KALJENJE U NIŽEM RANGU

OD OVE SEZONE DINAMO B U 3. HNL Rukavina i Ruben Lima predvode 'modre' klince

Piše: Alen LesičkiObjavljeno: 27. srpanj 2014. 11:54

I dok su seniori već zaboravili da su bili na odmoru i dobro zagazili u novu sezonu, mlada momčad Dinama tek je ovih dana počela s pripremama za izazove kojih ih čekaju u Trećoj HNL. Naime, HNS je dao svim prvoligašima da u seniorsko natjecanje uključe mlade momčadi. Izazov je prihvaćen tek na Maksimiru, Poljudu, Kantridi i u Puli. Dinamo B će u tom natjecanju voditi Sreten Ćuk. Riječ je o izuzetnom nogometnom stručnjaku koji je uspješno odradio nekoliko projekata vezanih uz Dinamo.

- Vodio sam Lokomotivu iz treće u drugu ligu pa potom i u prvu te Sesvete. Imali smo dobre rezulate pa ne vidim razlog da se serija ne nastavi s Dinamom B - argumentira svoj izbor Sreten Ćuk koji je dobio na raspolaganje veliku koncentraciju kvalitete i talenta. Na treningu budućeg trećeligaša vidjeli smo Antu Rukavinu i Rubena Limu. Tu su Fran Brodić i Luka Capan te čitav niz mladih reprezentativaca i nada poput Šunjića, Đijana, Cekicija, Vlaka, Halilovića...

- Solidna momčad - primjetili smo.

- To ćemo tek vidjeti. Ako su dobri, pokazati će se i bez trenera - kontrira Ćuk koji navodi razloge uključivanja mladih momčadi u seniorski nogomet.

- Gledano iz našeg kuta, situcija je prilično jasna. Dinamo je regionalni gigant koji je svjetlosnu godinu odmakao od konkurencije. Kao takav svake godine ima obavezu igrati skupinu europskih natjecanja. Nažalost, zbog toga nema vremena odgajati igrače za seniorski nogomet i dati im potrebno vrijeme da se dokažu. Mlada momčad biti će svojevrsni filter kroz koji bi se ti igrači brže adaptirali na ono što ih danas sutra čeka - objašnjava Ćuk.

Pitamo ga jel’ klub pred njega stavio imperativ prolaska u 2 HNL.

- Za sada nije, ali nećemo se lagati. Dinamo je klub koji ne trpi prosječnost u domaćim okvirima na bilo kojoj razini.

U prijevodu, dogodine se Dinamo B očekuje u drugoj ligi.

- Polako. Konkurencija nije niti malo bezazlena. U našoj ligi su Rijeka, Istra, Trnje, Dugo selo, Novigrad... Hajduk je u drugoj regionalnoj zoni.

Ostatak prvoligaša nije iskoristio opciju da imaju mlade momčadi u 3 HNL.

- Teško je očekivati da se financijski može odservirati novi klub unutar kluba. Osim Dinama i Rijeke sumnjam da to netko može istrpjeti. Dinamo ima sustav iza sebe a još uvijek postoje neke stvari koje rješavamo u hodu - tumači trener mlade momčadi koja je uz pozivnicu za dobila i jasna pravila. U svakoj utakmici mora imati sedam igrača ispod 21 godinu, dok su drugi klubovi ograničeni na dva mlada igrača. Ćukova prednost je što će moći koristiti igrače koji kod Zorana Mamića nisu u prvom planu ili se vraćaju nakon ozlijeda.

- To može biti i mana. Što ako dobijemo igrače koji će Dinamo B shvatiti kao kaznu? - uzvratio je protupitanjem Ćuk.

U takvom statusu su trenutno Ante Rukavina i Ruben Lima. Vlasnici su sjajnih ugovora, ali Mamić na njih ne računa...

- Iskreno, ne vidim na njima tragove nezadovoljstva. Upravo suprotno; obojica prednjače radom i zalaganjem i sjajan su primjer mladim igračima - istaknuo je naš sugovornik kojem asistira Mario Tokić dok se o vratarima brine Željko Rumbak. Dio stručnog stožera bio je na pripremama Dinama u Sloveniji i njihov rad će se uskladiti sa zahtjevima i principma rada seniora.

- To je logično. Sutra će ti igrači biti nositelji i trebaju usvajati navike od samog početka.

Nema sumnje kako će priča o Dinamu B izazvati zanimanje navijača. Utakmice će igrati na ‘Hitrec Kacijanu’ koji bi mogao pružiti kulisu nalik onoj na Ramljakovu memorijalu.

- Kladio sam se s nekim ljudima iz kluba da će naše utakmice biti posjećenije od nekih koje Dinamo igra u prvoj ligi - samouvjereno je zaključio Ćuk.

Linker
06. listopad 2024 18:26