Dario Melnjak
 TOM DUBRAVEC/ CROPIX Cropix
POD POVEĆALOM

Odmah je pokazao da je pojačanje za Hajduk, zbog njega je i Jakoliš morao ‘pobjeći‘ na drugu stranu

U Šibeniku je svoj prvi start za Splićane imao novi lijevi bek od kojeg se očekuju velike stvari
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 22. listopad 2021. 08:36

Dario Melnjak debitirao je u Šibeniku od prve minute. Je li za status startera zaslužna njegova igra na test dvoboju u Zadru koji je usput rečeno silno obradovao, da ne kažemo impresionirao trenera Jensa Gustafssona? Ili je Melnjak jednostavno svojim iskustvom kroz tri tjedna treninga na Poljudu nadvisio konkurenciju? Odgovor je po vlastitoj želji, moguće su obje opcije, ali u svakom slučaju dobio je povjerenje švedskog trenera i odigrao solidnu utakmicu u Šibeniku.

Odbio bolje ponude

Pamti se njegov centaršut za zicer koji nije iskoristio Diamantakos u završnici prvog dijela, a uz to je, izračunali su statističari na SofaScoreu, imao pet od deset dobivenih dvoboja, uz tri kvalitetna dodavanja, odnosno centaršuta. Pritom je četiri puta ušao u proboj boka, ukupno gledajući, dobra izvedba za prvi start u početnoj postavi. Može li Melnjak donijeti kvalitetu više? Da bismo dobili što precizniji odgovor, moramo znati s kojim je ciljem angažiran Melnjak.

- Na tržištu nam se otvorila mogućnost dovesti igrača koji je trenutno bez ugovora. Prednost je što se radi o iskusnom igraču uz kojeg će i Stipe Biuk lakše razviti svoj potencijal na lijevoj strani. Također će pojačati konkurenciju našim lijevim bekovima, te nam dati opciju više. Vrijedi istaknuti da je Dario igrač koji može pokriti još neke pozicije u momčadi ako to bude potrebno. Radi se o velikom profesionalcu, snažnom karakteru koji ima ogroman motiv za dokazivanje u Hajduku. Posebno nas raduje što je odbio mnogo bolje financijske ponude kako bi bio dio našeg projekta - kazao je prilikom dolaska Melnjaka sportski direktor Hajduka Mindaugas Nikoličius.

Nema sumnje da je Melnjak na Šubićevcu pokazao da može biti pojačanje za Hajduk, jer u dosadašnjem dijelu sezone Bijelima je nedostajao kreativni poticaj s lijeve strane. Čolina i Dolček nisu upisali pogodak u kombinirana 23 nastupa, ali, jasno, nisu zgodici njihova temeljna zadaća, Međutim, ostali su i bez asistencije što je puno ozbiljnija tema za njihove statističke rubrike. Jer, od bočnih igrača se očekuju prodori, centaršutevi...

Probni ugovor

S desne strane Lovrencsics je, pogotovo u početnom dijelu sezone dok se nije ozlijedio, imao niz kvalitetnih proboja. U HNL-u je zabilježio tri, u Europi dodao još jednu, s četiri asistencije najbolji je dodavač u Hajduku. Međutim, protivnici lako prepoznaju odakle opasnost vreba, ali puno teže zaustavljaju napade kada upotrebljive lopte dolaze i s drugog, lijevog boka. Zato je bitno da Hajduk dobije jačeg beka u ofenzivi.

Čolini i Dolčeku to nije uspijevalo na startu sezone i, shodno tome, nije Melnjak slučajno angažiran. Dapače, igrač njegova iskustva koji je uz to pristao na probni ugovor od godine dana, uvijek može biti samo plus za momčad. Po igri na Šubićevcu dojma smo da bi s Melnjakom Hajduk dobio ofenzivnu komponentu na lijevoj strani, a pritom ne treba zanemariti ni obrambenu fazu. Jer, u Šibeniku je Marin Jakoliš počeo na desnom krilu, ali je već sredinom prvog dijela prebačen na desnu stranu. Uz Melnjaka se nije naigrao, pa je Rosas bio prisiljen prebaciti svog najboljeg igrača na drugi bok.

Melnjak je na startu opravdao povjerenje, ali jasno, duga je sezona, puna izazova i iskušenja. Uz to, podizat će se letvica očekivanja. U Šibeniku je pokazao da zna i može, ali već protiv Gorice očekuje se da Melnjak napravi korak više. Da neka od njegovih lopti bude ključna za Livaju, Ljubičića...

Očekivanja će bivati veća shodno i njegovom iskustvu, jer Melnjak u životopisu ima A reprezentaciju Hrvatske u kojoj je posljednji nastup zabilježio u ožujku protiv Malte. Nije Melnjak bio nada u mladim danima, već je s godinama igranja sazrio u vrlo korisnog lijevog beka. Na pragu 29. godine svoje iskustvo mora kapitalizirati u Hajduku, pomoći klubu i momčadi, ali pomoći i sebi. Jer, gladan igrač je često najbolji igrač.

Melnjak je upravo u takvoj situaciji, tek treba osigurati ugovor za sljedeću sezonu. Ogroman je to motiv i zato od Melnjaka možemo očekivati još bolja izdanja. Kako će pritom Gustafsson i njegov nadređeni, sportski direktor Nikoličius uklopiti Čolinu, kako će posložiti kompletnu lijevu stranu, delikatno je i zanimljivo pitanje. Ali, Melnjak je na startu u Hajduku potvrdio da je Dalić znao zašto je kod njega upisao osam nastupa u zadnje dvije i pol godine.

Najskuplji lijevi bekovi HNL-a prema TM-u

1. Dario Melnjak (Hajduk) 2 mil. €
2. Francois Moubandje (Dinamo) 1,7 mil. €
3. David Čolina (Hajduk) 1,5 mil. €
4. Daniel Štefulj (Dinamo) 1,0 mil. €
Josip Pivarić (Lokomotiva) 1,0 mil. €

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
15. travanj 2024 04:51