AFP
UEFINA SUDAČKA KOMISIJA

'Nismo slali dopise u HNS, ali mi utakmice prekidamo samo ako je ugrožena sigurnost!'

Odlazak na nedjeljnu utakmicu u Puli u odnosu na sraz grčkih ili turskih velikana sličniji je odlasku u kazalište ili kino. Kod njih su su molotovljevi kokteli normalna pojava
Piše: Damir DobrinićObjavljeno: 03. travanj 2012. 13:20

Slovenac Vlado Šain godinama je već član Uefine sudačke komisije. Je li Uefa možda dala sugestiju HNS-u da se na tako brutalan način počne obračunavati s onima koji pale baklje na utakmicama?

- Nije Uefa slala nikakve nove dopise u Rusanovu. Naš je stav glede bakljade sasvim jasan - utakmica se prekida isključivo ako je ugrožena sigurnost aktera i gledatelja - jasan je Šain.

Nije, međutim, želio komentirati događaj u Puli.

- Uefa nema ingerencije kada su nacionalna prvenstva u pitanju, HNS je taj koji sam donosi odredbe glede stvari koje se ne tiču samih pravila igre.

Prekidi utakmica u Europi zbog divljanja navjača nisu česta pojava. Nereda ima, ali suci izbjegavaju prekid dvoboja sve dok ne dođe do iznimne opasnosti za sudionike. Posljednji primjer prekida je sudar između Panathinaikosa i Olympiacosa prošlog mjeseca. I tu je sudac bio vrlo oprezan, nekoliko je puta prekidao utakmicu zbog huliganskog ponašanja, no tek kada je bio stjeran do zida odlučio se za konačni prekid. No, s neredima na grčkim tribinama, gdje su molotovljevi kokteli vrlo uobičajeno i posve normalno oružje, teško se uspoređivati. Odlazak na nedjeljnu utakmicu u Puli u odnosu na sraz grčkih velikana sličniji je odlasku u kazalište ili kino. Utakmice se najčešće prekidaju kada navijači utrče na travnjak, a te su se scene posljednjih godina viđale u Nizozemskoj, Turskoj..

U Ligi prvaka zbog baklji na travnjaku prekinut je dvoboj između milanskih velikana Intera i Milana, 12. travnja 2005. U uzvratu četvrtfinala Milan je poveo pogotkom Ševčenka i isfrustrirani navijači Nerazzurra zasuli su teren raznim predmetima i pirotehničkim sredstvima. Sudac Markus Merk prekinuo je utakmicu na pola sata, a već minutu nakon povratka na travnjak baklje su ponovno poletjele i Nijemac je definitivno prekinuo dvoboj i utakmica je registrirana 3:0 pobjedom Milana. No sudionici ovog dvoboja bili su izravno ugroženi, vratar Rossonera Dida morao je biti zamijenjen zbog toga što je pogođen pirotehničkim sredstvom.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
13. rujan 2024 08:52