Jens Gustafsson
 JAKOV PRKIC/CROPIX
ON GA DOBRO POZNAJE

Novi trener Hajduka bio je njegov student: ‘Jedna me stvar posebno zanima, tu mi je teško dati procjenu‘

‘Godinama se poznajemo, miran je, fin i pošten čovjek, pravi skandinavski tip‘
Piše: Predrag JurišićObjavljeno: 03. lipanj 2021. 15:24

Iznenađujuće je odjeknula vijest da je ne odveć poznati Šved Jens Gustafsson (42) novi trener Hajduka. U potrazi za dodatnim informacijama o Gustafssonu, nazvali smo Zlatana Nalića, savjetnika i instruktora u Švedskom nogometnom savezu, te predavača na švedskoj nogometnoj Akademiji...

- Jens je bio moj student, baš je kod mene napravio diplomski rad za UEFA PRO licenciju. Godinama se poznajemo, miran je, fin i pošten čovjek, pravi skandinavski tip. Vrlo je dobar trener, a čim je završio igračku karijeru (bio je solidan srednji branič, op. a.), odmah je zaplivao trenerskim vodama, preuzevši momčad Halmstada, u kojem se zadržao tri i pol godine. Potom je, od ožujka do prosinca 2015. godine, bio izbornik-pripravnik mlade reprezentacije Švedske (do 21. godine) - u vrijeme kad je najbolja švedska mlada momčad na Euru u Češkoj osvajala zlatno odličje, a u tom sam stožeru bio i ja, Gustafsson je istodobno pripremao nadarene igrače za novi ciklus natjecanja tog uzrasta. Kasnije je pola godine bio pomoćni trener u AIK-u iz Stockholma, da bi u ljeto 2016. godine postao trener Norrköpinga, s kojim se sporazumno rastao u prosincu prošle godine - kaže Nalić.

Zvijezde nemaju tretman

U švedskim je medijima, dodajmo, pisalo da je nakon četiri i pol godine napustio Norrköping zato jer nije izborio plasman u Europu, prošlu je sezonu, naime, okončao na šestoj poziciji, iako su klupske ambicije bile veće. Nalić nastavlja:

- Napravio je Jens u Norrköpingu zanimljivu i respektabilnu momčad, taktički je dobro “potkovan”, najviše je koristio 4-3-3 sustav igre, s klasičnim krilnim napadačima, dešnjakom na lijevoj i ljevakom na desnoj strani. Švedski su treneri, inače, u pravilu oprezni i naglasak najviše stavljaju na čvrstinu obrane. Međutim, Jens je pokušavao s Norrköpingom igrati ofenzivnije od ostalih švedskih klubova, gdjekad je to dobro izgledalo. Treba istaknuti da su skandinavski treneri spremni na blisku suradnju s klupskim vodstvom, ovdje nema egocentričnih lidera, nego su liderstvo i komunikacija uvijek dvosmjerni. Surađuje li trener s klupskim čelnicima, to ne znači da je režimski trener ili poslušnik uprave, nego zajedno pokušavaju napraviti sve za dobrobit kluba. Tako su odgojeni treneri u Švedskoj,...

image
Jens Gustafsson
JAKOV PRKIC/CROPIX


Nemalo je bilo iznenađenje nakon što su čelnici splitskog kluba obznanili da su se dogovorili s Gustafssonom. Nije baš poznato nogometno ime, a i njegov je skandinavski mentalitet posve suprotan od dalmatinskog. Što mislite kako će funkcionirati na vrućem hrvatskom jugu, mogu li se spojiti “voda i vatra”?

- To i mene najviše zanima! Teško mi je dati bilo kakvu procjenu, u Skandinaviji se radi na sasvim drukčiji način. Kad se ovdje izabere trener, onda u svom radu ima maksimalnu potporu klupskoga vodstva i navijača, Gustafsson je, uostalom, u Halmstadu bio tri i pol godine, u Norrköpingu godinu više. A u Hrvatskoj to malo drukčije funkcionira kad je riječ o trenerima, nešto je frekventnije nego u Švedskoj, češće se mijenjaju treneri. I neprijeporno je i za mene nepoznanica kako će Gustafsson živjeti s tim pritiskom, toga nije imao u Švedskoj. No, ima polugodišnje iskustvo iz AIK-a, kluba za kojeg možemo reći da je, po temperamentu, “skandinavski Hajduk”. K tome, uvijek je u Norrköpingu imao i nekoliko igrača s naših prostora, tako da se malo upoznao i s mentalitetom koji ga čeka u Splitu - rekao je Nalić i istaknuo:

- Švedski treneri općenito imaju malo problema u situacijama kad se suoče sa zvijezdama u momčadi jer u njihovoj filozofiji nema zvijezda, nego treneri žele da svi igrači budu jednako tretirani, na istoj razini. I onda, kad se pojavi neki goropadni i kvalitetni igrač, čiji je potencijal veći od momčadi u kojoj igra, gdjekad dođe do konflikta. Ovdje vlada “zakon grupe” i treneri pokušavaju jednoobrazno uniformirati i tretirati sve igrače, od vratara do prvog napadača. Govorim ovo općenito o švedskim trenerima, ne odnosi se konkretno na Gustafssona, za kojeg vjerujem da je kapacitiran za uspješno treniranje kluba poput Hajduka - kaže Nalić, koji je u siječnju ove godine bio jedan od kandidata za funkciju izbornika Bosne i Hercegovine, ali čelnici Saveza na kraju su izabrali bivšeg Dinamova trenera, Ivajla Peteva.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
07. listopad 2024 05:25