Cropix
KOMENTAR

Pet stvari koje smo naučili u Splitu: Uefa odlučuje o sudbini, Mandžin show...

'Postoji strah među igračima da bismo mogli biti teško kažnjeni' - kaže Domagoj Vida
Piše: Dražen KrušeljObjavljeno: 14. lipanj 2015. 10:55

Nikad tako lako i bezbolno Hrvatska nije stigla na prag jednog velikog završnog turnira kao u kvalifikacijama za Euro 2016., a opet nikad s ovakvom strepnjom nije utrčavala u posljednje krugove kampanje.

Nakon splitske podjele bodova s Talijanima i pothvata Roberta Prosinečkog u Oslu, kojim je Norvežane bacio u treći plan, nogometaši Nike Kovača drže u džepu ovjerenu kartu za povratak u Vittel gdje su se 1998. godine pripremali za pohod prema svjetskom vrhu. S leta za Francusku skinuti ih može samo Uefina administracija nekom žestokom sankcijom. Takav epilog, nažalost, danas više uopće nije nezamisliv, mogućnost izgona iz civiliziranog nogometnog svijeta prva je od pet asocijacija vezanih uz splitski derbi s “azzurrima”.

1. Zdravo, Uefo, milosti puna...

... “blagoslovljena ti među nogometnim organizacijama i blagoslovljen član uprave tvoje Šuker”... Zabavljalo se tako novinarsko društvance u mixed-zoni između dva razgovora s hrvatskim igračima. Većina se kroz isukane mikrofone probijala respektirajući naputak HNS-ove vrhuške da ne komentiraju iscrtanu svastiku na poljudskom travnjaku, ali neki, poput Domagoja Vide, ipak su rekli riječ-dvije o navijačkoj diverziji.

- Naravno da smo u svlačionici razgovarali i o tome. Postoji strah među igračima da bismo mogli biti teško kažnjeni, ali nadamo se da nam neće za zelenim stolom oduzeti ono što smo izborili na terenu. Vjerujemo da će Uefa pokazati milost - rekao je Vida.

Kao dokazanim recidivistima, Uefa zapravo nema razloga gledati kroz prste hrvatskim navijačima, neće benevolentno prelaziti preko novih i sve kreativnijih fašističkih ispada, ali možda će Davor Šuker uspjeti minorizirati incident ili barem amnestirati odgovornosti Savez kojemu je na čelu. Kao član Izvršnog odbora i jedan od najbližih Platinijevih suradnika, imat će priliku pokazati diplomatsko umijeće i uvjeriti kontinentalne šefove da reprezentacija i HNS ne bi trebali biti izloženi progonu zbog sabotaža koje već graniče sa specijalnim ratom.

2.Samo za tvoje oči

Za oči oko 400 VIP-ovaca, dužnosnika i akreditiranih novinara, za povlašteno društvo, odigrali su utakmicu i neki igrači koji su prije tjedan dana nastupali pred rasprodanim Olimpijskim stadionom u Berlinu. Bilo je nestvarno gledati Pirla, Rakitića, Buffona i Mandžukića u uvjetima trening-meča dok praznim stadionom odjekuju samo instrukcije izbornika i međusobna bodrenja igrača na terenu.

- Kako sam se osjećao? Grozno. To je kao da vi provedete pet sati u praznom uredu - povlači paralelu Danijel Subašić koji ima već ozbiljnu kolekciju nastupa iza zatvorenih stadionskih vrata. Jednom je takvu utakmicu igrao u Hajduku, drugi put je branio za Monaco u komornoj atmosferi jer je klub iz kneževine bio kažnjen zbog slavljeničke provale navijača na travnjak prilikom promocije u “le championnat”, a ovo mu je treći ovakav meč.

3. Mandžukić na sve načine

Kako zapucati jedanaesterac, postići gol Buffonu i još skriviti najstrožu kaznu, sve to za samo 35 minuta? Pitajte Marija Mandžukića, njemu je uspjelo. Dvadesetdevetogodišnji napadač vratio se u golgetersku formu koja ga je na španjolskim terenima napustila još krajem veljače, u reprezentaciji je na kraju sezone ponovno prodisao punim plućima, pogodak Gibraltaru, a zatim još jedan “azzurrima” koji su mu već mušterije. Zabio je Talijanima i prije tri godine u Poznanu.

Prije nego što je poentirao iz one blic-kontre, dok su talijanski igrači navaljivali na pomoćnog suca, Mandžukić je loše izveo jedanaesterac, lopta praktično po sredini gola nije bila pretežak izazov Buffonu. Reportere je čudio izbor izvođača, jedanaesterce je u nacionalnoj momčadi uglavnom suvereno izvodio Darijo Srna. U petak je odustao iz praznovjerja. “Ne volim ih pucati kad je prekršaj napravljen na meni, zato sam prepustio loptu Mandžukiću”, objašnjava Srna.

4. Maestro Pirlo, majstor Candreva

Kada je sredinom prvog poluvremena “podvrgnuo” utakmicu svojoj vlasti, nogomet Andree Pirla bio je praznik za oči. Ritam, znalačko miksanje kratkih i dugih lopti, okretanje strana, razigravanje u dubinu, pronalaženje nekih nevidljivih meandara. Sve to Talijanima je dalo krila, ubrizgalo samopouzdanje i oni su kasnije djelovali kao bolja i organiziranija momčad. Uz Pirla je najbolji dojam ostavio Candreva, ofenzivni veznjak Lazija, kojeg je prije tri godine iz Cesene u rimsku momčad na preporuku prijatelja povukao Edoardo Reja, a ovaj je već u zrelim igračkim godinama eksplodirao i dogurao do statusa standardnog prvotimca.

5.Otvoren Pjaca, izložen Rebić

U rječniku Ćire Blaževića za ovakav je pucanj u vlastitu nogu rezerviran termin “akrobacija bez legitimacije”. Ante Rebić je “libling” Nike Kovača, svaki izbornik povremeno prekorači granicu dobrog ukusa kreditirajući igrače koji to, prema mišljenju većine, ne zaslužuju, ali i s takvim predznanjem Rebićevo poluvrijeme protiv Italije ostaje preteška zagonetka. Kako nogometaš koji je sezonu proveo u frižideru drugoligaškog Leipziga uspijeva zadržati visok rejting u nacionalnoj momčadi, pa onda još i utrčati u kombinacije prije Marka Pjace, proglašenog najboljim igračem HNL-a prošle sezone?

- U proteklih desetak dana na treninzima je Rebić bio u boljoj formi. Da je bio malo snalažljiviji u one dvije situacije, lako se mogao proslaviti - ostao je Niko Kovač uvjeren u utemeljenost svoje odluke.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
22. rujan 2024 17:38