VLADIMIR DUGANDZIC/CROPIX Cropix
PRVI MEĐU JEDNAKIMA

Ovo su hajdukovci koji će barem dijelom vratiti spektakl na Poljud! Posebno se izdvaja mladi BiH igrač

Temelj momčadi su domaći igrači, ali s njima su i momci sa svih strana Hrvatske i svijeta
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 28. studeni 2021. 13:38

Nije Dinamo jedini koji je osigurao proljeće u Europi, prije Modrih napravili su to ovog tjedna i juniori Hajduka koji su se plasirali u play off Lige prvaka mladih. U svojoj skupini “puta prvaka” eliminirali su Škendiju i Minsk za mjesto u šesnaestini finala najprestižnijeg juniorskog natjecanja. U sljedećem kolu mlade hajdukovce 8./9. veljače 2022. čeka jedna od osam drugoplasiranih momčadi iz Lige prvaka koje još imaju odigrati posljednje kolo. Potom stiže ždrijeb 14. prosinca u Nyonu, ali već se zna da Hajduk donosi europsko proljeće na Poljud, jer bez obzira na ime suparnika koje donese ždrijeb, Bijeli su u veljači iduće godine domaćini na svom stadionu.

Tko su mogući protivnici neće se znati dok se ne odigra posljednje kolo Lige prvaka, mnoštvo je kombinacija za konačni plasman, ali u konkurenciji su velikani poput PSG-a, Reala, Liverpoola, Atletico Madrida, Benfice.... U svakom slučaju hajdukovci će barem dijelom vratiti nekadašnji spektakl na Poljud. Ali, do ulaska u društvo velikana trebalo je proći Skopje i Minsk, ispite koje su Bijeli položili s čistom “peticom”.

image

Filip Čuić

JOSKO PONOS/CROPIX Cropix

- Čestitke mom stožeru i kompletnoj delegaciji koja je došla u Minsk, jer svi znamo koliko je rada uloženo. Jasno, čestitam i svim našim igračima od prvog do devetnaestog, te onima koji su ostali Splitu. Lavovski su se borili i radili još od ljeta, ovo je njima nagrada, ulazak na proljeće u Europu. Nakon dugo godina Hajduk igra na proljeće u Europi, pa iako i u juniorima. Nadam se da će što prije naš uspjeh početi ponavljati i seniorska momčad - poželio je trener Marijan Budimir.

Tri sezone je Marijan Budimir trener juniora Hajduka koji su proteklih sezona u dva navrata bili na korak do osvajanja naslova. Najbliže su bili u ljeto 2020. godine, u vrijeme pandemije kada su korištenjem koeficijenta uspješnosti ostali bez naslova prvaka iako su u trenutku prekida prvenstva bili na prvom mjestu. Godinu poslije više nije bilo ni koeficijenata, ni konkurenata, Hajduk je osvojio prvo mjesto u Prvoj juniorskoj HNL i time zaslužio ulazak u UEFA Ligu prvaka mladih. U četiri utakmice upisali su do sada tri pobjede i jedan remi. Škendiju su riješili sa 2:0 i 3:1, dok je Minska pao poslije 3:0 na Poljudu i remija (1:1) u Bjelorusiji. Uvjerljivi prolaz, nema se što dodati.

Juniorska momčad uglavnom je sastavljena od igrača 2003. i 2004. godišta, zatim četvorice iz generacije 2005., dok su Luka Škaričić, Stipe Vladušić i Marko Domančić pojačanja iz generacije 2002. koja također u ograničenom broju ima pravo nastupa u Ligi prvaka mladih. Mogli su tako teoretski zaigrati Biuk i Ljubičić koji su prošle sezone najvećim dijelom bili glavni igrači ekipe koja je postala prvakom Hrvatske, ali obojica su angažirani isključivo u seniorskoj momčadi.

Juniori Hajduka stvarani su dijelom iz domaćeg kadra među kojima je primjerice i sin nekadašnjeg prvotimca Bijelih, Niko Đolonga, ali koristila se značajno i dopunska selekcija. Marko Brkljača je pronađen u benkovačkom Velebitu, Franjo Lazar je stigao iz kadeta Rijeke, Šimun Hrgović iz Cibalije, Elvis Letaj iz šibenskog kluba “Joso Bego”, Leonardo Petrović iz makarskog Zmaja, Ivan Krolo iz splitskog Adriatica, Filip Čuić iz Tomislavgrada, Roko Pukštas iz SAD-a, David Fejsuk je Ukrajinac. Nismo dakako sve nabrojili, jer brojna je dopunska selekcija momčadi koja je Hajduku vratila tek mali dio nekadašnjeg sjaja, onog europskog imidža koji je imao splitski klub.

Koji su igrači najveća perspektiva kluba nezahvalno je procjenjivati, ali neki parametri ipak postoje. Profesionalni ugovor u juniorima imaju Pukštas, Silić i Škaričić, s prvom momčadi redovno trenira, a ponekad i zaigra, 17-godišnji veznjak Brkljača. Reprezentativci su u raznim uzrasnim selekcijama Hrvatske Silić, Letaj, Dominić, Krolo, Lazar, Bradarić, Petrašilo, Antunović, Capan, Brkljača, Hrgović, Prpić, Brajković i Šemiga. Ali, jedan igrač u reprezentaciji BiH zavrijedio je posebnu pozornost. Filip Čuić sa šest pogodaka drugi je strijelac UEFA Lige mladih kroz ždrijeb “puta prvaka”. Ispred njega je samo napadač Midtjyllanda Mads Hansen sa sedam zgoditaka. Filip je mlađi brat seniora Hajduka Maria Čuića, a golgeter juniora u veljači puni 19 godina. Od ove jeseni igra za reprezentaciju U-19 BiH s kojom se nedavno plasirao u Elitno kolo kvalifikacija za EP. Čuić je u četiri utakmice Hajduka u Ligi prvaka mladih zabijao u svakoj! Zgoditke je ravnomjerno raspodijelio, po tri Škendiji i Minsku.

Ali, u veljači Čuića i sve njegove suigrače čeka puno veće iskušenje, pravi test sposobnosti u Hajdukovom europskom proljeću.

Juniori Hajduka u Ligi prvaka

Rođeni 2002.

Luka Škaričić

Stipe Vladušić

Marko Domančić

Rođeni 2003.

Ivano Luka Želalić

Elvis Letaj

Filip Čuić

Leonardo Petrović

Ivan Dominić

Antonio Jakir

Davor Telebar

Luka Posinković

Ivan Krolo

Franjo Lazar

Marko Žulić

Luka Bradarić

Rođeni 2004.

Toni Silić

Mateo Jurić Petrašilo

Mate Antunović

Marko Capan

Marko Brkljača

Luigi Mišević

Šimun Hrgović

Mislav Petrović

Rokas Pukštas

Dominik Prpić

Jere Vrcić

Mark Hrvojević

Niko Đolonga

Rođeni 2005.

Roko Brajković

Vjeko Šemiga

Borna Buljan

David Fesjuk

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
23. travanj 2024 09:31