Franko Andrijašević u dresu Hajduka

 VOJKO BASIC CROPIX Cropix
FRANKO ANDRIJAŠEVIĆ ZA SN

‘Nije mi jasno zašto je on lani bio smijenjen. Kad sve zbrojim i oduzmem, Hajduk bi mogao biti prvak‘

Kapetan kineskog Zheijanga u karijeri je igrao za Hajduk, Dinamo, Lokomotivu i Rijeku
Piše: Predrag JurišićObjavljeno: 08. prosinac 2023. 11:52

Prije dvije i pol godine Franko Andrijašević (32) otišao je iz Rijeke u kineski Zhejiang. Iza njega su dvije vrlo dobre sezone, postao je i kapetan kluba s kojim je osvojio treće mjesto u kineskoj Super League, bio je to najveći uspjeh u klupskoj povijesti. I sad igra azijsku Ligu prvaka, kolo prije kraja u skupine H njegov klub još ima šanse za proboj u daljnje natjecanje. Istina, male šanse...

- U utorak gostujemo u Melbourneu, ali ni pobjeda nam ne jamči prolaz. Prvi ide dalje, kao i tri najbolja drugoplasirana iz pet skupina. A naša skupina tu baš ne stoji dobro, tako da nemamo iluzija, iako ćemo pokušati u Australiji osvojiti sva tri boda. Čudan je taj sustav natjecanja, ali na to ne možemo utjecati - rekao nam je Andrijašević i osvrnuo se na svoje kineske dane:

Dinamo pao kao nikad prije

- Ovdje mi je doista dobro, priviknuo sam se na drukčiji način života. Produžio sam ugovor do kraja prosinca 2025. godine, zadovoljan sam, klub je sređen, plaća ne kasni, momčad je dobra, imam korektan odnos i s klupskim čelnicima, cijene me i poštuju kao igrača i kao čovjeka. Pronašao sam se ovdje i baš uživam u ovim igračkim danima.

image

Franko Andrijašević

YANG GUANYU Xinhua Via Afp

Ove se sezone za naslov u Hrvatskoj bore tri kluba čiji ste dres odijevali – Hajduk, Dinamo i Rijeka?

- Zanimljivo je pratiti tu uzbudljivu utrku, dobro je da je više klubova uključeno u tu borbu za vrh. Još da je Osijek dobro startao, pa da je bliže spomenutom trilingu, sve bi bilo dramatičnije. No, i ovako je zanimljivo, Dinamo je očito u padu u odnosu na ranije sezone, pa je to razlog izjednačenosti. Kad sam igrao u Hajduku i Rijeci, znam da smo morali nanizati sedam-osam pobjeda kako bismo se približili tada nedodirljivom Dinamu, da bismo uopće imali nekakve šanse u toj utrci. Jer, Dinamo je malokad “kiksao”. Igrajući za Rijeku, imao sam sreću da nam se mnogo toga poklopilo, dominirali smo i na kraju smo osvojili naslov. I onda su ljudi govorili da je to zato što je Dinamo malo pao, ali takav pad nije bio ni blizu ovome iz tekuće sezone. I europske su utakmice, uostalom, to pokazale. Očito je da su se previranja u klupskom vodstvu odrazila i na stanje u svlačionici, pa su se otvorila vrata Riječanima i Splićanima da ugroze Zagrepčane.

Usporedite nam malo aspirante na naslov, počnimo s Rijekom, istaknite vrline i mane kluba s Rujevice?

- Okupila se mlada, poletna i ambiciozna momčad, sastavljena od dobrih pojedinaca. Rijeka živi i radi u zdravom i pozitivnom ozračju unutar i izvan kluba, uz opipljivu navijačku potporu. I to je svakako veliki, najveći plus. Mana je svakako nedostatak iskustva u borbi za osvajanje trofeja. U svlačionici je tek nekoliko starijih igrača koji znaju kako se rješavaju one “čupave” utakmice. Pokazalo se to, uostalom, na nekim dvobojima ove sezone, nedostajao im je onaj igrač koji će odlučiti pobjednika i presuditi kad baš i ne ide sve najbolje. Takav se igrač nije pojavio i u tome vidim najveću riječku slabost.

Hajduk doveo dobre igrače

A Hajdukove vrline i mane?

- Zna se da su Hajdukovi navijači najveća klupska potpora, gdjekad imam osjećaj kao da cijela Dalmacija razmišlja isključivo o Hajduku! I to je svakako jak “poguranac” u situaciji kad je sve dobro, kao što je to sad. Nadalje, Hajduk je ovoga ljeta doveo dobre igrače, iako su neki bili sumnjičavi i kritizirali su ih. Govorim za razinu HNL-a, Uremović i Šarlija svakako su pojačanja, općenito je stvorena momčad koja je spoj iskustva i mladosti. A mana je također vezana uz ozračje u i oko kluba. Jer, tamo nema sredine, ili je sve najbolje na svijetu, ili baš ništa ne valja. I kad se dogodi neki poraz, pa se onda upadne u seriju od dvije-tri utakmice bez pobjede, onda je to “smak svijeta”, onda je drama i sve je gotovo. Pa u tom negativnom ozračju svi psihološki posrnu, jednostavno je teško izdržati taj silni pritisak. I brzometno se donedavni “poguranac” i vjetar u leđa, pretvori u teški uteg koji je nemoguće nositi.

image

Franko Andrijašević 2020. godine

Insidefoto/ddp Usa/profimedia

Kako komentirate smjenu trenera u Hajduku, Karoglan se uspješno vratio na klupu nakon što je Leko platio ceh zbog ulaska u krizu?

