ODLAZAK MODRE ZVIJEZDE

Odlazi talent: Menadžer koji je Modrića prodao u Real, odvodi Murića u Englesku

Zbog propisa Fife Dinamo bi na ljeto mogao ostati bez odštete i za Alena Halilovića
Piše: Alen LesičkiObjavljeno: 21. prosinac 2013. 08:49

Pomalo na marginama Mamićeva obraćanja skupštinarima Dinama ostala je priča o talentiranoj djeci koja bi mogla napustiti Maksimir bez odštete. Bio je to dio paketa u kojem se izvršni predsjednik obračunavao s medijima.

‘Pišete da odbijaju ugovore, a ne želite istaknuti da bi ti mladići trebali biti zahvalni Dinamu koji je u njih uložio i od njih stvorio igrače’, bila je poruka s maksimirske govornice.

Samo po sebi je očekivano da djeca i njihovi roditelji budu široke ruke prema sredini koja ih je nogometno odgojila. Ogledni primjerci ‘fair’ odnosa su Mateo Kovačić i Tin Jedvaj koji su u mladim godinama napustili Maksimir s višemilijunskim odštetama. Tim sredstvima osigurali su uvjete za neke nove Kovačiće i Jedvaje.

Nije Zdravko Mamić slučajno izabrao tu temu za govor na skupštini, a još je manje slučajnosti bilo kada je spomenuo imena Roberta Murića i Alena Halilovića. Naime, oba igrača broje sitno do punoljetnosti što im pruža lepezu mogućnosti; jedna od opcija, a koje se u Maksimiru užasavaju, jest odlazak bez odštete.

Pravilnik Fife

Istina, obojica imaju profesionalne ugovore u kojima je klauzula da se s danom punoljetnosti aktivira aneks koja im produžuje vjernost Dinamu, ali to ne znači ništa. Naime, mladi igrači zaštićeni su Fifinim pravilnikom u kojem jasno stoji kako maloljetnici mogu potpisati profesionalni ugovor maksimalno na tri godine, odnosno u njihovo ime to čine roditelji ili skrbnici. Sve iznad toga nije pravno utemeljeno u propisima Fife. Postoji i opcija da se igrači unatoč važećim ugovorima odluče na raskid. No, tada cijeli slučaj ide na Međunarodni sportski sud (CAS), a igrač ne smije igrati, što utječe na njegov razvoj.

Murić odbija ugovor

Ako u međuvremenu nije potpisao novi ugovor, Alen Halilović je u ljeto 2014. slobodan igrač. Nešto ranije će postati punoljetan i samo o njemu ovisi hoće li potpisati profesionalni ugovor s ‘modrima’. Halilović u posljednje vrijeme sve češće pokazuje vrhunski talent i logično bi bilo da transferom donese milijunsku odštetu klubu u kojem je nogometno prohodao.

Međutim, s Robertom Murićem situacija je prilično zamršena. On će u ožujku navršiti 18 godina i odbija razgovor o novom ugovoru.

Slučajno ili ne, prema našim saznanjima, u brigu o Murićevoj karijeri uključio se moćan menadžerski lobi koji predvodi Vlado Lemić. . Između ostalih, Lemić je radio transfer Luke Modrića iz Tottenhama u Real... Čovjek s takvim vezama u sekundi može pronaći klub za talenta poput Murića (gotovo sigurno u Engleskoj, već se spominjao interes Manchester Uniteda), koji bi uskoro mogao biti besplatan...

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
22. rujan 2024 19:36