Vladimir Dugandzic / Hanza Media / CROPIX
NA REDU SU DINAMO I HAJDUK

OVO VRAĆA VJERU O DOBRO PRVENSTVO Rijeka u velikom stilu otvorila novu sezonu!

Piše: Davor BurazinObjavljeno: 17. srpanj 2016. 00:54

Rijeka je protutnjala Parkom mladeži, pregazila je nemoćni Split manirom rutinera s dva vrlo raspoložena igrača, Tomasovom i Bezjakom. To je već 11. utakmica u nizu u kojoj Split nije slavio u međusobnim susretima, sedma pobjeda gostiju s Kvarnera.

Zlo i naopako je počelo za Split a sjajno, fantastično za Rijeku. Kao da smo gledali presliko nekoliko posljednjih utakmica istih rivala u Parku mladeži. Opet rano vodstvo gostiju, već u 7. minuti. Zabio je Bezjak, osjetio je gdje će Tomasov centrirati, prava školska akcija i mat iz dva-tri poteza. Jeftin pogodak, ali tko mari, Rijeka se napunila samopouzdanjem, preuzela konce igre i zagospodarila terenom. Mogao je Tomasov u 10. minuti poduplati vodstvo, pucao je pored desne vratnice a u 20. je Bezak zamalo postao dvostruki strijelac. Dijagonala Gavranovića pronašla je Ristovskog, još jedna tipična riječka akcija s bokova, odličan centaršut.

Splitu je dosta dugo trebalo da se oporavi od šoka i počne djelovati opasnije prema naprijed, u pravu priliku nije ušao ali se počeo vrtjeti oko gostujućeg šesnaesterca. Tu naizgled ravnopravnu igru opet je prekinuo Tomasov, on je baš raspoložen protiv Splita, pa je u 32. minuti s 18 metara gađao donji desni kut Duke. Lopta je prohujala pored vratnice no dojam je bio krasan, Tomasov si je s dva driblinga pronašao prostor za šut. I to nije bilo sve od Rijeke u prvom dijelu, u 39. Gavranović je opasno pucao no Duka je osjetio što se sprema, ispružio se i odbio loptu u korner. Nakon 45 minuta Split je mogao biti zadovoljniji rezultatom, minimalni zaostatak doimao se kao prava nagrada.

 Vladimir Dugandzic / CROPIX
CROPIX

U nastavku se baš ništa nije događalo do 63. minute kad je Tomasov lukavo proigrao Bradarića ali Duka je to zatvorio na pravi način. Splitova nemoć bila je evidentna, nisu bili u stanju konstruirati akciju, kroz sredinu nije išlo, bokovi uštopani. Uglavnom se sve svodilo na napucavanje dugih lopti koje su bile laki plijen za goste. Ne sjećamo se ni jednog zračnog dvoboja koji su dobili Crveni.

Konačno u 69. minuti Split je ušao u šesnaesterac Rijeke, Bagariću i Špeharu su blokirani udarci, odmjereni šut I. Jukića s 18 metara Prskalo je odbio u korner iz kojega je Obšivač imao najbolju priliku ali nije pogodio u okvir vrata. Bilo je jasno da se domaćin probudio i da bi za Rijeku moglo biti pogubno čuvati rezultat.

Tek što je Split podigao glavu uslijedio je mat na drugoj strani, izgubljena lopta i puno prostora za okomitog Tomasova, jednostavan recept a najbolji igrač Rijeke ovakve prilike može realizirati zatvorenih očiju. Zadranin u Parku mladeži igra kao da je na njemu odrastao. Težinu poraza Splita u sudačkoj nadoknadi uvećao je još jednom Bezjak, Rijeka je i prije dvije godine istim omjerom slavila na ovom igralištu.

------------------------------------------------------------------------------

Osijek startao pobjedom

Osijek je na gostovanju u Puli pobijedio Istru 1961 1-0, a pogodak odluke zabio je Antonio Perošević u 5. minuti. Oba sastava završila su utakmicu s igračem manje. Kod domaćina isključen je Šime Gržan u 52. minuti, dok je kod Osijeka u sudačkoj nadoknadi isključen Tomislav Štrkalj.

U prvoj utakmici nove sezone Prve HNL Slaven Belupo je u petak svladao Inter iz Zaprešića sa 2-0. Strijelci su bili Dino Štiglec u 83. i David Arap u trećoj minuti sudačke nadoknade i to u trenucima kada je domaći sastav imao dva igrača više na terenu. Prethodno su crvene kartone dobili Kolar u 62. i Mesfin-Mulugeta u 81. minuti.

U nedjelju su preostale dvije utakmice prvog kola, a sastaju se Dinamo - Lokomotiva, te Cibalija - Hajduk.

REZULTATI:

Istra 1961 - Osijek 0-1 (Perošević 5)

Split - Rijeka 0-3 (Bezjak 7, 90, Tomasov 75)

U petak:

Slaven Belupo - Inter 2-0 (Štiglec 83, Arap 90+3)

U nedjelju:

Dinamo - Lokomotiva (19 sati)

Cibalia - Hajduk (21 sat).

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
22. rujan 2024 11:05