- Gledajte, nije mi bilo jasno ni zašto je Karoglan lani bio smijenjen, imao je dobre rezultate i dobro ozračje u momčadi. Iako nije zvučno ime, radio je dobar posao. Leko je došao, napravio je mnogo dobrih stvari u karijeri, od njega se mnogo očekivalo. I ja sam očekivao da će neke stvari biti bolje, no ne znam zašto se to nije dogodilo, epilog svega bio je Lekin odlazak, a Karoglan je sad nastavio tamo gdje je prošle godine stao i logično je da ovaj put bude i dugoročni izbor klupskih čelnika.

Preživljavanje derbija

A kako vidite Dinamovu turbulentnu sezonu?

- Dinamo je godinama gradio pobjednički gard i to se ne može preko noći izbrisati. Bio sam u Maksimiru, znam kako je klub sređen, funkcionira na visokoj razini. Dinamo iza sebe ima vojsku navijača, ali ipak taj pritisak javnosti nije toliko jak kao što je, primjerice, u Splitu. A to je svakako dobro za igrače i klub. Iako Dinamo ima dobar igrački kadar, ipak bih kao manu naveo da se ljetni prijelazni rok mogao i morao bolje odraditi. Jer, Dinamo je klub koji je najveći magnet za gotovo svakoga igrača u HNL-u i može dovesti koga želi, može ponuditi i dati igraču više od ostalih klubova. Negativna je svakako i ta situacija u vodstvu kluba, na kraju se sve to ipak odražava na svlačionicu.

image
ZELJKO HAJDINJAK Cropix

Kome dajete najviše šanse za osvajanje naslova?

- Bit će to neizvjesno do kraja, sva su tri kluba oscilirala tijekom jeseni. Ipak, nekako mi se čini, kad sve zbrojim i oduzmem, da bi Hajduk ove sezone mogao biti prvak. Ali, bit će uzbudljivo, vidjet ćemo što će se događati u zimskom prijelaznom roju, tko će se više osnažiti. Zasad blagu prednost dajem Hajduku, posebno pobijedi li u petak Lokomotivu u Kranjčevićevoj. I, dakako, preživi li derbi u Maksimiru na kraju jeseni. U suprotnom, Plavi će se približiti Bijelima i pred nama će biti “vruće” proljeće.

U petak se sučeljavaju dva vaša bivša kluba, Hajduk je gost Lokomotive. Kakvu utakmicu očekujete?

- Vjerujem da će Hajduk osvojiti sva tri boda. U naletu je, a Lokosi u zadnje vrijeme ne pokazuju moć, više od dva mjeseca nisu pobijedili u HNL-u, a samo su jednom slavili ove jeseni u Kranjčevićevoj. Hajduk je opipljivi favorit i svaki rezultat osim pobjede splitskoga sastava bio bi veliko iznenađenje - smatra Andrijašević.

Zheijang bi bio u gornjem dijelu HNL-a

Kakav je kineski nogomet?

- Ima vrlina i mana, kao i svaka liga. No, kineska se liga sigurno ne smije podcijeniti. Teži se nadigravanju, pa stoga igrači koji dolaze iz Hrvatske i susjednih zemalja naše regije, ovdje mogu iskazati nadarenost i brzo se snalaze i priviknu na način igranja. Jasno je da se od nas stranaca očekuje da budemo bolji od domaćih igrača i da radimo razliku na terenu. Pa iako se “na prvu” čini da to stvara pritisak, brzo čovjek shvati da je to zapravo normalna situacija. I neće vam nitko prigovoriti odigrate li utakmicu-dvije ispod željene razine, samo će vas potapšati po ramenu i reći “nastavi, igraj dalje, bit će bolje”...

Kako bi vaš klub kotirao u HNL-u?

- Vjerujem da bismo bili u gornjem dijelu HNL-a. E sad, teško je reći bismo li se borili za osvajanje naslova. (pju)

Andrijašević u HNL-u

Rijeka

84 nastupa, 34 gola, 17 asistencija

Hajduk

71 nastup, 12 golova, 9 asistencija

Lokomotiva

42 nastupa, 18 golova, 6 asistencija

Dinamo

10 nastupa, 3 gola, 0 asistencija

Ukupno

207 nastupa, 67 golova, 32 asistencije

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
28. ožujak 2024 15:54