Damir Krajac / CROPIX
SPREMAN ZA WALES

Pletikosa: Što sam stariji lakše mi je braniti, a za Balea imam formulu - pomoliti se Bogu!

Dobio je poklon za 100. nastup u hrvatskom dresu i potom sjajno odradio Srbiju, za pretpostaviti je da ga u Swanseaju čeka još teži posao jer prijeti mu jedan od najboljih igrača svijeta
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 24. ožujak 2013. 22:52

O Stipi Pletikosi nije se puno govorilo prije Srbije, tražili smo tko će biti junak među ofenzivcima, no on je još jednom potvrdio se na njega možemo osloniti. I u Walesu bi mogao imati posla jer domaćinu su “narasla krila”. Što mu se vrti u glavi između dvije utakmice?

- Pobjeda! Pobjeda je najjači dojam priče o Srbiji i jedina želja za Swansea! Za nju smo u petak igrali, s njome smo oduševili naše ljude, kako na stadionu, tako i Hrvate u cijelom svijetu. Vidjelo se da su svi gledali utakmicu po klubovima i kafićima, od New Yorka do Sydneya. Kad usrećiš svoj narod, to je najviše što možeš napraviti.

Srpski igrači kažu da su očekivali veći urnebes na tribinama, svakako žešće navijanje. Jeste li razočarani što stadion nije glasnije grmio?

- Baš smo igrači među sobom razgovarali o tome. Moj je zaključak, koliko god smo mi bili na terenu u psihološkoj tenziji, to vrijedi i za ljude na tribinama. Svi znamo da nam ova pobjeda jako mnogo znači. Čini mi se da su i gledateljima živci radili, da im je bilo teško bolje navijati.

Nekoliko puta je bravurozno “skidao” zicere, je li to posljedica pripreme ili instinkta?

- Najviše se radi o instinktu, a svakako i iskustvu te pravilnom postavljanju. Često sam to govorio, činjenica je da mi je sve lakše braniti kako sam stariji, jednostavnije mi se nositi s utakmicama kao što je bila ova. Kad prođeš puno toga, ovakvi dvoboji dođu ti kao šlag na tortu karijere. Ne moraš se toliko dugo pripremati. Zaista se dobro osjećam, odlično treniramo. Ako već u Rostovu, budući da se borimo za ostanak, ne mogu ostvariti ambicije za postizanje velikih rezultata, nadam se da ću to napraviti u reprezentaciji. A nakon toga, tko zna. Zašto ne bih jednog dana potpisao za veći klub u jakoj ligi.

Stoti nastup za Vatrene poklonio je pokojnom ocu, a trijumf nad Srbijom?

- To mi je bio specijalan trenutak, stotinu nastupa je grandiozna stvar. Sam toga nisam bio svjestan do prije koji dan kad su počeli dolaziti pokloni u moju sobu. Kad te netko odvede prvi put na trening, to su stvari koje pamtiš cijeli život. A trijumf nad Srbijom posvećujem Tomislavu Rogiću kojem je baš na dan utakmice bio rođendan. On je fenomenalan stručnjak, s njim super treniram, uvelike je zaslužan za moje obrane. Tijekom zimske stanke dosta smo radili zajedno.

Pletikosa je dio karijere proveo u Tottenhamu, tamo je dobro upoznao Garetha Balea.

- U ovom trenutku je jedan od najboljih svjetskih igrača, on je u stanju riješiti utakmicu s nekoliko prodora. Normalno, nadam se da neće moći nastupiti, a ako bude fit, kao što je sam najavio, trebat će na njega itekako pripaziti. Vidjet ćemo u utorak. Dobra je stvar što nema Ramseya.

Dobili su Škote bez njega, u drugom poluvremenu su okrenuli utakmicu. Govori li to da su bolji nego u Osijeku gdje su ostavili vrlo skroman dojam?

- Okrenuli su utakmicu poslije crvenog kartona i kaznenog udarca. Što se tiče susreta u Osijeku, i tamo smo vidjeli koliko su nam u posljednjih dvadesetak minuta stvorili problema. Nemamo što razmišljati, moramo uzeti tri boda, tako si ostavljamo mogućnost da kod kuće s Belgijom rješavamo pitanje prvog mjesta u skupini.

Kazali ste da su Baleovi udarci automatizirani. Znači, imate formulu kako ih braniti?

- Imam formulu, kako ne; moram se pomoliti Bogu prije utakmice - odgovorio je uz smijeh, te dodao:

- Ne smiješ mu dati da puca, to je najbolja solucija. A što se tiče mojeg posla, on jest fantastičan, ali taj njegov udarac lijevom nogom dobro sam upoznao na treninzima u Tottenhamu. Pomoglo mi je tu u Osijeku, nadam se da će i sada. Međutim, ako pogodi, a nažalost u posljednje vrijeme obično mu lopte ulaze baš u 90, onda je teško braniti.

Kakav je on privatno?

- Fantastičan. Jako miran, odličan momak, susretljiv, nasmijan. Odlika svih velikih nogometaša jest da su vrsni ljudi.

Što inače mislite o Velšanima? Kažu da su Škoti škrti, a oni dosadni?

- Ne znam druge Velšane, to prvi put čujem.

Nakon utakmice poklonio je dres Anti Zecu, mladiću koji je naknadno dobio dozvolu da s krevetom budu na stadionu u sektoru za invalide.

- Jednom sam ga vidio na utakmici Hajduka, a sada smo se upoznali. Proživio je tragediju, a imao je i velikih poteškoća hoće li moći doći na susret. Znam da je veliki navijač. On ne kloni duhom, ide na stadion, to mu daje snagu da nastavi dalje, to stvarno treba cijeniti.

Trenutak je bio emotivan za obojicu.

- Svakako. Posebno sam bio impresioniran kad sam ga prvi put vidio na Poljudu ispod semafora. To je za mene bilo dirljivo - zaključio je Pletikosa.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
21. rujan 2024 14:22