Tom Dubravec / CROPIX
ŠTIMAC ZA SN

'Oliću sam rekao prije 15 dana da će igrati, znao sam što on i Mandžukić mogu učiniti'

Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 23. ožujak 2013. 22:54

Igor Štimac jutro nakon velikog trijumfa probudio se u svom krevetu u Splitu.

- Pobjedu sam proslavio u društvu najdražih. Kad sam otvorio oči pomislio sam: “Ja sam najsretniji čovjek na svijetu.” Uz igrače, naravno. Jer priuštiti ovakvo zadovoljstvo svojem narodu, to je blagoslov - kazao nam je Štimac, koji je silni elan i angažman uložio u susret “po kojem će nas pamtiti cijeloga života”, kako je rekao.

Vatreni su nas ponovno učinili ponosnima, sladak je to osjećaj, ali već poslijepodne, od 17 sati, Hrvatska je imala trening u Maksimiru, nema vremena za fešte kamoli euforiju. Štimac nije vodio trening, umjesto njega posao su odradili Igor Tudor i Alen Bokšić. Kad gledamo kompletnu priču, od pripreme psihološke i igračke, do izvedbe na terenu, čime smo dobili Srbiju?

- Srcem. I hladnom glavom. Okruženje je bilo takvo. Nakon dvoboja igračima sam u našem hotelu naglasio kako će ovakve utakmice u budućnosti biti puno lakše jer sada smo dovedeni u situaciju u kojoj moramo kreirati atmosferu oko sebe i trošiti energiju. Premda bi to trebalo postojati samo po sebi, kad je ova naša ekipa u pitanju, no izgubilo se proteklih godina na susretima kod kuće. Postojalo je samo kad bismo išli na velika natjecanja. Zato ulažemo goleme napore kako bismo stvorili pravo, poticajno ozračje.

Bacili ste “bubicu u uho” zaljubljenicima u Kockaste tvrdnjom da je ova generacija potvrdila kako je jača od čuvene iz 1998. godine. Mnogi se pitaju je li doista tako?

- Silno želim vjerovati u to. Ovo je momčad s tri razine. Jedna je niz prekaljenih, iskusnih igrača, tipa Olić i Šimunić kojih se neću odreći. Zajedno ćemo procijeniti i dogovarati sve u odnosu na klupske obveze, situaciju u kojoj se nalaze, na fizičko stanje, kako bi bili na raspolaganju reprezentaciji. Rehabilitirani su u potpunosti i na pravi način. Druga skupina su igrači u najboljim godinama, a već s jako puno iskustva, dakle od 25. do 31. godine. Oni su nositelji svega dobroga što se događa. Treća razina je mladi val koji dolazi i zalog je za budućnost. Siguran sam kako smo u stanju u sljedećih godinu dana te vrijednosti učvrstiti na svakoj poziciji, podignuti kvalitetu i formirati nekoliko načina igre s kojima ćemo se moći suprotstaviti najjačima. Ako Bog da, i nađemo se u Brazilu.

Mandžukić i Olić, to je unikatan tandem napadača. Znate li za neki sličan, po profilu i klasi?

- To ne postoji nigdje. Molio sam se za Olića. Imao je težak prvi dio sezone. Promijenio je klub, zatim ga je trener Magath “prenapumpao”, da tako kažem, on ga je “ubio”. Nije za igrača u tim godinama toliki opseg trenažnog procesa. Ivici sam rekao još prije 15 dana da će početi utakmicu, da se može pripremiti, da se ne opterećuje sa statusom, želio sam mu olakšati. Znao sam što donose on i Mandžukić u napadu.

KOMPLETAN INTERVJU PROČITAJTE U SPORTSKIM NOVOSTIMA

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
21. rujan 2024 10:33