Željko Hajdinjak/CROPIX
LOŠE SUĐENJE

PORAZNE BROJKE Čak 75% sudaca iz Zagreba palo na ispitu iz poznavanja pravila!

Da ispitna komisija na koncu nije smanjila bodovni prag za prolaz, ovoga bi se vikenda odgodile utakmice u zagrebačkom prstenu jer ih ne bi imao tko suditi!
Piše: ArhivaObjavljeno: 04. rujan 2012. 11:32

Zagrebački zbor sudaca zauzeo je oštar kriterij u školovanju budućih djelitelja nogometne pravde, a takav stav im se skoro obio o glavu minulog vikenda.

Naime, na teorijskom ispitu iz poznavanja nogometnih pravila, koji je održan koncem kolovoza u Domu sportova, palo je čak 75 posto sudaca! Da ispitna komisija ( Poljak, Strahonja, Pristovnik, Modrić, Nesvanulica) iz ZZS-a na koncu nije smanjila bodovni prag za prolaz i potražila pomoć sudaca iz viših rangova, ovoga bi se vikenda odgodile utakmice u zagrebačkom prstenu jer ih ne bi imao tko suditi!

- Svjesni smo poraznosti te brojke, ali to je isključivo zato što smo pooštrili kriterije - tvrdi Dragutin Karlo Poljak, šef ZZS-a.

Neozbiljan pristup

Razloge je pronašao u neozbiljnosti kojom mnogi pristupaju suđenju. Iako je riječ o mladim osobama koji amaterskim suđenjem preko vikenda zarade za džeparac, mnogi od njih taj posao doživljavaju kao hobi.

- A svojim neznanjem narušavaju ugled sudaca ZSS-a i sramote nas. I zato smo krenuli ‘đonom’. Za one koji su neozbiljni neće više biti mjesta na travnjaku - jasan je Poljak.

Očito je takav stav iznenadio mnoge na ispitu. Naime, u Domu sportova striktno se pazilo da se ne prepisuje i da odgovori budu od riječi do riječi u skladu s knjižicom od 500 pitanja iz koje se trebalo učiti za ispit.

- Gledajte, jasno je da će mali postotak takvih sudaca za desetak godina doći na listu za 1. ili 2. ligu, ali ne smijemo si dozvoliti da nekoga pustimo na lijepe oči - zaključio je Poljak koji se pohvalio fizičkom spremnošću amaterskih sudaca.

Ne znaju, ali trče

Naime, na tom ispitu, koji je pod ingerencijom Marija Strahonje, suca koji se nalazi u Uefinu klubu Top 30, prolaznost je bila gotovo pa stopostotna. I ne samo to, suci su pokazali izvrsnu fizičku pripremljenost i pomak od lanjskog testiranja.

Možda je razlog toga što se s njima radi na fizičkoj spremi. Svaki četvrtak u Veslačkoj se vježba iz “područja fizičkog i tehničkotaktičkog usavršavanja”, što se provodi isključivo prema naputcima s Uefina seminara.

- A da? Meni se čini da četvrtkom u Zagrebellu samo igramo nogomet. I to nas se jedva skupi za dvije ekipe, a to bi trebao biti otvoreni trening za sve suce iz Zagreba - smije se naš sugovornik, jedan od rijetkih koji neće na popravni iz poznavanja pravila nogometne igre.

Iz razumljivih razloga želi ostati anoniman, ali priznaje da je šef u pravu oko kriterija.

- Prije je to bilo druženje i zezancija. Svi u prostoriji zajedno su odgovarali. Ovaj put nije bilo tako. Poljak nam je odmah rekao da želi vidjeti koliko doista znamo - priča nam sudac.

Loš sustav

Za loš rezultat, osim lijenosti svojih kolega, krivi su i sustavni nerad s mladim kadrovima.

- Čitam kako naši međunarodni suci stalno idu na Uefine seminare na kojima ih se priprema za iskušenja. Tu nema nikakvih seminara ili radionica. Tek ako se polaže za regionalnog i saveznog suca, Darko Cvitković okupi kandidate u Frankopanskoj ulici i održi im predavanje - otkriva naš sugovornik.

Očito je takav pristup odgovoran za loše suđenje u HNL-u, ali i činjenicu da je posljednji hrvatski sudac na velikom natjecanju bio Damir Matovinović, i to prije tri desetljeća na SP-u u Meksiku. Za usporedbu, Damir Skomina iz Slovenije je u petak sudio europski Superkup.

Pitanje 1. Sudac spušta loptu, a nakon pravilnog spuštanja, igrač je udari i zabije protivniku gol.

Odgovor: Pogodak se ne priznaje, a igra se nastavlja udarcem protivnika iz svog prostora.

Pitanje 2. Sudac spušta loptu, a nakon pravilnog spuštanja igrač je udari i zabije autogol.

Odgovor: Pogodak se ne priznaje, a igra se nastavlja udarcem iz kuta.

Pitanje 3. Igrač koji izvodi kazneni udarac, petom doda suigraču koji je iza njega, a koji zabije gol.

Odgovor: Ponavlja se kazneni udarac.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
21. rujan 2024 19:43