RANKO SUVAR Cropix
MLADIĆI U IZLOGU

‘Pokušavamo im pomoći, nekad im karijere često odu u krivom smjeru. Dinamo? Uvijek imaju obzira‘

Hrvatska udruga Nogometni sindikat je po 11. put u nizu okupila igrače koji traže svoj komadić nogometnog kruha
Piše: Robert ŠolaObjavljeno: 22. lipanj 2024. 12:00

Još od ponedjeljka na terenu “Luka Modrić” u Maksimiru vrijedno trenira skupina od 22 igrača. Riječ je o igračima koji nemaju ugovor i koji rade u sklopu kampa koji je već 11. put u nizu organizirao HUNS (Hrvatska udruga Nogometni sindikat).

- Jako smo zadovoljni s odazivom igrača, već godinama ih nije bilo toliko. Dečki treniraju svako jutro od 9 do 10.30, potom imaju organizirani ručak. Svi su oni u sklopu kampa prošli i poseban pregled srca u poliklinici “Vaš pregled”, a održali smo im i dva predavanja, jedno na temu financija, drugo na temu motivacije. U srijedu su dečki igrali u Sloveniji protiv tamošnjeg prvoligaša Radomlja, te su u dobroj utakmici bili poraženi 3:2. U subotu ponovno u Sloveniji na programu je utakmica protiv Egnatia, aktualnog prvaka Albanije - ispričao nam je team manager Sandro Šoronda.

Dečki rade pod vodstvom Ivice Landeke, aktualnog trenera kadeta Dinama, kojem asistiraju Pero Pejić, kondicijski trener Domagoj Penava, te trener golmana Faris Sarić.

- Radi se po programu FIFProa, koji ukupno ima 65 članica, od kojih 32 redovito održavaju ovakve kampove. S ponosom mogu reći da je ovaj naš u vrhu po pitanju organizacije i uvjeta koje imaju igrači.

image
RANKO SUVAR Cropix

Izvrsni uvjeti u Maksimiru

Uvjeti su u Maksimir doista sjajni, teren “Luka Modrić” je u izvrsnom stanju.

- Jako smo zahvalni Dinamu što nam je stavio teren na raspolaganje, te što igrače trenira Ivica Landeka, koji vodi Dinamove kadete. U Maksimiru uvijek imaju obzira prema ovakvim akcijama - kazao nam je predsjednik HUNS-a Mario Jurić, te naglasio:

- Kamp organiziramo 11. put, kroz njega su prošli i neki igrači koji su kasnije napravili velike karijere. Najpoznatiji među njima sigurno je Jakov Medić, koji je od igrača bez ugovora došao do Ajaxa. U ovom sazivu prevladavaju mladi igrači, mnogi od njih školovani su u Dinamu. Vidi se da su tehnički i tjelesno jako dobri, ali karijere su im u nekom trenutku krenule u krivom smjeru. Svaki od njih ima svoju priču, a poanta ovog kampa je da im omogućimo da ih se u tjedan dana ponovno vidi na sceni, te da se na neki način uvedu u pripreme s kojima ovih i sljedećih dana kreću klubovi.

Čujemo da je nekolicina njih dobro izgledala u Radomlju?

- Ne bih o imenima, jer to ne i bilo korektno, ali brzo smo na treninzima vidjeli nekoliko igrača za koje bih rekao da odmah mogu igrati u Prvoj NL. Neki klubovi su poslali svoje predstavnike pogledati dečke i siguran sam da će dio njih brzo pronaći novi klub. Nije lako igračima svladati prelazak iz juniorskog u seniorski nogomet, a mi im ovdje pokušavamo pomoći da shvate kako se nositi s tim te da se katkad moraš spustiti stepenicu ili dvije da bi opet krenuo naprijed - kazao je Jurić.

image

Mario Jurić i Ivica Landeka

RANKO SUVAR Cropix

Borba za ‘komadić kruha’

Među samim igračima nismo pronašli nekoga čije bi ime stršalo u nogometnim krugovima, što se znalo događati prethodnih godina. U oči nam je upao Lumala Abdu, koji je proljetos imao skromnu minutažu u Slaven Belupu, pa je očito raskinuo ugovor s klubom iz Koprivnice. Primijetili smo i Viktora Šimića (18), mlađeg brata Roka Šimića i sina Darija Šarića. Viktor je završio s juniorskim stažem u Kustošiji, te sada traži sredinu u kojoj bi započeo seniorsku karijeru.

Viktor Šimić je i bratić od već spomenutog Jakova Medića. I Jakov je s 20 godina bio u HUNS-ovom kampu, nije mogao pronaći klub. Danas je igrač Ajaxa. Vidjet ćemo gdje će završiti Viktor, odnosno svih 22 igrača koji su došli u kamp. Dečki se bore za svoj komadić nogometnog kruha i bilo bi lijepo da ga uspiju pronaći...

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
22. lipanj 2024 12:00