Ivo Grbić
 VLADO KOS/CROPIX
STRAŠAN POSAO

Pada apsolutni hrvatski rekord! Ugledni dvojac prepušta tron vrataru koji im je bio u sjeni

Život i nogomet često pišu neočekivane priče. Grbić će postati najskuplji vratarski transfer iz HNL-a
Piše: Ivan VrankovečkiObjavljeno: 15. kolovoz 2020. 16:09

Kad su transferi vratara iz HNL-a u pitanju, Hajduk je tu dosad najuspješniji, na samom su vrhu Lovre Kalinić i Karlo Letica, koji su s Poljuda odlazili u Belgiju za gotovo isti iznos. Kalinića je Gent platio 3,1 milijun eura, dok je Letica završio u Bruggeu za tri milijuna eura. Hajdukova golmanska škola donijela je tako u poljudsku blagajnu značajan iznos, pa i Grbić je dio te škole, stasao je u Hajduku.

No, kako život i nogomet često pišu neočekivane priče, tako su jednu napisali i u ovom slučaju, Grbić će s trona najskupljih hrvatskih vratara, po svemu sudeći, skinuti upravo tu dvojicu zbog kojih nije mogao dobiti pravu minutažu u Splitu. Prvo je čekao da ode Kalinić, onda je prednost dobio Letica... Svota koja se spominje pri Grbićevu transferu varira do 8 milijuna eura, ovisno o bonusima, a čak i da u priču nije ušao Atletico, o Grbićevu odlasku s Kajzerice za približno taj iznos već se ranije razgovaralo.

image
Ivo Grbić
SRDJAN VRANCIC/CROPIX

Gledajući ostale vratarske transfere iz HNL-a, treba reći da golmani nikad nisu iz naših klubova odlazili za velik novac, zanimljivo je da je s tri milijuna eura još uvijek u vrhu i Matej Delač, kojega je Chelsea doveo kao mladića iz Intera, iako je za londonski klub kasnije upisao tek jedan nastp u prijateljskoj utakmici. Nakon njega na toj je listi Ivan Vargić, koji je iz Rijeke u Lazio otišao za 2,6 milijuna da bi tamo bio treći golman.

Danijel Subašić internacionalno ime je stekao u Monacu, postao reprezentativna ‘jedinica’ naših Srebrnih, a niti on nije otišao iz HNL-a za velik novac, Hajduk ga je tada prodao u Kneževinu za milijun eura. Kao dokaz koliko je i dalje našim vratarima teško ostvariti bogat transfer. Primjerice, ovoga je ljeta Chievo otkupio Adriana Šempera od Dinama za 1,5 milijuna, ali je klub iz Verone do zadnjeg trena pokušao spustiti cijenu. Bez obzira što sa Šemperom ozbiljno računa i što je on postao jedan od glavnih igrača Chieva.

Još je samo Simon Sluga, odlaskom iz Rijeke u Luton ostvario transfer viši od milijun eura. Bivši reprezentativni vratari Stipe Pletikosa, Tomislav Butina nisu došli do te svote. Lovre Kalinić i dalje je naš najskuplji vratar, ne samo u HNL-u, on je iz Genta u Aston Villu otišao za šest milijuna eura.

Top 5 vratarskih transfera iz HNL-a

Lovre Kalinić (3.1 milijun eura)

Hajduk ga je prodao Gentu, gdje je Lovre Kalinić postao najbolji vratar Belgije, a potom je za 6 milijuna eura otišao u premierligaša Aston Villu.

Karlo Letica (3 milijuna eura)
Senzacionalno uzletio u Hajduku, zasjao u sezoni 2017./18., stigao do reprezentacije, no u Bruggeu je ubrzo pao u drugi plan.

Matej Delač (3 milijuna eura)
Senzacionalan je bio odlazak tada 19-godišnjeg Delača iz Zaprešića na Stamford Bridge. No, vratarsku karijeru je proveo na brojnim posudbama.

Ivan Vargić (2.6 milijuna eura)
Negdašnji prvi vratar Rijeke ostvario je visok transfera za čovjeka koji je došao u Rim kao treći golman, a to je i ostao do kraja ugovora.

Simon Sluga (1.7 milijuna eura)
Uz Hajduk, Rijeka je najviše zaradila na vratarima, a Sluga je i dalje golman engleskog drugoligaša Luton Towna.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
19. travanj 2024 05:57