Bruno Petković i Mislav Oršić
 RONALD GORSIC/CROPIX
ZIMSKI TRANSFERI

Olmo je lani rušio rekorde, može li se ponoviti čudo? Jedan scenarij je moguć, ali slabo vjerojatan...

Dojam je da neće biti previše šokova iako su mnogi prvoligaši u kontaktima i pregovorima
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 03. siječanj 2021. 10:47

Ne bude li “nemoralnih ponuda“ i bombastičnih transfera preko noći, koji bi iz HNL-a odveli reprezentativce Brunu Petkovića, Dominika Livakovića ili Mislava Oršića, čiji je ostanak u plavom dresu najavljen barem do ljeta, prijelazni rok ove zime ne bi trebao biti rekordan, ni dramatičan.

Vjerojatno neće bitno utjecati na odnos snaga u vrhu tablice, možda više na dnu, ovisno kako će se snaći Varaždin, Istra 1961 i Šibenik jer lani su Varaždinci dovođenjem značajnih igrača na posudbu “okrenuli karmu“ i dobili divljenje cijele države. Spasili su se ispadanja na račun Intera...

Lovrić kao posebni začin

Budući da je Hajduk, ne bi li pokrpao rupe u financijskoj bilanci, spreman prodati Marija Vuškovića i bilo koga ako postigne pristojnu cijenu, dok bi Rijeka rado naplatila dobar europski nastup kroz pokoji transfer poput Tibora Halilovića, Stjepana Lončara, Ivana Nevistića…, a već se riješila Momčila Raspopovića za 200.000 eura u rumunjsku Astru, tjedni koji dolaze ta će dva kluba fokusirati u rubrici “izlaz” i vjerojatno donijeti nekoliko zanimljivih priča.

Posebni začin dala bi Gorica kad bi konačno uspjela prodati Kristijana Lovrića, što joj već neko vrijeme ne polazi za rukom jer ponude na zadovoljavaju apetite klupskih čelnika. Međutim, svi ti poslovi zajedno neće skinuti s trona lanjski utržak...

U siječnju i ponešto u veljači 2020. godine, prije korone i igranja utakmica pred praznim tribinama, što je veliki udar na kupovnu moć mnogih klubova čiji su interes mladi igrači ili nogometaši srednjeg ranga, klubovi iz Prve HNL zabilježili su najveći priljev od prodaje nogometaša u povijesti zimskih prijelaznih rokova - 29,6 milijuna eura. Većinu toga priskrbio je sjajni Španjolac Dani Olmo, kraj čijeg je imena brojka od 21 milijun eura za odlazak u RB Leipzig. Taj je iznos, neslužbeno naravno, trenutačno ukupni uključujući i bonuse koji se njemački klub obvezao platiti Dinamu. Međutim, ove zime neće biti novog “Olma”.

Nakon ljetnog Eura

Sljedeći vrhunski poslovi na takvoj razini možda su mogući nakon ljetnog Eura, čemu se nadaju u Dinamu. Drugi najunosniji aranžman bilo je preseljenje Boška Šutala iz Osijeka u Atalantu za četiri milijuna eura prema Transfermarktu, iako se spominje i da se radilo o pet milijuna. U međuvremenu, Olmo u RB-u ima poziciju, a Šutalo se zasad nije nametnuo Gianu Pieru Gasperiniju, premda on rado daje šansu mladim igračima.

U HNL-u je većina migracija igrača bez odšteta ili posudbe, tako su prije godinu dana bila 102 odlaska iz klubova, dobar dio njih unutar Lige, a 85 dolazaka, no pritom je za odštete plaćeno formalno svega 2,9 milijuna eura.

Nimalo čudno jer “pola lige” ne daje novac na to ime, traže nogometaše s čistim papirima, kojima je dovoljno osigurati plaću.
Kako je većina navedene svote bila za Lirima Kastratija, kojeg je Dinamo uzeo od Lokomotive za dva milijuna eura, a na Maksimir je došao tek na ljeto, iako je kupljen u zimu, zapravo cijeli HNL je za tada aktualna pojačanja izdvojio svega 900.000 eura. I to Osijek 400.000 eura Glasgow Rangersu za Erosa Grezdu, Hajduk istu svotu Botevu za Kristiana Dimitrova, a Lokomotiva 100.000 eura Širokom Brijegu za Dominika Kovačića.

Kako proći što jeftinije

Premda su pojačanja uvijek potrebna svima, i Dinamu za što duži europski život, i Osijeku da pokuša skinuti Modre s trona, i Rijeci koja najavljuje dolaske potentnih igrača koji će se uklopiti u način rada i trenerskog razmišljanja Simona Rožmana, i Hajduku da se možda ubaci na poziciju za Europu, pa do Varaždina čiji treneri govore o nuždi dovođenja barem stopera i playmakera, kao što su to prošle zime napravili s Rodinom i Teklićem, osim Dinama i Osijeka svi ostali traže kako proći što jeftinije, a idealno bi dakako bilo bez plaćanja odštete.

Način kako funkcioniraju klubovi u HNL-u tek je pod B pokušaj dugoročnog strateškog planiranja, a pod A je borba za golo preživljavanje. Pa tko uspije barem održati razinu na kojoj se nalazi, vrlo je sretan.
Osijek iskazuje najveće ambicije za podizanje letvice, ali niti on se ne razbacuje dovođenjem skupih pojačanja i taj njegov put ide mic po mic. Pritom je Dinamo po razini na kojoj posluje i dalje svijet za sebe. Samo ako će Modri htjeti u nekoga uložiti, imat ćemo nešto veću cifru u kategoriji - ulazni transferi.

Od značajnijih imena zasad se zna da je Hajduk vratio reprezentativnog vratara Lovru Kalinića, koji je stigao na posudbu iz redova enegleskog premierligaša Aston Ville.

Olmo za povijest

U povijest je ušao španjolski reprezentativac Dani Olmo, kojeg je Dinamo RB Leipzigu prodao za 21 milijun eura, koliko transfer zasad iznosi zbog bonusa. Rekord je to zimskih prijelaznih rokova u HNL-u i druga, zasad, najveća prodaja nakon transfera Marka Pjace iz Maksimira u Juventus. Dinamo je od Lokomotive kupio Lirima Kastratija (TM kaže 2 milijuna eura) i Frana Karačića, ali obojicu je ostavio na posudbi na Kajzerici. Osijek je kupio Grezdu, Hajduk Dimitrova, u Rijeku su stigli Galović, Pires, Yateke, u Goricu Mudrinski, Kalik, Špikić, u Varaždin Obregon... (dd)

Najveće prodaje
Dani Olmo (Dinamo - RB Leipzig) 21,00 mil. €
Boško Šutalo (Osijek - Atalanta) 4,00 mil. €
Dario Župarić (Rijeka - Portland) 800.000 €
Maxwell Acosty (Rijeka - Anyang) 500.000 €
Jakov Puljić (Rijeka - Jagiellonia) 500.000 €
Najzvučniji dolasci
Eros Grezda (Rangers - Osijek) 400.000 €
Kristian Dimitrov (Botev - Hajduk) 400.000 €
Nino Galović (Sagan Tosu - Rijeka) bez odštete
Ognjen Mudrinski (Jagiellonia - Gorica) bez odštete
Jorge Obregon (Municipal - Varaždin) bez odštete

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
21. rujan 2024 11:53