Veselica (lijevo) i Husain al Musallam, predsjednik FINA-e

 SN
VLADISLAV VESELICA

Plivači više ne moraju ići u Ameriku: ‘Budimpešta ima 170 bazena, Zagreb tek pet, ali imamo viziju i program‘

Predsjednik Hrvatskog plivačkog saveza s puno optimizma najavljuje godine koje slijede
Piše: Robert ŠolaObjavljeno: 26. veljača 2022. 09:04

Vladislav Veselica (52) bit će zapamćen kao predsjednik Hrvatskog plivačkog saveza koji je - uz startnu inicijativu portugalskog kolega Josea Antonija Silve - uspio srušiti čelne ljude LEN-a (Europske organizacije vodenih sportova) u poprilično dramatičnoj “utakmici” igranoj u studenom prošle godine. Hrabra utakmica završena je “pobjedom” Hrvatske, a naš dugogodišnji plivački djelatnik Zoran Varvodić, kao jedan od ključnih ljudi “pobune”, postao je drugi čovjek LEN-a.

Veselica je na glasu kao odlučan čovjek, u mladosti plivač, ali i karatist, nositelj crnog pojasa 1. dan. Veselica je zajedno s HPS-om odlično odradio posao u LEN-u, pa se sad može mirnije okrenuti novom velikom izazovu - ozdravljenju hrvatskog plivanja. Usuđujemo se reći da njega i suradnike čeka daleko teža utakmica koja bi mogla trajati godinama...

image

Vladislav Veselica predsjednik je Hrvatskog plivačkog saveza od siječnja 2019.

GORAN MEHKEK/CROPIX

- Optimističan sam i po tom pitanju. Imamo odlično ozračje u Savezu, konsolidirali smo rad Saveza, prepoznali ključne probleme. U vrhunskom sportu struka je sve kad pričamo o radu. Stoga smo angažirali vrhunske stručnjake koje predvodi Ivan Petrov, trener koji je u Mađarskoj stvarao svjetske i europske prvake. Uz njega je složen rekao bih reprezentativan tim stručnjaka koji na dnevnoj bazi prati sve što se događa s plivačima koje smo odabrali kao potencijal za vrhunske rezultate - kaže Vladislav Veselica.

Najbolji za sve uzraste

Trebat će nam sigurno nešto vremena, u vrhunskom sportu rezultati ne dolaze preko noći?

- Velika Britanija je prije 12 godina odlučila postati ozbiljna plivačka nacija, a tek su u Tokiju to naplatili serijom sjajnih rezultata. Sada možemo reći da su Britanci plivačka sila. No, trebalo im je 12 godina, iako su nacija koja ima bogate resurse i veliku sportsku tradiciju. Mi ne možemo postati svjetska sila, ali moramo se vratiti na ozbiljnu plivačku kartu Europe i svijeta. Vjerujemo da ćemo to napraviti za dvije do četiri godine.

image

Start illustration during the Olympic Games Tokyo 2020, Swimming Men's 100m Butterfly Final on July 31, 2021 at Tokyo Aquatics Centre in Tokyo, Japan - Photo Takamitsu Mifune/Photo Kishimoto/DPPI (Photo by Takamitsu Mifune/Photo Kishimoto/DPPI via AFP)

Afp

Lijepo je čuti tako optimistične prognoze, ali kako riješiti problem infrastrukture? Mnogi gradovi u Hrvatskoj nemaju zatvoreni bazen?

- Porazno je da u nekim županijama imamo i po 70 posto neplivača kad pričamo o djeci do četvrtog razreda. To su zastrašujuće stvari. Znate, Budimpešta ima 170 bazena, a Zagreb ih ima pet! Ne znam treba li takve brojke uopće komentirati? A plivanje je čudesan sport, jedan od najzdravijih koji uopće postoje. Plivanje dokazano produžava ljudski vijek, posebno kvalitetu života. U Francuskoj imamo dva milijuna registriranih veterana koji aktivno plivaju.

image

Franku Grgiću tek je 19 godina

DAMIR KRAJAC/CROPIX

Činimo li išta da to promijenimo?

