Vlado Kos / Cropix
OSTANAK DRAGULJA

OBRAT NA POLJUDU Maloku ostaje na Poljudu: 'Shvatio je da ovdje može napredovati'

Piše: Jurica RadićObjavljeno: 10. prosinac 2014. 08:28

Otac Elvira Malokua zatražio je od Nadzornog odbora Hajduk a papir o visini odštete za napuštanje Poljuda, ali unatoč obiteljskoj želji, u Hajduku su u utorak ujutro obavili razgovor sa 18-godišnjim igračem nakon kojeg je sportski direktor Goran Vučević ustvrdio:

- Maloku je veliki talent i on ostaje u Hajduku. Ne samo zbog toga što ima ugovor do ljeta 2016. godine, nego i zbog činjenice da shvaća kako će kroz Hajduk napredovati u karijeri. Jasno je da bi svaki mladi igrač volio igrati i s te strane je nezadovoljan, što razumijem. Međutim, s Malokuom sam sve razjasnio, on ostaje u Hajduku - naglasio je Goran Vučević.

I treći put je tako stopiran najavljeni odlazak Malokua s Poljuda. Zašto je priča uopće došla do medija i zbog čega je Maloku nezadovoljan? Ambicije 18-godišnjaka iz Rijeke i njegove obitleji ove su jeseni bile puno veće od skromnih šest nastupa koliko je zabilježio u HNL-u. Ambicije su se temeljile na procjenama neovisne struke, medija, skauta, ali i ljudi iz Hajduka. Jer, Maloku je u ljeto 2013. doveden u statusu ekstra talenta. Naprosto su ga Bijeli ‘oteli’ Rijeci i doveli na Poljud, slaveći pritom veliku pobjedu na mercatu. Zašto? Zato što je procjena bila da će Elvir Maloku postati igrač na kojem će Hajduk napraviti golemi profit. Lijeva noga, talent koji je već prije dolaska u Hajduku bio na probi u Juventusu. Naposlijetku, Maloku je igrač koji je redovito bio pozivan u mlađe reprezentativne selekcije, a dolaskom na Poljud odmah je zabilježio i nastup na SP U-18 u jesen 2013. u Emiratima.

Upravo je tada, u vrijeme SP-a u Emiratima, predsjednik Hajduka Marin Brbić javnosti uputio znakovitu poruku:

- Ako Halilović vrijedi 20 milijuna eura, onda Maloku vrijedi barem 12 milijuna eura. Uostalom, gledajte utakmice Svjetskog prvenstva - kazao je Brbić prije nešto više od godinu dana u izjavi za jedan portal.

Jasno je da je izjava imala i element revolta uslijed velikih iznosa s kojima se tehniciralo u prodaji Dinamovog talentiranog igrača, međutim, nema sumnje da je Hajduk puno očekivao od Malokua. Ali, ništa manje nije ni Maloku očekivao od Hajduka. Tražio je potvrdu vrijednosti u velikom klubu, na velikoj sceni. Ali, potvrdu zasad nije dobio.

Što se dogodilo, gdje je zapeo projekt Maloku? U srpnju 2013. godine, prije nepunih godinu i pol dana, 17-godišnji Elvir Maloku je iz Rijeke prešao u Hajduk. Sa sobom je povukao i mlađeg brata Trojana.

- Došli smo u Hajduk, jer Hajduk pruža priliku mladim igračima - kazao je Elvir Maloku u razgovoru za SN krajem rujna prošle godine.

Međutim, upravo je ‘prilika za mlade’ postala kamen spoticanja. Prve sezone Maloku je kao 17-godišnjak ukupno upisao 13 nastupa. Očekivalo se i više, ali sezona je zaključena s uvjerenjem kako će iduća biti puno bolja. Ljetne pripreme je Maloku doista započeo kao prvotimac, igrač s ulogom desnoga veznog. Međutim, kako je vrijeme prolazilo, sve se rjeđe pojavljivao na travnjaku. U startu sezone je čak i bilježio nastupe, ali već nakon mjesec dana je prebačen u B momčad. Tu je bio prvi razlog istinskog nezadovoljstva, jer njegov otac je smatrao da 18-godišnji Elvir zaslužuje značajnu minutažu u seniorskoj momčadi. Unatoč glasinama da će napustiti Hajduk, ostao je Maloku i nakon tog ‘potresa’ dokazivati se u B momčadi. Sredinom listopada uslijedio je čak i demanti na službenoj klupskoj stranici.

- Jako sam zadovoljan potezom trenera Tudora koji mi je pružio šansu u B momčadi. Moj razvojni put ide pravim smjerom i niti ne pomišljam otići iz svog Hajduka - kazao je Maloku.

U međuvremenu se dokazao, vratio u prvu momčad i to na kakav raritetni način.

- Izvukli su me iz fotelje ispred TV-a, već sam se spremao gledati utakmicu na televiziji - ispričao je Maloku filmski zaplet i rasplet utakmice Hajduk - Lokomotiva.

Umjesto Sušića koji se ozlijedio na zagrijavanju, Maloku je uskočio u zapisnik utakmice. Ušao je u igru posljednjih 15-ak minuta i pogotkom Bijele usmjerio prema preokretu. U tom trenutku se činilo da bi Maloku mogao ponovno iskočiti u prvi plan, ali tanašna je bila nada. Jer, 40-ak dana poslije Lokomotive, opet je otac Elvira Maloku posjetio Poljud s istim ciljem, što prije sina odvesti u neki drugi klub. Ali, u Hajduku su promptno reagirali, obavili razgovor i izgladili problem. Strpljenjem će se očito morati naoružati obje strane. Maloku i njegova obitelj s jedne, te Hajduk s druge strane. Drukčije se neće do cilja, a elemenata za dobar posao zaista ima. Za kvalitetan nogomet i pravi posao, da ne zaboravimo.

Hajduk i Maloku su uspjeli zadržati priliku opravdati talijanski dnevnik Corriere dello sport koji je prije godinu dana uvrstio Hajdukovog 18-godišnjeg krilnog napadača među 40 najtalentiranijih mladih igrača Europe.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
23. rujan 2024 01:22