ODBIO AUSTRIJANCE

Niko Kovač odlučio ostati u mladoj reprezentaciji: 'Nisam mogao tek tako otići'

Piše: Branko StipkovićObjavljeno: 20. lipanj 2013. 18:04

Ipak bi to bilo malo čudno. Malo rano; ostaviti kormilo mlade reprezentacije nakon pet mjeseci! Već lani u ovo vrijeme špekuliralo se da će preuzeti Mlade Vatrene, samo se čekao kraj ugovora s Red Bullom. Došao je na velika, širom otvorena vrata, odmah inicirao novosti, ostajući vjeran sebi i vlastitoj bespoštednosti. Pa kako bi otišao... To prije što posrijedi nije lovac na lovu, nego na slavu države koju toliko voli.

Niko Kovač danas tu prošlotjednu avanturu prati sa smiješkom, ponavljajući:

- Presudilo je srce, nisam tek tako mogao napustiti svoje igrače!

A isprva smo pomislili da dizanje sidra nije isključeno. Odrastao je u sređenom životnom i radnom sustavu, pod okriljem njemačke urednosti koja baš ne razumije nerijetko iščašane relacije Zapadnog Balkana ili Istočne Europe. Doduše, stanuje u Salzburgu, sa suprugom Kristinom i kćerkom, školarkom kojoj ne odgovara seljenje. Niti je njemu odatle lako pratiti sve ovdašnje događaje. Premda je i za to uvijek imao odgovor:

- U Hrvatskoj su brat Robert te dva druga pomoćnika, Goran Lacković i Vatroslav Mihačić. Nabavio sam MAXtv pa ne propuštam prijenos niti jedne utakmice, ništa nije nepokriveno.

Moralisti su i dalje iznenađeni, prigovaraju “kako je uopće smio pomisliti na odlazak!?”. Očito ne znaju da je neupitnom vjerniku jedna od maksima ona biblijska: “Nikada ništa ne tražiti, nikada ništa ne odbiti.” Naime, ne odbiti razgovor. Zašto ne bi razmijenio poneku rečenicu s onima koji te zovu, nije li to i stvar elementarne pristojnosti?

- Ljudi su kulturno pitali, ja sam isto tako odgovorio. U čemu je problem?

Pa dodaje:

- Drago mi je da su angažirali Nenada Bjelicu, koji zaslužuje tako stabilan i uspješan klub, državnog prvaka. Dokazao se u svim tamošnjim ligama, bravo zbog svega!

Kako je tekla njegova komunikacija?

- Nazvali su i ja sam odmah izvijestio vodstvo HNS-a. Lijepo je kad si u fokusu takve sredine, vrhunske i atraktivne, plus je to svima.

Predsjednik Davor Šuker bio je u Brazilu, stoga je kontaktirao s izvršnim predsjednikom Damirom Vrbanovićem:

- On je opravdano osjetio da nisam euforičan. Evidentna je bila samo suzdržanost. No trebalo se izjasniti, pa sam to i učinio.

Što je poručio nesuđenim gazdama:

- Vrlo jednostavno: “Hvala lijepo, iznimna je čast što ste me se sjetili, no ne pristajem.”

Još nešto:

- Kad sam odlučio, žurno sam nazvao HNS i izvijestio da ostajem na ovoj funkciji i na ovom poslu. Smatram da odnos mora biti takav, otvoren i iskren.

Zar načelno ne postoji opcija da će prije ili kasnije biti šef A-reprezentacije?

- Daj Bože da naš izbornik sa suradnicima izbori put u Brazil i nastup na SP-u. Što se mene tiče, može Igor Štimac u ovoj ulozi biti i sljedećih deset godina!

Neće ako počne reprizirati igru i rezultat iz dvoboja sa Škotskom?

- Ne bih o Vatrenima, nije moje područje. Svi smo bili razočarani, ali i to je nogomet, katkad s neočekivanim raspletom. Glave gore, zašto u tri preostala susreta ne bismo debelo osigurali 2. mjesto u skupini. Uostalom, gdje piše da i Belgija neće kiksati čime bismo je prestigli u fotofinišu!

Ovoga petka Niko Kovač u 11.10 leti sa zagrebačkog aerodroma ususret Istanbulu pa Bursi, gdje momčad U-20 u nedjelju igra prvu SP-utakmicu, s Urugvajem.

- Priredba je sjajna, po značenju druga na FIFA-ljestvici. Bitno je da se što češće konkretno uspoređujemo sa strancima, a nema bolje prilike od službenih natjecanja.

Dinko Jeličić, vođa te selekcije, neprestano ističe da je Niko dobrodošao u stožer kako bi se uključio punim kapacitetima?

- Radujem se, ali nije dvojbeno tko je “glavni i odgovorni”. Ja ću gledati i sa strane, s tribine. Znatiželjno snimati kakvi smo mi, kakvi drugi.

Osjetno smo nekompletni?

- Ne bih o tome. Pretežito su krive ozljede, nisu li zbog njih otpali Radošević, Ćalušić, Mitrović. O Kovačiću ne bih, Inter je stavio veto, šteta što na nj ima pravo. Pretpostavljam da kompletni nisu ni drugi. Iskoristimo to čime raspolažemo, ovo je šansa da se iskažemo, cilj je drugi krug, biti među 16 najboljih na svijetu.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
21. rujan 2024 11:19