NAKON PRELASKA U REAL

Od Luke Modrića se očekuju čuda, Hazard i Witsel bez pritiska iako su skuplji

Piše: Robert MatteoniObjavljeno: 10. rujan 2012. 21:20

U nedjelju je navršio 27 godina života, od čega je devet nogometni profesionalac. Izvanrednim tehničkim vještinama nadopunjenih iznadprosječnom motorikom, fizičkom čvrstinom i kreativnošću, Luka Modrić je od zadarskih početaka dogurao do statusa zvijezde Real Madrida.

Po službenim podacima, Real Madrid platio je Tottenhamu za otkup Modrićeva ugovora točno 30 milijuna eura! U sporazumu dvaju klubova navedeni su i bonusi, uz koje će Spursi moći inkasirati maksimalnih 38 milijuna eura.

Službeni podaci govore da je za 21-godišnje čudo od djeteta Belgije, Edena Hazarda, Chelsea platio Lilleu točno 40 milijuna eura! Pored Hazarda u utorak će Modrića i društvo dočekati još jedan vezist iste cijene. Relativno nepoznati Axel Witsel koji je iz Benfice otišao u Zenit za, također, 40 milijuna eura!

Nesrazmjer medijskog pritiska oko Modrića i navedenih mu kolega ukazuje nam na neobjektivno terećenje hrvatskog reprezentativca u domaćem okruženju. Od Modrića se očekuju čudesa samom činjenicom da je kao igrač Tottenhama bio zanimljiv ponajboljim europskim klubovima prošloga i ovoga ljeta, pogotovo sada kada je prešao u Real Madrid.

Takav pritisak nije u Belgiji prema Hazardu i Witselu, pogotovo ne zato jer su koštali 40 milijuna nečega. U Belgiji je poraslo očekivanje od reprezentacije jer sada ima koncentraciju vrhunskih igrača koji vrijede 290 milijuna eura. Što je po istim izvorima čak 120 milijuna više od Hrvatske.

Suština ove priče jest da nije presudno tko koliko vrijedi milijuna, kakva mu je individualna statistika i u kojem klubu igra, nego kako pridonosi učinku reprezentacije. Primjerice, Hazard je u Belgiji sada igrao atipičnu špicu i uglavnom nema defenzivnih zadataka.

Nema apsolutno nikakve dvojbe da je Modrić najbolje partije pružao kao srednji vezni-playmaker, često bivao redatelj velikih pobjeda Vatrenih u sjeni onih koji su davali golove. Kad je igrao na drugim pozicijama, Modrić u reprezentaciji nije ostavljao upečatljiv dojam.

Analiza njegovih osam golova u šest godina reprezentativnog staža dodatno osnažuje bitno bolju učinkovitost Modrića na poziciji srednjeg veznog.

Sa 27 godina svaki igrač odavno mora imati definiranu ulogu u momčadi. Nadamo se da će Štimac konačno razbistriti tu dilemu koja, po analizi učinka, uopće nije dilema. Modrić je klasan igrač kao playmaker, na drugim je pozicija tek solidan i ne čini razliku.

KOMPLETAN ČLANAK PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU SN-a!

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
21. rujan 2024 23:31