Goran Mehkek / CROPIX
NIKAD NEIZVJESNIJI HNL

NIKAD JAČE PRVENSTVO U Prvoj HNL igra 21 igrač koji je pozivan i u A-reprezentaciju!

Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 08. srpanj 2013. 20:06

Možda od prve ne biste rekli, ali u klubovima Prve HNL ovog časa igra 21 nogometaš koji je pozivan u hrvatsku A-reprezentaciju za međunarodne utakmice; svi zajedno skupili su čak 270 nastupa. Desetorica su se našla na popisu Igora Štimca, računajući i one koji su samo trenirali – Tin Jedvaj i Lovre Kalinić; jedanaestorica su negda bili u kadru Slavena Bilića, ili čak i ranijih izbornika. Štimčevi ljudi imaju zajedno 128 utakmica, u čemu “lavovski dio” pripada Josipu Šimuniću koji je u 102 navrata branio hrvatske boje, a na 11 bivših Vatrenih otpada 142 susreta. Uračunali smo i Davora Vugrinca, rutinera kojem se Ivan Katalinić u Koprivnici neočekivano zahvalio, no i dalje je pod ugovorom s Farmaceutima. U “dodatnom paketu” kriju se vratar Rijeke Ivan Vargić i veznjak Hajduka Mijo Caktaš, oni su aktivirani samo za revijalku na Kantridi Vatreni – HNL, takvi se ogledi ne broje u nastupima za državni sastav.

U vremenima kad nam mnogi klubovi preživljavaju od prodaje igrača, pa su u eksport uključeni čak i maloljetnici, podatak da je ovoga časa u HNL-u 21 nogometaš koji se našao u viziji izbornika, pritom su mnogi igrali u kvalifikacijama, neki i na završnim turnirima, još je jedan argument tvrdnji da će hrvatsko prvenstvo ove sezone biti jače nego bilo kada u posljednjih petnaest godina. Zapravo od izvrsne 1998/99. koja je završila aferom nakon što Rijeci na Kantridi s Osijekom nije priznat (sporan!) gol za naslov prvaka, ali je to po kvaliteti i posjetu bio vrh domaćeg nadmetanja. Šestorica imaju ubilježene igre na europskom ili svjetskom prvenstvu; Šimunić, Knežević, Vugrinec, Leko, Dujmović i Pokrivač. Čemu treba dodati i niz stranaca, prvenstveno u modrim dresovima.

Premijeru Lige 10 karakterizira formiranje hrvatske, barem privremene “velike četvorke” jer od svih tih reprezentativaca Dinamo ima osmoricu, Rijeka petoricu, Hajduk četvoricu, a Split trojicu. Najveće su lige za spektakle, naša u prvom redu za stvaranje igrača nerijetko i svjetskih dometa, no draž i neizvjesnost u napetim natjecanjima i dvobojima više od ičega mami javnost i puni tribine. Dominacija Dinama nikako ne pogoduje privlačnosti prvenstva, međutim rješenje za bolji HNL nipošto nije histerično “kopanje” da se sruši i sroza aktualnog prvaka, nego napredak svih koji si to mogu priuštiti. Da budu što bliži i čim spremniji poremetiti odnose na vrhu. Zato su Rijeka i Split najveći plusovi za domaći nogomet, a njihovo pojačavanje, pogotovo angažiranje poznatih imena – Sharbini, Bilić, Dujmović... nova dimenzija nadmetanju. A kad Hajduk jednom ponovno stane na čvrste noge, bit će to najbolja vijest za za HNL.

Reprezentativci u Hrvatskoj ligi

POZVAO IH ŠTIMAC

Josip Šimunić (Dinamo) 102

Dario Knežević (Rijeka) 13

Jorge Sammir (Dinamo) 4

Šime Vrsaljko (Dinamo) 4

Arijan Ademi (Dinamo) 2

Franko Andrijašević (Hajduk) 1

Mario Maloča (Hajduk) 1

Alen Halilović (Dinamo) 1

Tin Jedvaj (Dinamo) 0

Lovre Kalinić (Hajduk) 0

NEGDAŠNJI REPREZENTATIVCI

Jerko Leko (Dinamo) 59

Davor Vugrinec (S. Belupo) 28

Tomislav Dujmović (Split) 19

Nikola Pokrivač (Rijeka) 15

Ivica Križanac (Split) 11

Mate Bilić (Split) 7

Leon Benko (Rijeka) 2

Anas Sharbini (Rijeka) 1

Goran Blažević (Hajduk) 0

Ivan Tomečak (Rijeka) 0

Ante Rukavina (Dinamo) 0

UKUPNO 21 IGRAČ, 270 NASTUPA

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
23. rujan 2024 06:33