Jakoliševo slavlje u Gorici

 DAMIR KRAJAC/CROPIX
ČUDO U POLA GODINE

Od odbačenog igrača kojem su navijači pisali prijeteće grafite po kući do jednog od najboljih u HNL-u!

Odigrao je fantastičnu polusezonu, zabio 10 golova, imao pet asista, za jedan nastup dobio ‘desetku‘
Piše: Emir FulurijaObjavljeno: 18. prosinac 2021. 20:28

Marin Jakoliš definitivno je jedan od nogometaša koji je obilježio jesensku polusezonu u Prvoj HNL. Ovaj 24-godišnji napadač i danas je donio pobjedu Šibeniku, ovaj put na gostovanju u Gorici. Jakoliš je u 84. minuti postigao gol za konačnih 3:2 te tako svoju momčad vratio na 7. mjesto u Prvoj HNL.

Pogledajte gol Jakoliša za pobjedu Šibenika u Gorici:

Jakolišu je ovo bio 10. gol ove sezone što ga stavlja na 3. mjesto liste strijelaca domaćeg prvenstva. Uz to ima i pet asistencija te u toj statističkoj kategoriji dijeli drugo mjesto u Prvoj HNL. U vrhu je i što se tiče ocjena - s prosječnih 7,37 po Sofa Scoreu trenutno je peti najbolji igrač u Hrvatskoj. Ispred njega su samo Petar Bočkaj, Marko Livaja, Robert Murić i Gergo Lovrencsics.

Sve ovo izgleda idilično za Jakoliša, a prije samo pola godine nije izgledalo tako. Ovaj rođeni Šibenčanin je 2019., nakon europskih epizoda u Mouscronu, Virtonu, Roeselareu i Admiri Wacker, došao u Hajduk i to u statusu mladog reprezentativca koji je splitskom klubu trebao donijeti širinu u napadu. Potvrdio je to i tadašnji sportski direktor Saša Bjelanović.

"Ovime smo dobili širinu u napadačkom dijelu momčadi jer je riječ o polivalentnom igraču koji može pokriti više pozicija", rekao je Bjelanović prilikom predstavljanja Jakoliša, ali nije sve išlo kako je zamišljeno.

Tadašnji trener Damir Burić koristio je Jakoliša u napadu, ali on nije iskoristio prilike koje je dobio. U sezoni 2019./20. u Prvoj HNL je za Hajduk odigrao 15 minuta te postigao samo 1 gol bez ijedne asistencije. Neki njegovi promašaji su jako teško legli navijačima splitskog kluba, pa je u lipnju 2020., nakon utakmice koju je Hajduk izgubio od Lokomotive, a u kojoj je Jakoliš u 76. minuti propustio nevjerojatnu priliku, na njegovoj obiteljskoj kući u Šibeniku osvanuo gnjusni grafit.

"Piješ, šmrćeš, pušiš sa Hajdukovim parama, tribat će ti materi crna marama. J.... ti mater 120.000 puta. Krepaj gubo", pisalo je na grafitu koji je brzo uklonjen, ali sve je to sigurno djelovalo na igračevu psihu.

image

Jakoliševa statistika u Prvoj HNL

SOFA SCORE

U međuvremenu je Burić već napustio klupu Hajduka, na nju je došao Igor Tudor koji je Jakoliša, osim u napadu, koristio i na mjestu lijevog beka, gdje se on nije najbolje snalazio. Uslijedilo je prebacivanje na desnu stranu, opet na bočnu poziciju gdje je Jakoliš odigrao većinu svojih minuta u sezoni 2020./21. Te je sezone za Hajduk nastupio u 28 utakmica Prve HNL te opet postigao samo 1 gol bez asistencija. Činjenica je da nije pružao dobre igre kao desni bek nije obeshrabrila Tudorovog nasljednika Harija Vukasa koji je svojedobno njegovu ulogu objasnio ovako:

"Ima masu slučajeva s igračima koji su se spustili na beka. Srna je bio desetka u veznom redu pa karijeru napravio na beku, Vrsaljko se također tamo spustio s krila... Mislim da Jakoliš na toj poziciji dosta može dati."

Jakoliš nije postao ni Srna ni Vrsaljko, a kada je ovog ljeta novi sportski direktor Hajduka Mindaugas Nikoličius slagao momčad Splićana za ovu sezonu, u njoj nije bilo mjesta za Jakoliša. Rješenje je pronađeno u posudbi u Šibenik gdje se ovaj nogometaš doslovno preporodio.

Odlično mu je došla činjenica da igra s bratom Antonijem, a samo u prva četiri nastupa u dresu 'narančastih' nadmašio napadački učinak iz Hajduka u ukupno dvije sezone. U tom razdoblju Jakoliš je postigao dva gola i imao tri asistencije, a posebno je briljirao u utakmici protiv Hrvatskog dragovoljca koju je Šibenik pobijedio sa 6:2, a Jakoliš je za svoju igru od Sofa Scorea dobio čistu 'desetku'.

image

Marin Jakoliš: igra za 'desetku' protiv H.Dragovoljca

SOFA SCORE

S dobrim igrama je nastavio i nakon te utakmice, a utakmica protiv Gorice je samo potvrda da se Marin Jakoliš odlično snašao u Šibeniku te je jedan od najboljih igrača momčadi koja se čini sigurnom od ispadanja bez obzira na financijske probleme koje ima klub zbog lošeg poslovanja kolumbijskih vlasnika. Zbog toga je došao u pitanje i otkup njegovog ugovora od Hajduka koji košta 200 tisuća eura plus PDV.

No, u cijelu priču uključila se skupina šibenskih privatnih poduzetnika i sportaša koji žele Jakoliša zadržati na Šubićevcu pa bi, bez obzira na probleme u vlasničkoj strukturi kluba, ovaj nogometaš mogao ostati član Šibenika koji bi na njemu, ako nastavi ovako igrati, mogao i dobro zaraditi. S obzirom na ovakve igre i činjenicu da ima tek 24 godine, sigurno će se pronaći neki kupac koji će tih 200 tisuća eura nekoliko puta povećati...

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
21. travanj 2024 00:20