AFP
VELIKAN NA KOLJENIMA

Nikad lošiji Škoti: 'Hrvatska može biti mirna, Škotska nema nikakve šanse u Zagrebu'

Piše: Anton SamovojskaObjavljeno: 29. ožujak 2013. 17:49

Hrvatska je obavila sjajan posao. Pala je Srbija, pao je Wales. Kvalifikacije idu u pravome pravcu, no unatoč tomu što Štimčeva vrsta niže iznimne rezultate, sve je isto. Belgija se ne da, nema njena krivog koraka i Hrvatska, ako želi izravno u Brazil, osuđena je na pobjede do svršetka kvalifikacija.

Prvi sljedeći suparnik kojega Hrvatska mora pobijedi je Škotska, 7. lipnja u Zagrebu.

Škotska je loša. Nikad lošija. Da bi Škoti o svome nogometu mogli kazati nešto dobro, moraju posegnuti za dalekom prošlošću. No premda su loši, nisu ni sanjali da će nakon samo šest utakmica izgubiti sve šanse za plasman na SP u Brazilu. Škotski “život u paklu” traje od početka kvalifikacija. U šest utakmica ostvarili su samo dva remija (Škotska - Srbija 0:0, Škotska - Makedonija 1:1) i s tim mizernim učinkom drže dno skupine.

Što se događa Škotima?

S ovim pitanjem sučelili smo u četvrtak Hugha Keewinsa, novinara Daily Recorda, najnakladnijega škotskog dnevnika.

- Nije dobro - kaže Keewins.

David McCarthy, vaš izvjestitelj iz Novog Sada, ovako je opisao Škotsku u igri sa Srbijom:

- Na stadionu je bila potpuna zbrka, teren je bio očajan, a Škotska je bila gora od svega toga.

Je li to prava slika Škotske?

- Da, to je, nažalost, prava slika Škotske. No Škotska nije bila loša samo sa Srbijom. Loša je bila i s Walesom. Škotska nema kvalitete i to nije slučaj već stanje. Mi već petnaest godina nismo učinili ništa posebno, a posljednji put na velikom natjecanju bili smo 1998, kad je Hrvatska bila treća. Sada sedam utakmica zaredom Škotska nije pobijedila nikoga.

Može li Škotska u lipnju biti bolja?

- Gordon Strachan je dobar trener, koji je bio vrlo uspješan u Celticu. Svi su željeli da Strachan bude izbornik. Strachan može nešto učiniti i već u lipnju može imati bolju momčad. Treba, naime, imati na umu činjenicu da njemu zbog ozljeda nedostaju neki važni igrači, prije svih Darren Fletcher (Manchester United), Steven Fletcher (napadač Sunderlanda) te Scott Brown, kapetan Celtica.

Bi li kompletnija Škotska mogla nauditi Hrvatskoj u Zagrebu?

- Teško. Za Škotsku će to biti vrlo teška utakmica. Ne samo stoga jer je Hrvatska bolja. Ta utakmica dolazi u vrlo lošem trenutku za Škotsku. Sezona u Škotskoj završava sredinom svibnja, pa je pitanje kako će igrači zadržati natjecateljski tonus do 7. lipnja. Povrh toga, početkom lipnja u vas već zna biti vrlo vruće. Što je za Škotsku još jedan minus.

S koliko će motiva, nakon svih dosadašnjih udaraca, Škoti doći u Zagreb?

- Motiv nikada nije upitan. Škotska stoji loše, ali mora se boriti i mora uzeti ponešto bodova do svršetka kvalifikacija. Škotska će, ako ostane na sadašnjem učinku, pasti u petu vrijednosnu skupinu. Ako se to dogodi, put do povratka bit će vrlo težak - naglasio je Hugh Keewins.

Škoti su na dnu. Zašto? O tomu je prozborio Archie Macpherson, legendarni škotski nogometni komentator. On kaže:

- Mi već godinama nismo stvorili pravoga igrača. Pitanje je zašto se to događa. Odgovor, naravno, postoji. Nogomet je nekoć bio škotsko javno dobro, a danas je privatni posao. To nam je uništilo nogomet.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
18. rujan 2024 02:34