Damir Krajac / CROPIX
PROBLEM NAPADAČA

PONAVLJA SE TUŽNA DINAMOVA 2001. GODINA? Isti učinak, gotovo ista gol-razlika, a bilo je premalo za preokret i osvajanje naslova

Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 05. listopad 2016. 00:11

Dinamo za Rijekom zaostaje šest bodova. To je, svakako, za Modre, loša vijest. Ali, još je lošija ona brojka u rubrici postignuti golovi. Samo 18 u 11 utakmica. Malo, premalo za Dinamove šampionske ambicije. Uvijek dosad, kad je bilo tako, Dinamo je u najboljem slučaju imao puno problema, a znao je i gubiti naslove.

Dvojac Ha-Ha

Jednak broj golova nakon 11 golova imali su Plavi i u jesen 1994., gol-razlika bila je 18:7. Sad su primili tri više. Najmanje, 17 dosad su Dinamovi igrači zabili u 11 kola prvenstva 2013/14., sjećate se to je ona jesen kad je ispao Jurčić od bečke Austrije, pa je Zoran Mamić preuzeo, pa došao Ivanković, pa je potom opet na klupu sjeo Mamić.

Tada je Dinamo bio strašno neefikasan, ali je, za razliku od sad imao bod više od Rijeke. Međutim, ova sezona, a to je najlošija vijest za trenera Peteva i igrače, mnogo više podsjeća na jesen 2001. Tada je Dinamo nakon 11 kola ima gol-razliku 17:8, dakle zabio je gol manje i ali dva manje primio. Imao je 23 boda kao i sad i zaostajao šest bodova za vodećim. A to je tada bio Cicin Zagreb, koji je tu sezonu i završio s peharom prvaka u rukama.

Angelo Henriquez
Boris Kovacev / Hanza Media

- Rijeka je pobjegla kao nikad dosad, ali nastavimo li igrati kao u derbiju, vjerujem da ćemo na kraju ipak mi prvi proći kroz cilj - rekao je nakon dvoboja s Hajdukom kapetan Domagoj Antolić.

Računaju u Maksimiru kako imaju još tri dvoboja s Rijekom, dva u svojem dvorištu, kako im je to veliki adut u toj utrci, naravno, podrazumijeva se da ne smiju previše kiksati u tzv. malim utakmicama. No, jasno je, više nema spavanja, moraju se razbuditi modri napadači. Dvojac H&H, kolokvijalno zvani Ha-Ha (takva im je i statistika), Hodžić i Henriquez, i protiv Hajduka su pokazali u kakvom su stanju. Hodžić je bio očajan, najviše se umorio gledajući veznjaka Antolića kako ulazi u šanse.

Promašuje, ali je ušao u njih, dok je Hodžić bio samo nijemi svjedok. Najveća je enigma, zapravo, zašto se Petev u svom debiju odlučio baš za Hodžića, za igrača koji je nekoliko puta ove jeseni zbog loše forme bio čak i na tribini. No, Bugarinu je nešto prevagnulo u odluci, valjda je shvatio da je pogriješio. Zamijenio je Hodžića pred kraj susreta, a Henriquez se prometnuo u jednog od tragičara. Za razliku od Hodžića on je došao u priliku, imao u nogama mat, u sudačkoj nadoknadi obranio mu je Kalinić i zaustavio gol koji je za Modre mogao imati višestruku korist.

Marko Todorov / CROPIX
CROPIX

Šestomjesečni post

Ne samo dva boda, taj je gol mogao Dinamu vratiti Angela. Čeka pogodak šest mjeseci, zabiti u zadnjim sekundama derbija, bila bi to ogromna doza samopouzdanja, bila bi to velika najava Henriquezova buđenja. Ovako, Petev će doista morati poraditi na formi svoje dvojice napadača, njihovi su pogoci prebitni u lovu na Rijeku, jer teško je stići šest bodova zaostatka bez golova udarnih špica.

Za podsjetnik, baš te 2001., kad su Modri nakon 11 kola zaostajali za Zagrebom šest bodova, najbolji su Dinamovi strijelci u toj fazi prvenstva bili Dario Zahora s pet i Vlado Petrović s tri pogotka. Sad su najbolji Soudani s pet i Fernandes s tri gola. Puno sličnosti, previše, 15 godina kasnije. Na kraju prvenstva tada je Zahora imao 14, Petrović sedam golova. Treći strijelac bio je Silvio Marić s pet golova.

Zagreb, 021016. 
Stadion Maksimir.
Nogometna utakmica 11. kola MAXtv Prve lige, 11. kolo, izmedju GNK Dinamo i HNK Hajduk. 
Na fotografiji: Soudani.
Foto: Srdjan Vrancic / CROPIX
CROPIX

Malo, premalo za preokret i osvajanje naslova. Jasna poruka, Hodžić i Henriquez moraju krenuti s pogocima! Kako? E, to je Petevljev zadatak, zato je došao da riješi enigmu. Zasad je Hodžić zabio dva gola, Henriquez - nula! S time da su im i krediti sve tanji, pogotovo Hodžiću, koji je dobar dio susreta bio Dinamov igrač manje. Nije slučajno da je Dinamo tako daleko od Rijeke, koliko su samo utakmica Modri prijašnjih sezona rješavali ovako, u zadnjim minutama, individualnim golgeterskim sposobonostima. Ove sezone dečki štekaju!

Tablice vam donosi SofaScore - rezultati uživo

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
24. rujan 2024 18:32