet, četrdesetak minuta prije početka derbija začelja, sudbinski obostrano važne utakmice, Vinkovci su bili okupani proljetnim pljuskom koji je mnoge obeshrabrio za dolazak na stadion pokraj Bosuta s čijih je tribina utakmicu Cibalije i Splita motrila tek šačica više od 1.000 gledatelja s plaćenim ulaznicama.

Nebesko-plavi su po priželjkivanu pobjedu krenuli očekivano ofenzivno, gosti, pak, po bod koji im život znači, također očekivano, začahureni na svojoj polovici, dobro organizirani i taktički disciplinirani. Međutim, koncepcija domaćih bila je potpuno promašena; bjesomučna bočna ubacivanja bivala su lak plijen za crvene nebodere Perkovića, Dupovca i Škvorca koji su dominirali u zračnim dvobojima u kojima im nebesko-plavi ofenzivni ''portabli'' nisu mogli parirati. Istina, prva šansa za domaće notirana je u 5. minuti baš iz zraka, ali tom zgodom svojima je naprijed u ispomoć na prekidu krenuo stoper Tomašević, inače strijelac jedinog pogotka u prošlojesenskom srazu istih suparnika na istom mjestu.

Čim je lopta klizila po travnatoj plohi, Cibalijina igra bila je smislenija, nadasve opasnija. Baša je u 22. minuti ušao s desnog krila ''na kontra nogu'', Perković je vrhom kopačke uspio izblokirati njegov udarac, lopta je prohujala uz desnu Dukinu vratnicu. Za pedalj, za uzdah domaćih…

Kako je vrijeme odmicalo domaće je počela nagrizati nervoza, remi im je kao poraz! A pobjeda, sudeći prema prikazanom u prvoj dionici utakmice skromnog sadržaja, udaljena poput Erisa, patuljastog planeta s ruba Sunčeva sustava.
U nastavak su treneri Bartolović i Akrapović (inače zemljaci; točno desetljeće stariji Akrapović rođen je u Zenici, a Bartolović u 50-ak kilometara udaljenim Zavidovićima) ušli nepromiješanog špila, bez svježih aduta. Odnos snaga nepromijenjen, Cibalia opet dominantna u posjedu, no ponovno opasna jedino iz prekida. Međutim, u 55. minuti opasna i konkretna, Baša je zabio za 1:0, pa sa suigračima pred zapadnom tribinom proslavio pogodak, ujedno i rođenje sina Leona, rođenog dan ranije!

Nervoza je nakon Bašinih 1:0 preselila u suprotni tabor, a gostujuća klupa promptno je reagirala nakon potonuća u rezultatski zaostatak; Boljata i Ugrinu na travnjaku su zamijenili Jakić i Tomičić.
Promjena na semaforu nije, međutim, donijela promjenu u odnosu snaga na terenu. Cibalia i dalje u dominantnom posjedu, a u 66. minuti i blizu udvostručenja prednosti, Duka je ispod grede atraktivno iščupao udarac P. Mišića s ruba kaznenog prostora.
Do 70. minute Akrapović je aktivirao sva tri džokera s klupe, a uvrzpo nakon toga Cibalia je ostala s desetoricom na travnjaku nakon što je Čuljak u razdoblju od samo osam minuta zbog dva preoštra starta upario dva žuta, odnosno diskvalificirajući crveni karton! Petar Mišić se s lijevog krila povukao na lijevog beka, a Cibalia sa Splitove polovice na svoju.

Silna nastojanja gostiju, međutim, nisu urodila plodom. Do pogotka vrijednog boda i remija vrijednog pobjede, a vjerojatno i osiguranja 9. mjesta i pripadajućih kvalifikacija, nisu uspjeli doći. Nebesko-plavi su minimalnom pobjedom uveličali 98. rođendan kluba s Bosuta i ponovno oživjeli svoje šanse za ostanak koje su se do prije kojeg tjedna činile simboličnima. Cibalia se prišuljala Splitu na samo dva koraka zaostatka (uz bolji međusobni omjer) uoči završnih 360 ovosezonskih minuta, drama doseže vrhunac!

POGODAK
1:0 – BAŠA (55)
Slobodan udarac iskosa zdesna izveo je M. Mišić, očekivao se ubačaj, no lopta je u odsjela na gredi od koje se odbila na vrh vratarevog prostora gdje ju je presreo Baša i – ne oklijevajući, iz prve – poslao u suprotni kut Dukinog gola.

Tablice vam donosi SofaScore - rezultati uživo

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
23. rujan 2024 02:27