Mario Todoric / CROPIX / CROPIX
PIŠE ROBERT MATTEONI

OVI DETALJI BI MOGLI PRESUDITI POBJEDNIKA Hajduk je tehnički inferioran i igrat će na polet igrača

Piše: Robert MatteoniObjavljeno: 17. prosinac 2016. 12:05

Nedvojbeno su navijači oba kluba, koji tvore najveći nogometni rivalitet u HNL-u, očekivali kako bi treći derbi sezone imao drugačije natjecateljske konotacije.

Kuriozitet i različitost ovog dvoboja u odnosu na prošle godine, u kojem je Hajduk opet domaćin koji zaostaje za dva vodeća kluba, jest u poziciji Dinama. Modri su, naime, drugoplasirani i praktički ovaj put imaju imperativ pobjede.

Svaki drugi rezultat, i ovom prilikom kao i prošlih, zapravo definira odmak od šampionskih ambicija. Taj će status Dinama nametnuti podosta taktičkih opredjeljenja na Poljudu. Modri će morati napadati i tražiti pobjedu, a to onda omogućava Hajduku, bitno oslabljenom, pragmatični pristup gustog bloka i igre na protuudare. Hoće li tako biti…?

Obostrani limiti

Dinamo je ljetos pobijedio u Splitu 4:0 u dvije bitno drugačije pozicije. Imao je jaču momčad (s Eduardom, Rogom…), a ona je toga 10. kolovoza bila u zenitu forme, tempirane za idući tjedan i odlučne dvoboje za Ligu prvaka s Red Bullom. Već u drugoj utakmici, 2. listopada u Zagrebu, nakon napora i poraza od Lyona i Juventusa, sa slabijom momčadi (prodan Rog, otišao Eduardo), Dinamo nije uspio pobijediti Hajduk u Maksimiru (0:0). Kasniji tijekovi događanja u Dinamu i HNL-u pokazali su slabosti ovoga jesenskog kadra Modrih. Istodobno su potvrđeni i limiti kadra Hajduka, gdje je također došlo do promjene trenera i uobičajenih stresova suočavanja s kompromitiranim sezonskim ambicijama.

Vine

U trećem derbiju, u Splitu, zato nećemo gledati lepršavi nogomet. Ionako tehnički ograničenog dometa, Hajduk je itekako oslabljen za Dinamo. Nedostaju mu ključni igrači kao Kalinić, Jefferson, Futacs i Hamza, koji uz Ohandzu (klupa) donose nešto kvalitete više od prosjeka HNL-a. Ne izgleda moćno Dinamo, ali je još uvijek tehnički nadmoćan Hajduku. Ne i toliko da bi snagom te kvalitete računao na jednostavan put do pobjede u Splitu. Zato će, eto, ovaj put ipak presuđivati psihološki trenutak obje momčadi i emotivna snaga njihove motivacije...

Jalzabet, 210916.
Igraliste NK Jalzabet.
Nogomet, Hrvatski nogometni kup, 1/16 finala,  utakmica NK Jalzabet - HNK Hajduk.
Na fotografiji: Marko Futacs.
Foto: Damir Krajac / CROPIX
Foto: Damir Krajac / CROPIX

Polet ili tehnika

Hajduk ima novog trenera, koji je u desetak dana mogao samo na tom psihološkom planu nešto promijeniti. Izgubivši više igrača u prošlom kolu, Carrillo će sada morati opet igrati isključivo na polet igrača, motiv da se nad Dinamom pokažu kadrom za proljeće te da fanatičnom borbom uz podršku navijača probaju kompenzirati tehničke manjkavosti u odnosu na suparnika.

Carrillo
Duje Klaric / Hanza Media / Hanza Media

S druge strane, Dinamo mora pobijediti s pomlađenom škvadrom, što je istodobno zalog novom entuzijazmu, ali i teret iskustvu za ovako emotivno teške dvoboje. Eto, tko u derbiju bude psihološki čvršći taj će lakše nametnuti svoje prednosti i izvući mane suparnika na površinu. Je li to borba Bijelih protiv neiskustva dijela Modrih ili tehnički manjak Bijelih protiv kvalitetnijih Modrih, ti omjeri su ključ derbija.

------------------------------------------------------------------------------

BIJELA STABILNOST

Pritisak im je u derbiju uvijek velik. Ovaj put oslabljeni, još im je gore. Da bi bili uspješni, hajdukovci će morati biti vrlo stabilni u gardu, zaboraviti na manjkove i borbenošću kompenzirati odsutne. Ključna će tu uloga biti novog trenera.

MODRI PRISTUP

Još uvijek imaju odlične igrače za HNL, pogotovo Soudanija i Fernandesa, dvojicu koji čine kvalitativnu razliku. Ako Modri budu borbenošću parirali domaćinu, tada će jednostavnije nametnuti prevlast pojedinačne kvalitete.

AGRESIVNOST MOMČADI

Jedan od bitnih faktora. Hajduk nema šanse ako ne igra agresivno i ne stoji blizu suparničkim igračima. Puštanje Modrima da primaju loptu bez problema, početak je velikih problema suparniku. I obrnuto.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
23. rujan 2024 22:15