GORAN MEHKEK/CROPIX
NOVAC MU NIJE PRIORITET

Ovo već dugo nismo vidjeli: ‘Luđak‘ nudi milijune Dinamovom biseru, on ne želi otići!

Joško Gvardiol svoju je cijenu dosegao astronomski brzo, već nakon 11 nastupa za Dinamo.
Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 11. rujan 2020. 10:27

Svjedočimo zadnjih dana jednoj od neobičnijih transfernih priča u Maksimiru. Prvo, sve je došlo iznenada. Nije da Joško Gvardiol već otprije nije poznat skautima najvećih klubova koji su i ranije slali ponude i upit u Dinamo, već je neočekivano kako je brzo svota stigla do 20+ milijuna eura. To su iznosi za koje su iz Dinama odlazili Luka Modrić, Marko Pjaca i Dani Olmo, a dobro znamo što su sve oni prije toga napravili u Dinamu. Ili su rješavali utakmice, ili su se pokazali u Europi, ili su morali postati reprezentativci da bi mogli iz Dinama otići za takav novac.

Joško Gvardiol za Dinamo je odigrao tek 11 utakmica, u A reprezentaciji nije niti na širem popisu, štoviše, upitno je bi li u U-21 bio u startnoj postavi da je bio zdrav za zadnje okupljanje. Leeds je, dakle, za Gvardiola prvobitno ponudio 20 milijuna eura, a potom je i povećao ponudu za još dva milijuna. I ponudio i još 20 posto od idućeg transfera.

image
GORAN MEHKEK/CROPIX

Činilo se da će to biti ‘najsavršeniji’ transfer u bližoj Dinamovoj povijesti, bez puno natezanja, razvlačenja, cjenkanja do cifre kakvoj su se u Maksimiru nadali možda za godinu-dvije kad Gvardiol stasa u seniorskom nogometu. Međutim, umjesto laganog transfera, sve se oduljilo, jer sam Gvardiol još nije odlučio da želi otići baš u Leeds.

Tu dolazimo do te druge neobičnosti, rijetko je danas sresti mladog igrača koji će odbiti otići u inozemstvo, pogotovo u Englesku, a pritom se sjećamo mnogih mladih u Dinamu zadnjih godina koji su inzistirali na odlasku čim su upisali prvi nastup za prvu momčad. No, Gvardiol je zacrtao drugačiji put. Nedavno je potpisao svoj prvi profesionalni ugovor s Modrima i planirao postati standardni prvotimac, stasati godinu, godinu i pol, možda i dvije. I onda tražiti iskorak.

No, dogodio se Leeds, dogodio se - Marcelo Bielsa. Cijenjeni stručnjak, koji je vratio Leeds u Premiership nakon dugog odsustva, zapeo je za Gvardiola. Kako čujemo, Argentinac je uporan, inzistira na transferu, inzistira na Gvardiolovu dolasku, mladog stopera vidi u ozbiljnim planovima odmah. Baš to i jest detalj koji Gvardiola zasad udaljava od Leedsa. Naime, svjestan je da je odlazak u Premiership u ovom trenutku veliki iskorak, ne treba puno da postane i velik zalogaj. Znamo kakvi su zahtjevi u vjerojatno najjačoj ligi svijeta, za mlade igrače Premiership nije baš najbolji izbor. Pogotovo za stopera, tamo su braniči na posebnoj vjetrometini. Naravno, ne treba uvijek crno razmišljati, ako Leeds i Bielsa nude toliki novac za njega, vjerojatno ga se neće tako lako odreći i baciti ga u stranu nakon prvog kiks, ali treba sve dobro odvagnuti. Štoviše, Leeds također u Gvardiolu vidi igrača koji će za godinu-dvije otići za još veći novac s Elland Roada, no reći na prvu ‘da’ i otići na streljanu Premiershipa uistinu je rizično za 18-godišnjaka.

Onda se pojavio i Lepizig, koji Dinamu nudi manju odštetu, ali je mladom stoperu prihvatljivija opcija. Jer, Leipzig je u vrhu Bundeslige, igra u Ligi prvaka i nije upitan ostanak u ligi, Leipzig nudi postupni razvoj, a ionako se Bundesliga često pokazala boljom međustepenicom za nogometni razvoj. Samom Gvardiolu i njemu bliskim ljudima, ako se već razgovara o transferu, Leipzig je bolja opcija od Leedsa, međutim, razlika između ponude iz Engleske i one iz Njemačke sve je veća, Dinamo je spreman na dogovor s Leedsom, dok je ono što nudi Leipzig zasad preskromno.

image
DAMIR KRAJAC/CROPIX

U Maksimiru nisu imuni na 22 milijuna eura, ponuda je to koja je premašila dosadašnja očekivanja i ne čudi što je Dinamo dignuo rampu i rekao ‘da’ za ovaj transfer. Premda procjene stručnjaka govore da bi Gvardiol kroz godinu dana, ako ostane u Dinamu, mogao vrijediti i više, doseći i 30 milijuna eura, to je ipak neizvjesnost, u Dinamu su, očito, zadovoljni ovim svotama i rade na tome da ovaj transfer uskoro bude riješen. No, ako Gvardiol ne popusti i ne želi otići u Leeds, ako ostane pri stavu da Leeds nije najbolja opcija za njega? Tada bi uistinu to bio neočekivan rasplet.

Premda, sjetimo se, ne tako davno, na sličnim je mukama bio i Dani Olmo. Također je želio u Leipzig, iako bilo i viših ponuda. Na kraju su se Nijemci isprsili s bonusima. U ovom slučaju ponuda Leedsa još je dosta jača od Leipzigove...

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
05. listopad 2024 19:03