- Dobro je da je Vlada RH pokrenula projekt Hrvatska pliva, u koji je uključen i Hrvatski plivački savez, a usmjeren je upravo na pružanje osnovne plivačke pismenosti djeci iz cijele Hrvatske. Plivanje je dosita predivan sport koji potiče razvoj tijela i duha, jedan od najboljih sportova za sve uzraste. Uz današnji moderni način života, svi imamo brojne probleme, bolove u leđima, vratu... Plivanje sanira takve probleme. Stoga ne čudi procjena FINA-e da će u bliskoj budućnosti upravo plivanje biti sport s najviše aktivnih sportaša u svijetu.

A što ćemo s bazenima u Hrvatskoj?

- Ne možemo bez bazena raditi rezultate, ali ne možemo bez bazena biti i zdrava nacija. Gradonačelnik Hrebak u Bjelovaru radi prekrasan hotelsko-sportsko-zdravstveni centar, što je sjajna turističko-sportska priča. I mi smo se aktivno uključili u taj projekt, to je put kojim treba ići Hrvatska. Dali smo im u Bjelovaru sve FINA norme za veličinu bazena. Po novim standardima vezanima za širinu i dužinu bazena, te pratećim sadržajima (bazen za rasplivavanje...) mi u Hrvatskoj trenutačno nemamo ni jedan bazen na kojem bi se moglo održati juniorsko europsko prvenstvo, a kamoli nešto jače od toga. To je naša stvarnost.

Pavalić puno obećava

Unatoč tome svemu, u međuvremenu se pojavila Jana Pavalić. Ima samo 14 godine, a ruši seniorske rekorde?

- Jana je talent koji oduševljava gdje god se pojavi. Naravno da se i s njom mora raditi pažljivo, da se pomno mora isplanirati svaki njezin korak, jer samo tako je se može dovesti do visina koje joj talentom pripadaju. Mislim da će već na Igrama u Parizu Jana Pavalić biti kandidat za finala, pa čak i medalje. Nije Jana jedina s talentom, imamo još nekolicinu plivača koji jako puno obećavaju.

image

Nikola Miljenić (23) karijeru gradi u SAD

IVANA NOBILO/CROPIX

Možete li ih kao Savez na pravi način ispratiti, ili je odlazak u SAD najbolji put za njih. Tako su stasali i Draganja, Kožulj, te još mnogi plivači?

- Odlazak u SAD je godinama bio daleko najbolji izbor za naše plivače, da ne kažem jedini pravi izbor, ali i to se jako mijenja. Mi danas imamo jasnu viziju i program, ali i imamo i stručnjake. To je osnova svega. Dogovorili smo s jakim savezima kao što su Nizozemci, Nijemci, Mađari odlaske u kampove, te veliku suradnju. Imamo otvorena vrata za zajedničke treninge, a znamo kakvu oni imaju infrastrukturu, kao i plivače. Hrvatski će plivači stoga moći i bez odlaska u SAD napraviti vrhunske rezultate. Naravno da će SAD i dalje mati neke svoje prednosti i specifičnosti, ali nikako više meće biti jedini izbor.

U SAD-u u ovom trenutku imamo jednog plivača koji puno obećava?

- Da, to je Nikola Miljenić (23), koji tek ulazi u najbolje plivačke godine, a ima nevjerojatne tjelesne predispozicije. Nikola može “preorati” bazen, toliko je moćan i eksplozivan. Nikola je u SAD-u oborio Draganjin rezultat na 100 delfin, a svjestan je da može još bitno bolje. Miljenić je u jednoj utrci strgao startni blok, onda znate kakav je to spoj snage i eksplozivnosti. Caeleb Dressel je danas daleko najbolji plivač na svijetu, također je nevjerojatno snažan i eksplozivan, ali čak i on nema predispozicije kakve ima naš Nikola. Uvjeren sam da će Nikola u Parizu plivati barem jedno finale.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
27. ožujak 2024 11:48