Drago Sopta/CROPIX
ROBERT PROSINEČKI ZA SN

'Ozračje u reprezentaciji nije blistavo, ali Štimcu je lakše nego Mihajloviću'

Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 15. rujan 2012. 15:57

Bivši trener Crvene zvezde Robert Prosinečki je u Zagrebu. Beogradska epizoda je završila, vratio se onom svakodnevnom životu izvan velike nogometne scene. Djeca, škola, druženje s obitelji, prijateljima... Da, i obvezni hakl s društvom. Nek’ se vidi da je još majstor.

Kako se osjećate nakon završetka trenerskog posla u Crvenoj zvezdi? Jeste li riješili svoje dvojbe, što ćete dalje raditi u životu?

- Dok se god budem bavio ovim trenerskim poslom, dvojbe će postojati. Uvijek ćeš nešto naučiti, napredovati. Dvadeset mjeseci sam radio u velikom klubu, hoće li ocjene biti dobre ili loše, to sad nije bitno. Kad se osvrnem iza sebe, zadovoljan sam. Zašto nisam ostao dulje? To su sad neke druge stvari. Posljednjih dva-tri mjeseca već sam počeo razmišljati o odlasku. Crvena zvezda ima evidentne probleme, to zna cijela javnost.

Reprezentacije Hrvatske i Srbije? Koja je bolja?

- Kod Srbije se dogodila promjena generacije. Mihajlović stvara jednu sasvim novu reprezentaciju, mladu vrstu. Neće mu biti lako. To on vrlo dobro zna. Kroz četiri-pet prijateljskih utakmica prije početka kvalifikacija pokušavao je posložiti kockice. U ovom trenutku Hrvatska je jača!

Zašto?

- Vatreni znaju igrati takve kvalifikacijske utakmice, imaju veliko iskustvo, momčad je manje-više godinama na okupu. Srbija je promijenila cijelu generaciju. Naravno, Hrvatskoj neće biti lako igrati u Beogradu, bit će velikih tenzija, svega onoga što ide uz takve oglede.

Kako Srbi na klupi doživljavaju Sinišu Mihajlovića, koliko ima sličnosti i razlika s Igorom Štimcem?

- Svi su podržali Sinišu Mhajlovića. Čak i u razdoblju kad Srbija nije imala rezultate u prijateljskim utakmicama. Protiv Škotske odigrali su kako su odigrali, ali su protiv Walesa bili pravi. Mihajlović je počeo stvarati mladu i novu momčad, dosta toga je promijenio, sad treba vidjeti kako će ispaati. Ali podršku ima, sigurno.

U Hrvatskoj, nažalost, Igor Štimac nema takvu podršku. Točnije, atmosfera oko reprezentacije u javnosti nije dobra? Je li Štimcu teže nego Mihajloviću?

- Štimcu je lakše nego Mihajloviću, ima bolju momčad!

Mislili smo na ukupnu atmosferu oko reprezentacije?

- Ha, to ne znam... Ne bih previše želio ulaziti u tu priču oko atmosfere. Ne znam kako je bilo, vidim kako se sve to sad odvija kad se radi o reprezentaciji.

Dobro, kako se odvija?

- Sigurno je da ozračje nije blistavo. To sam primijetio protiv Makedonije. Strašno je da se okupilo samo deset tisuća ljudi, a imao sam osjećaj da sedam tisuća želi da Hrvatska izgubi. To nije dobro.

Što mislite o Igoru Štimcu kao izborniku?

- Štimca vrlo malo znam kao trenera. Treneri trebaju dobiti šansu, tek se onda može ocjenjivati njihov rad. Teško mi je ocjenjivati Štimca nakon dvije utakmice. Ostvario je dobar rezultat iako reprezentacija nije igrala na najvišoj razini, onoj na koju smo mi navikli u nekim dijelovima utakmice. Ali je pokazala da ima karakter. Nije bilo blistavo niti protiv Makedonije niti protiv Belgije, ali osvojiti bod u Bruxellesu je velika stvar. A ti Makedonci nikad nam nisu ležali. Sjećam se kad sam ja igrao, pobijedili smo jedva sa 3:2. U Hrvatskoj ima 4,5 milijuna izbornika, a svi bi sigurno kazali da se trebalo igrati drukčije. Tako je na cijelom svijetu kad se radi o reprezentacijama. Vrijeme će pokazati kakav je Štimac izbornik

Robijevo mišljenje o Dinamu, Zvezdi, Sammiru i ostalom pročitajte u tiskanom izdanju SN-a!

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
21. rujan 2024 23:35