Drago Sopta / Cropix
UTAKMICA S TURSKOM

Odlučuje Izvršni odbor, ali... U Splitu bura zna lediti kosti, a Maksimir ima grijanje travnjaka

Piše: Sportske novostiObjavljeno: 15. listopad 2011. 17:27

Uzvrat s Turskom igrat će se u Zagrebu. Službeno odlučuje Izvršni odbor, ali i izjava Zdravka Mamića i pogledi većine članova Markovićeve Vlade potvrđuju da dvojbi zapravo nema.

Maksimirski stadion ovog je ljeta ponešto dotjeran, a jedan od najvećih noviteta svakako je grijanje postavljeno pod travnjak. Prvi put u Hrvatskoj ne moramo se brinuti za klimatske uvjete, više se neće dogoditi zaleđeno igralište kao lani na utakmici Dinama i PAOK-a, ili u brojnim ranijim primjerima. Budući da je termin dvoboja 15. studenoga, kad temperature znaju biti prilično niske, riječ je o dodatnom adutu zbog kojeg je Zagreb najbolji izbor. Istina, u Splitu, drugom kandidatu, smrzavanje tla nije uobičajena pojava, međutim večeri, pogotovo kad dođe bura, znaju lediti kosti.

Iako su minula više od tri mjeseca, grijanje terena još nije isprobano. Direktor stadiona u Maksimiru Miljenko Sakoman objašnjava: - Nismo ga mogli aktivirati na ovim visokim temperaturama. Naime, u travi postoje osjetila, da bi se uključilo grijanje nužno je da teren budu smrznut.

Pritom se nikad ne smije pretjerati s “loženjem”.

- Mora se održavati na +2, eventualno +3 Celzijeva stupnja. Ukoliko bi se dogodilo da 'nabijemo’ višu temperaturu trava bi mogla reagirati kao da je došlo proljeće i početi nicati. Kad bismo potom ugasili grijanje, propala bi. No, molim Boga da to nikad ne moramo koristiti.

Cijena instaliranja dakako nije bila mala.

- Cjelokupna rekonstrukcija objekta stajala je oko 10 milijuna eura, a koliko je točno otišlo na grijanje terena doista ne znam. Obično se te svote vrte između 250.000 i 400.000 eura - zaključio je Sakoman.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
24. rujan 2024 10:23