DAMIR KRAJAC/CROPIX
VELIKI TJEDAN MODRIH

Ovo je najluđi scenarij za kraj povijesne sezone HNL-a: Dinamo već u petak može postati prvak!

Krznar i njegovi nogometaši apsolvirali su Koprivnicu, slijede im gostovanja kod Hajduka i Rijeke
Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 03. svibanj 2021. 08:02

Kao kad se iščekuje uzlijetanje rakete, kad tlo počne podrhtavati, sve se trese, odzvanja... Takav je HNL ove sezone, već mjesecima sve trese, “puca”, a sad polako ulazimo u ono završno odbrojavanje, već tijekom ovog tjedna mogli bismo dočekati taj završni uzgon.


Veliko slavlje
Dinamova klupa jako se veselila nakon Oršićeva pogotka u Koprivnici, svi su se grlili, skakali, svjesni kako je taj gol, ta pobjeda, jako, jako bitna u pohodu na naslov prvaka. Iako je Koprivnica poslovično već godinama mjesto gdje Dinamo dolazi u berbu bodova, upravo zato je i radost bila tolika. Znamo da su najteže takve utakmice, u kojima su bodovi već “upisani”, u kojima ne smiješ izgubiti.


Slaven je imao svoje šanse, posebno se pamti onaj “zicer” Bačelić-Grgića kod 0:1, međutim, Dinamo je preživio, ostao s velikom prednošću na vrhu ljestvice i takav, samouvjeren i goropadan, ušao je u veliki tjedan. Možda i tjedan odluke!
Ne bi se bunili...


U srijedu (18 sati) Hajduk na Poljudu, u nedjelju (19 sati) Rijeka na Rujevici. Ne može biti teži “paket”, veći izazov, u samo četiri dana takva dva derbija. Ali, na muci se poznaju junaci, ova Dinamova momčad već je toliko puta pokazala da može odgovoriti i većim izazovima. Ne čudi stoga što su nakon pobjede u Koprivnici iz Maksimira stizale poruke, neslužbene, u stilu: “Idemo sad i na Poljud po pobjedu, idemo riješiti prvenstvo!”


Naravno, možda će to neki shvatiti kao bahatost, Hajdukovi navijači kao omalovažavanje, međutim, ne radi se o tome, u pitanju je samo ta samouvjerenost, svijest o tome da bi pobjeda na Poljudu Dinamu bila još jedan veliki korak prema konačnom cilju. Tri boda iz Splita, uf, to bi bio šampionski napitak za Krznarovu momčad. Koprivnica je bila zamka na tom putu, Dinamo ju je izbjegao, a Hajduk je uvijek najljući rival, tu se unaprijed zna što se može očekivati i koliko je ulog na stolu.


Statistika je zadnjih godina, kad je poljudski derbi u pitanju, apsolutno na Dinamovoj strani. Recimo, osam pobjeda, četiri remija i samo tri poraza u zadnjih 15 gostovanja. Šest pobjeda, dva remija i dva poraza u zadnjih 10 derbija. Samo dvaput u tih 10 susreta Dinamo nije zabio gol...


Dakle, brojke su uz Modre, uz njih je i činjenica da su prije desetak dana u Maksimiru relativno lagano pobijedili Splićane (2:0), te da su ih svladali u sva tri ovosezonska derbija.


Normalno, ne treba previše gledati statistiku, posebno u derbiju gdje je svaka utakmica za sebe, gdje je uvijek nezahvalno prognozirati ishod, međutim, jasno je da je Dinamo favorit, da je sad u naletu, s dodatnim adrenalinom, i da će Modri na Poljudu biti opet jako motivirani.


Dobio je i Hajduk samopouzdanje nakon pobjede u jadranskom derbiju, dobio je Biuka i Ljubičića, imat će i Livaju, koji nije igrao u Zagrebu, ali sve to ne utječe na Dinamove ciljeve - u Split Krznarova momčad ide po pobjedu.


A nakon toga - Rujevica. Tamo je statistika malo drukčija, Dinamo nije slavio od onih 0:5 iz jeseni 2019., to je stadion na kojemu Modrima ide teško. I takva se borba očekuje i u nedjelju.


No, nema skrivanja, Dinamov je cilj uoči još jednog zahtjevnog i odlučujućeg tjedna vratiti se u nedjelju u Zagrebu s naslovom prvaka u rukama. Sad znamo da i matematički Dinamo može biti prvak nakon Rujevice, osvoji li svih šest bodova u ova dva derbija. Čak, u ludom scenariju, izgubi li Osijek u Velikoj Gorici u petak, a Dinamo pobijedi u Splitu, derbi na Rujevici Modri bi dočekali kao prvaci. No, kako stvari teku, neće u Maksimiru biti nezadovoljni ni ako s ova dva gostovanja dođu sa četiri boda, već bi im se tad otvorila vrata raja.


Konačni rasplet


No, za početak - Poljud. Jer, kakva god računica bila u igri, ona, kao prvo, uključuje pobjedu u Splitu. Ne mora biti rutinski i naizgled jednostavno kao nedavno u Maksimiru, ne mora biti uvjerljivo. No, ta tri boda bila bi sigurno početak konačnog raspleta borbe za naslov. U onom smjeru, u kojem to želi Dinamo...

image
SN

Standings provided by SofaScore LiveScore

Linker
12. travanj 2024 17:59