Tom Dubravec / CROPIX
PALJBA PO BEBEKU

Ogorčenje na Poljudu: 'Zna se tko u HNL-u vuče sve poteze, ali ne možemo to dokazati!'

'Ako se radilo o namjeri, to bi moralo značiti i ponavljanje utakmice, o čemu govori članak 80. Privatna tužba protiv Bebeka? Suci su izuzeti od krivnje za previde...'
Piše: Alen OrlićObjavljeno: 28. veljača 2013. 16:14

Hajduk je službeno reagirao na sudačke pogreške sa zadnjeg derbiju, ali ne na način da je izrijekom zatražio izuzeće suca Ivan Bebeka nego je najavio pokretanje pravnih postupaka kako bi se kaznili suci koji griješe.

- Ljudski je griješiti i tu ne nalazimo ništa sporno“, kazao je predsjednik Hajduka Marin Brbić.

- Ali oni koji griješe moraju snositi posljedice. Uostalom sudačke pogreške izazivaju lančane reakcije, Hajduk gubi bodove, ali trpi i financijsku štetu, jer ćemo nakon ovog poraza imati par tisuća gledatelja manje na sljedećim utakmicama.

O detalju iz 81. minute ne postoje dvojbe.

- Taj penal kod 2-1 imao je izravan utjecaj na rezultat. Zbog igranja rukom trebao je biti penal, a Vrsaljku bi to bio drugi žuti karton. Tako da bi se cijela situacija okrenula, i ne samo da bi bili u situaciji za izjednačenje nego bi sa dva igrača više na deset minuta prije kraja bili u poziciji da možemo ići na pobjedu. Mogli smo doći na minus pet umjesto na minus 11.

Brbić kaže da je šteta nanesena cjelokupnom hrvatskom nogometu. Nije ni čudo da na drugim stadionima nema gledatelja kad se događaju takve stvari. Hajduk je iznimka jer uvijek može napuniti Poljud. Za debi je prodano 19,5 tisuća ulaznica plus pet tisuća pretplatnika,

- Želimo iskoristiti sve pravne mjere kako bi oni koji rade pogreške i odgovarali. Dosadašne sankcije nisu bile zadovoljavajuće jer kad Križarić, koji je dramatično pogriješio na Kantridi dosudivši nepostojeći penal za Rijeku, bude kažnjen s jednom utakmicom u Drugoj ligi i poslije toga je vraćen uz konstataciju da se vratio u formu, kakvu poruku šaljemo.

- Radikalizacija ne bi riješila problem, ali Hajduku bi adekvatna satisfakcija bila ako bi Bebek mirovao godinu dana. To bi bila poruka drugima. Ne očekujemo da će se utakmica poništiti i ponoviti, ali htjeli bismo da ovo bude zadnja pogreška... - dodaje Brbić.

Hajdukov odvjetnik Vinko Radovani spominjao je čak mogućnost koja je predviđena zakonom da se utakmica poništi ako postoje dokazi u namjeru, ali to je teško dokaziva situacija.

- Tko god smatra da opet samo lajemo, a da karavane prolaze, mi nećemo odustati u ukazivanju na pogreške. Šutnjom nećemo dobiti ništa. Upozoravat ćemo i biti dosljedni. Dogodile su se očite pogreške na štetu Hajduka i neshvatljivo je da šestorica sudaca nisu vidjeli nešto što se dogodilo pred njima. Ako sudac nije vidio za to postoji jedna sankcija, a ako je vidio, a nije namjerno dosudio onda je to nešto puno teže. Očekujemo od sudačke organizacije da reagira, a Hajduk će uputiti žalbu na suđenje.

U ovakvim slučajevima predviđa se suspenzija suca na određeni period, a teže su sankcije vraćanje u niži rang ili čak brisanje s liste.

Brbić je poručio: “Ako je Bebek najbolji hrvatski sudac onda stvarno imamo problem sa sucima.“

U Hajduku drže da ovakve stvari ne bi smjele odgovarati nogometnom establišmentu jer uništavaju nogometu, a najavili su da će o svemu obavijesti i Uefu.

- Razočarani smo, ali se ne osjećamo nemoćni. Zbog naših navijača pokušat ćemo učiniti sve da promjenimo odnose u hrvatskom nogometu - kazao je Brbić.

Radovani je pak ustvrdio da iz Hajduka neće samo lajat nego da bi mogli i ugristi. Nemoguće je da Hajduk pokrene privatnu tužbu protiv Bebeka jer nemaju dokaze da je bilo što učinjeno namjerno, ali da ća ga pokušati držati što dalje od sebe, to je sigurno...

- Suci su izuzeti od krivnje za previde... Isto tako, jasno je kao dan tko vuče sve poteze u hrvatskom nogometu, ali bez dokaza ne možeš ništa - rekao je Radovani.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
21. rujan 2024 19:11