Split, 210410.Povodom prve utakmice finala Hrvatskog nogometnog Kupa izmedju Hajduk i Sibenika splicani su na Rivi mogli uzivati uz Rabuzinovo sunce, peharu koji dobiva osvajac Kupa.Foto: Ante Cizmic / CROPIX
 Ante Cizmic / CROPIX
HTV IZNENADIO FINALISTE

Osijek i Dinamo dočekali odbijenicu s Prisavlja! Finale Kupa prvi put bez prijenosa!

Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 30. travanj 2012. 11:07

Eto, dogodit će se i to. Prvi put otkako se igra finale Kupa utakmicu neće prenositi niti jedna televizijska kuća. Ako se još i može razumjeti sve druge, ne i javnu tv. Ne HTV!

- Nevjerojatno. Pokušali smo razgovarati s ljudima s televizije, ali odbijeni smo u startu. Do razgovora o cijeni prijenosa uopće nije došlo, odbijeni smo s objašnjenjem da HTV nema novca jer je proračun već potrošen na druge projekte. To Osijek, to Slavonija i Baranja, nisu zaslužili. Pravi je to maćehinski odnos zbog kojeg smo ogorčeni. Žitelji ovog dijela Hrvatske kao i svi drugi plaćaju TV pretplatu. Normalno je da smo ulaskom u finale Kupa promišljali kako je to osim sportskog i dobar marketinški posao za nas. Očekivali smo zaradu, pregovarali sa sponzorima koji bi se oglašavali u vrijeme utakmice, ali sve je propalo, jer javnu televiziju ne zanima finale Kupa - razočarano je i ljutito izjavio predsjednik NK Osijek, Zdravko Josić.

Što na činjenicu da neće biti izravnog prijenosa finala Kupa kažu u Dinamu?

- To je jednostavno stravično! Tragedija! Ne znam koji bih drugi izraz mogao pronaći. Jednostavno, nevjerojatno i neobjašnjivo, svi smo jako tužni - kaže direktor Dinama Damir Vrbanović, te odmah dodaje:

- Nitko ne može shvatiti da televizija ne prenosi finale Kupa koje je u svakoj državi kruna sezone. Je li moguće da nema interesa i da se ništa nije moglo dogovoriti? Nemam podatke, ali mislim da je Hrvatska raritet. Vjerojatno ne postoji niti jedna država u Europi u kojoj niti jedna tv kuća ne prenosi finale nacionalnog Kupa. To je odluka protiv nogometa i navijača. Strašno, što drugo kazati?

HTV je u najmanju ruku postupio nekorektno. Ne samo naspram NK Osijek, ne naspram obojice finalista Kupa, nego i prema hrvatskom nogometu u cjelini. Hrvatski nogometni kup je u pitanju. Da su njegovi finalisti čak i članovi nekih nižih liga, to je finale Hrvatskog kupa i zaslužuje izravni prijenos. Bez pogovora. Bilo kakvo objašnjenje zašto ga neće biti ne može biti opravdanje i ne može se nazvati nikako drukčije do sramotom bez presedana.

Nitko kao HRT



Nije jednostavno provjeriti, možda se negdje zametnula koja nenogometna zemlja, međutim, onako ugrubo, Hrvatska je vjerojatno jedina zemlja u kojoj finale nacionalnog nogometnog Kupa neće biti u direktnom TV prijenosu.

Nacionalna televizija, koja je finale Kupa prenosila od samog početka 1992. godine, nakon nekoliko rebalansa proračuna procijenila je da je nužno malo prištedjeti pa je iz programa izbacila baš finale Kupa. Iako negdje još uvijek piše da bi javna televizija, za koju svi građani bez odgađanja plaćaju pretplatu, morala i promicati javni interes, a finale Kupa, kad je sport u pitanju, to bi svakako trebao biti. No, kao što smo uvijek i u svemu ekstremi, tako je u državi, gdje tržište TV prava donedavno nije ni postojalo, odjednom sve na tržištu. Ako se ne može zaraditi, nema prijenosa. Jasno, nekad je i HNS, ako je zaškripilo, znao 'pogurati’. No, danas je i u HNS-u bezvlašće u jeku borbe za promjene, pa tko će razmišljati o takvom 'sitnom detalju’.

Jedino što je još neizvjesno u hrvatskom nogometu, jedino što bi trebalo biti praznik nogometa, i uz hrvatsku reprezentaciju trebalo biti uzvišeno, finale Kupa, tako će se, kako sad stvari stoje, igrati 'incognito’. Bez obzira na kvalitetu današnjeg nogometa u nas, to finale zaslužuje pozornost. Ili to možda znači da će jednoga dana, kad možda više ne bude u TOP 10, i hrvatska reprezentacija 'igrati na nekom drugom kanalu’? Uostalom, pitajte košarkaše!

'Ima šanse da prenosimo uzvrat'



Pričali smo jučer s urednikom sportske redakcije HTV-a Stjepanom Balogom. Ako se itko nadao da ima šanse za prijenos, barem kad je nacionalna televizija u pitanju, sad je jasno da je više sigurno nema.

- Prijenosa na HTV-u neće biti, to je sigurno. Ne može se čak reći niti da smo pregovarali, pa da su pregovori propali. Točno je da je HTV odlučio smanjiti troškove i da je iz novog proračuna, između ostaloga, ispalo baš finale Kupa - priznao je Balog, koji se nada da bi HTV ipak donekle mogao ispraviti nastalu štetu.

- Postoje šanse da prenosimo uzvrat u Maksimiru. Ne kažem da hoćemo, nego da je moguće, nešto se pregovara, vidjet ćemo - rekao nam je Stjepan Balog.

Kako su jučer stajale stvari, prijenosa prve utakmice finala Kupa neće biti nigdje, niti značajniji kabelski sportski kanali nisu dosad izrazili zanimanje za ovo natjecanje. No, možda se u zadnji tren ipak nešto promijeni, ne bi bilo prvi put.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
19. rujan 2024 11:12