Vladimir Dugandžić/Cropix
KREĆE ISPOČETKA

OD ETIHADA DO - SOLINA Kako je dečko 'jak kao Bokšić i realizator kao Šuker' napravio krug

Piše: Vedran BabićObjavljeno: 29. ožujak 2016. 15:29

Mario Jelavić krenuo je ispočetka. Od nule. Nekadašnji talentirani izdanak Hajdukove omladinske škole (rođen 1993.) i bivši mladi reprezentativac Hrvatske od ovog je proljeća uz Jadro, u redovima trećeligaša Solina. Upravo je on proteklog vikenda riješio najveći derbi, zabivši dva gola u pobjedi nad Neretvancem (3:2). Već se pokazuje kao pun pogodak uprave Solinjana.

- Osjećaj je odličan, a rezultat je plod rada cijele momčadi. Dobra smo klapa i izvan terena, što se vidi po rezultatima. Kasnije je cijela momčad proslavila, atmosfera je bila vrhunska - govori za Slobodnu Dalmaciju dvadesetdvogodišnji Jelavić čija je momčad sada pretekla Opuzence na vrhu ljestvice. Imaju dva boda više, ali još je puno do kraja.

- Sve je još otvoreno, prednost nije velika, ali najkvalitetnija smo momčad i mislim da ćemo izboriti Drugu ligu - uvjeren je Jelavić koji je Poljud napustio prije tri godine, nakon samo sedamnaest seniorskih minuta u bijelom dresu. A bio je na probama u Anderlechtu, Manchester Cityju... Trenirao je s Agüerom, Tevezom i Džekom, čak i odigrao neke utakmice na ljetnim pripremama za “građane”. Od Etihada do Jadra.

- Razlika je enormna. Malo koji mladi igrač bi to izdržao, ali trebalo je ostati čvrsto na zemlji - uspoređuje Jelavić svijet u kojem se tad našao i svijet u kojem se sada bori za svoje mjesto pod suncem.

Iako je tata Igor za svoga sina znao reći da je “jak kao Bokšić i realizator kao Šuker”, Mario s Hajdukom nije našao zajednički jezik, pa je sreću početkom 2013. potražio u Slaven Belupu, a potom i u Bochumu, Atletico Madridu (B momčad) i konačno švedskom prvoligašu Atvidabergsu (danas drugoligašu) iz kojeg je ove zime stigao u Solin.

Težim putem do uspjeha

- Imam veliki motiv, prošao sam dosta toga. Karijera mi je išla neobičnim putem, malo težim, ali tako je Bog htio. Sad sam jači nego prije. Puno sam naučio na tim stanicama. Sve što mi se izdogađalo prevladao sam uz Božju pomoć.

Što se sve događalo? Ozljede?

- Ne toliko ozljede, koliko turbulentne situacije u klubovima, status s trenerom, neigranje...

Kako je bilo u Atleticu i Švedskoj?

- U Atleticu mi je bilo lijepo, trenirao sam s prvom momčadi, a to ne može svatko. Bilo je kao u snu. U Švedskoj sam u 19 utakmica zabio jedan gol u prvoj ligi, ali sam bio najbolji strijelac prvenstva do 21 godine. Zabio sam 17 golova u 16 dvoboja. Samo, teško je kad nisi doma i kad odeš van mlad.

Je li te zvao još tko osim Solina?

- Bilo je upita, čak i za vani, ali sam se odlučio za Solin. Tu sam kući i to je trenutno najbolja opcija za mene. Mislim da sam pogodio.

U Solinu do kraja sezone

Povratak kući za Marija u ovom slučaju ima i doslovno značenje jer trenutno živi s obitelji u svom Omišu.

- Svi su oduševljeni što sam se vratio, pogotovo mama. Malo da se i ja odmorim.

Iako je trenutno daleko od blještave scene, Jelavić se nada ponovnom odlasku u inozemstvo. Ali, u drugačijim okolnostima.

- Idem korak po korak, nikad ne znaš što će život donijeti. Ambicije su mi i dalje vezane za inozemstvo i ne odustajem od toga. Siguran sam da ću opet doći u veliku momčad, ali ne kao mlad i talentiran već kao pravo pojačanje.

Jelavić je za Solin potpisao do kraja sezone, ali ne isključuje mogućnost produljenja suradnje, pogotovo ako bi se ispunio cilj, a to je plasman u viši rang.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
22. rujan 2024 19:32