Vladimir Dugandžić / Cropix
PRISJETITE SE UTAKMICA

POLJUD UKLETI STADION 'Da smo igrali protiv Andore i Malte, ta priča bi pala u vodu!'

Na Poljudu smo odigrali tek tri službene utakmice, pa što je to? Vrlo malo. Prijateljske ne računam, one nemaju takav naboj - rekao je bivši lijevi bek Hrvatske Robert Jarni
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 01. lipanj 2011. 19:11

Zašto nikad niste pobijedili na Poljudu? Odgovaraju Goran Vlaović, Robert Jarni i Zvonimir Soldo.

- Zapravo ga je stvorila utakmica sa Slovenijom 1997. Iako je rastao tijekom vremena, korijen je u tom susretu. Prethodno smo odigrali 1:1 s Danskom i trebala nam je pobjeda. Bili smo bolji, vodili 3:1, da bi završilo 3:3. Od tog susreta po medijima se krenulo u proizvodnju takvog pristupa. Osobno nimalo ne vjerujem da je Poljud uklet, to stvarno nema nikakve veze. Trebalo je na njemu organizirati mnogo više utakmica, dovesti reprezentacije poput San Marina, Andore ili Malte, pa da vidite kako bi cijela ta priča pala u vodu - kaže Vlaović.

Robert Jarni ima kuću u Supetru, gledao je u Postirama revijalni dvoboj s reprezentacijom Brača. O našoj temi govori:

- Za taj mit bi prije svega trebalo pitati novinare. Kod nas igrača on nije postojao. Priča da je Split nesretan krenula je po medijima. Od toga doista nije trebalo praviti slučaj.

OK, kako to da i dalje čekamo slavlje?

- Odigrali smo tek tri službene utakmice, pa što je to? Vrlo malo. Prijateljske ne računam, one nemaju takav naboj.

Zvonimir Soldo se slaže s negdašnjim suigračima:

- Strašno mi je žao što sam preskočio utakmicu s Italijom 1995. godine. To je bio fantastičan štimung, pamtit ću ga dok sam živ. Budući da je Maksimir u jako lošem stanju reprezentacija bi trebala više igrati u Splitu. Na taj stadion ne gledam kao problem.

Godinama su potencirane negativne vibracije.

- Sportaši jesu malo praznovjerni, nije isključeno da je netko to tako doživio, ali deplasirano mi je govoriti o ukletosti, jednostavno na stoji.

8. 10. 1995. Hrvatska - Italija 1:1 (kval. EP)

Nekompletni smo dočekali Talijane. Nisu igrali Bilić, Jarni i Prosinečki. Gosti su brzo poveli preko Albertinija, no nakon isključenja njihova vratara Buccija, Hrvatska je dominirala te u 49. minuti izjednačila golom Šukera s bijele točke.

29. 3. 1997. Hrvatska - Danska 1:1 (kval. SP)

Tragičan pogodak Briana Laudrupa, zapravo centaršut s desne strane nakon kojeg je lopta u neobičnom luku odsjela u mreži. Vratar Dražen Ladić kazao je "unijela je bura", što je postalo opće prihvaćeno tumačenje.

2. 4. 1997. Hrvatska - Slovenija 3:3 (kval. SP)

Hrvatska je vodila 3:1, no lagano opuštanje omogućilo je Primožu Glihi da zabije još dva gola, postane strijelac hat-tricka, a o Poljudu se počela raspredati priča kao u ukletom stadionu. No, valja istaknuti da su Vatreni igrali bez Igora Štimca i, što je ekstra bitno - bez Davora Šukera.

10. 2. 1999. Hrvatska - Danska 0:1 (prij.)

Zimska utakmica, debitirao je Stipe Pletikosa. Nije bilo Bokšića, Prosinečkog, Bilića i Ladića. Za Skandinavce je zabio Sand u 45. minuti.

23. 2. 2000. Hrvatska - Španjolska 0:0 (prij.)

Revija bez posebne inicijative i inspiracije. Obje momčadi bile su zadovoljne remijem, što se osjećalo na prve do posljednje minute. Hrvatska pogotovo zbog izostanaka Bobana, Bokšića, Stanića, Bilića, Prosinečkog i Vlaovića. Furija nije imala Raula i još nekih igrača.

12. 2. 2003. Hrvatska - Poljska 0:0 (prij.)

Iznimna hladnoća, bura koja smrzava kosti, onemogućila je kvalitetniju utakmicu. Na tribinama se našlo tek tisuću gledatelja. Usto, nisu igrali Dado Pršo i Niko Kovač. Naši su bili nešto poduzetniji, sve skupa premalo za trijumf.

18. 2. 2004. Hrvatska - Njemačka 1:2 (prij.)

Protivnik je jednostavno bio bolji. Hrvatska pod vodstvom Otta Barića taj susret nije igrala dobro. Čak je Neretljak uspio zabiti u završnici za 1:1, ali poraz je bio realan odnos snaga, konačnih 1:2 djelo je Ramelowa u 89. minuti.

17. 8. 2005. Hrvatska - Brazil 1:1 (prij.)

Ricardinho je iz slobodnjaka spasio Brazil. Golom Kranjčara Vatreni su poveli, no dogodio se i strašan peh - Ivica Olić teško je u toj akciji ozlijedio koljeno. S obzirom na snagu rivala remi je zvučao gotovo kao pobjeda. A još je nedostajao Dado Pršo.

6. 2. 2008. Hrvatska - Nizozemska 0:3 (prij.)

Iako su očekivanja bila velika, Bilićeva momčad nije imala svoj dan. Obrana je učestalo kiksala, a protivnik znalački koristio šanse.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
24. rujan 2024 04:23