AFP
MUČENJE, PA RAPSODIJA

Nikola Kalinić briljirao sa dva pogotka, Iličević proslavio se golom Čechu sa 40 metara!

Hrvatska i Češka dobili su čast da otvore preuređeni stadion Aldo Drosina u Puli. Ovo će biti prva provjera Bilićevih izabranika uoči nastavka kvalifikacija za EP 1012.
Piše: Dražen KrušeljObjavljeno: 09. veljača 2011. 16:26

PULA - Hrvatska reprezentacija pustila je u promet obnovljeni Aldo Drosina stadion festivalom golova i uvjerljivom pobjedom protiv nimalo naivne Češke. Kandidati koji su u izbornikov fokus uletjeli iz drugog plana najavili su veliki potencijal.

Urnebesno prvo poluvrijeme, 45 minuta 'run and gun' nogometa odigrale su reprezentacije Hrvatske i Češke pred prepunim tribinama obnovljenog Aldo Drosina stadiona. Bilićeva momčad furiozno je otvorila meč i nakon 13 minuta bacila u nokdaun ponajboljeg svjetskog vratara Petera Čecha. Loptu u mrežu prvo mu je spakirao Eduardo, a nedugo zatim matirao ga je i Nikola Kalinić.

Prvi pogodak 'kockastih' plod je majstorstva Nike Kranjčara, koji je iskopao loptu u sendviču čeških stopera i savršeno je podvalio u prostor Eduardu, koji je sa sedam metara iskosa prizmenim udarcem savladao Čecha. Kalinić je četiri minute kasnije smireno dočekao ubačenu Srninu loptu i proslijedio je glavom u kut češkog golmana za 2-0.

Premda grogirani Česi ovaj put nisu pokazali svoje hašekovsko lice, odbili su ravnodušno prihvatiti poraz koji im se smiješio i već u 20. minuti su se vratili u utakmicu. Rosicky je odlično ubacio iz kornera, a stoper Sivok nadvisio je našu obranu i glavom sa pet metara matirao Runju. Hrvatski golman je loptu amortizirao tek pola metra iza crte.

Rastrčani i kombinatorni gosti razoružali su potom 'kockaste', sakrili im loptu i nametnuli se kao zrelija, mirnija i kombinatornije momčad. U 29. minuti primaknuli su se izjednačenju kada je Pospech sa 14 metara rastegnuo Runju koji je jedva iščupao loptu i skrenuo je u korner.

U 31. minuti Runje je za dlaku izbjegao gostovanje u CNN-ovoj rubrici 'plaz of the day' kada je promašio povratnu loptu u reprizi one komične reakcije engleskog golmana Paula Robinsona u Maksimiru. Lopta mu je prešla preko noge i otkotrljaoa se nekoliko centimetara od okvira. Stvari na početak gosti su vratili u posljednjoj minuti poluvremena kada je nonšalanciju Šimunića i Rakitića kaznio Petržela, oduzeo loptu i oštro zavrnuo na peterac, gdje je Rosicky oštrim udarcem Runju ostavio bez izgleda.

Česi su prokockali prvu priliku u nastavku (Petržela), a Hrvatska osvježena sa četiri nova igrača stigla do vodstva u 61. minuti. Nikola Kalinić je pokazao da se na pulskom stadionu osjeća kao u vlastitom dnevnom boravku, prihvatio je dubinsku Dujmovićevu loptu i ušetao na rub Čechova peterca i rasparao mrežu.

U 70. minuti Štajner je sa pet metara promašio loptu za izjednačenje, a na drugoj strani Ivo Iličević demonstrirao bundesligašku klasu učinivši pritom komičnim velkog Čecha. Gostujući vratar upustio se u dribling avanturu na 30 metara od svojeg gola, lopta je ubrzo izgubljena, a Iličević je ljevicom sa 40 metara pogodio nezaštićena vrata za konačnih 4-2.

HRVATSKA - ČEŠKA 4-2 (Eduardo 9, Kalinić 13, 61, Iličević 74/Sivok 20)

Kraj utakmice!

90. minuta - Petrić je sjano proigrao Jelavića, koji je gurnuo loptu kroz noge Hubniku, ali nije uspio nadmudriti Čecha.

74. minuta - Čech je izašao na 40-ak metara od svog gola, fino očistio, no netko od njegovih suigrača je pogriješio, te je Iličević sa 50-ak metara pogodio prazbu mrežu.

70. minuta - Štajner je bio sam na pet metara, ali promašio je cijelu loptu.

67. minuta - Iličević je s desne strane nabacio u šesnaesterac, a netko iz češke obrane skinuo je loptu s glave Nikice Jelavića.

61. minuta - Tomislav Dujmović sjajno je proigrao Nikolu Kalinića, koji je s čovjekom na leđima skinuo paučinu pod gredom Petera Čecha!

46. minuta - U prvom napadu Česi su zamalo dali gol. Plašil je pucao s vrha 16-erca, a Runje je jedva obranio...

45. minuta - Rakitić je izgubio loptu an 20 metara, a Česi su u tri poteza došli do izjednačenja. Petržela je s desne strane vratio povratnu loptu za Rošickog, koji je iz trka s desetak metara matirao Runju.

44. minuta - Eduardo iz slobodnog udarca s 18 metara puca metar od vratnice.

34. minuta - Eduardo je pucao sa 17 metara, lopta je prošla pokraj vratnice.

32. minuta - Srna je vraćao loptu Runji koji ju je skoro cijelu promašio... Dotaknuo je taman toliko da prođe pokraj vratnice. Nakon kornera ponovno je bilo opasno...

30. minuta - Pospech se prošetao pokraj Rakitića i Šimunića i sa 16 metara gađao daljni Runjin kut. Srećom, pa se naš vratar dobro ispružio i zaustavio tu loptu.

20. minuta - Plašil je nabacio iz kornera, a Sivok je glavom s prve stative pogodio za 1-2. Runje je uspio doći do lopte, ali tek kada je ona bila iza linije...

17. minuta - Plašil se iznenada našao sam na 11 metara od gola, ali udarac je bio katastrogalan. Lopta je odletjela visoko preko vrata.

16. minuta - Ni treći pogodak nije bio daleko. Srna je iz slobodnog udarca pogodio živi zid, a odbijenu loptu je kroz šumu nogu poslao malo pokraj stative.

13. minuta - U samo četiri minute Česi su pred nokautom. Srna je iz teške situacija s desne strane uputio centaršut u šesnaesterac, a Nikola Kalinić bio je najviši u skoku i krasno glavom pogodio sami desni Čechov kut!

9. minuta - Kranjčar je krasno podvalio loptu Eduardu, koji je iz teške situacija s lijeve strane iskosa prevario Čecha...

U početnim minutama dominiraju Česi.

Utakmica je počela!

Stadion u Puli je ispunjen do posljednjeg mjesta, sve je spremno za spektakl.

HRVATSKA: Runje, Srna, Ćorluka, Šimunić, Pranjić, Vukojević, Rakitić, Iličević, Eduardo, Kranjčar, Kalinić

ČEŠKA: Čech, Sivok, Kadlec, R. Hubnik, Pospech, Rosicky, Polak, Petržela, Plašil, Hübschman, Rezek

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
23. rujan 2024 18:33