Kristian Fućak

 SRDJAN VRANCIC/CROPIX Cropix
STIŽE SJAJNI NAPADAČ

Nije Kristijan, ali je Kristian! Bjelica ‘oteo‘ Rijeci velikog talenta, poznate i pojedinosti oko Lovrića

Rijeka nije bila spremna ispuniti financijska potraživanja Orijenta, Osijek je to učinio.
Piše: Gradimir ĐukarićObjavljeno: 04. siječanj 2022. 17:36

Nije Kristijan nego Kristian! Osijek je pojačanje našao u dvorištu Rijeke. Prođe li liječnički pregled, novi nogometaš Bijelo-plavih trebao bi već u srijedu postati jedan od najboljih igrača Druge HNL, 23-godišnji Kristian Fućak. Napadač Orijenta bio je neskrivena želja prvog čovjeka Rijeke Damira Miškovića, njegov transfer čak je i javno najavio, no umjesto Rujevice izabrao je ipak Gradski vrt. Osijek je, naime, ispunio novčana potraživanja Orijenta, što Rijeka nije bila spremna učiniti. Neslužbeno, transfer će iznositi 100.000 eura uz određene bonuse. Fučak je ove sezone odigrao 14 utakmica u Drugoj HNL i Kupu uz impresivnu statistiku od sedam pogodaka i šest asistencija.

Kristian (Fućak) će odjenuti bijelo-plavi dres, a hoće li i Kristijan (Lovrić) još uvijek nema konačnog odgovora. Nenad Bjelica odlučio je kako njegov interes za Lovrića ne želi pretvoriti u "sapunicu" s neizvjesnim ishodom koja će trajati čitavog prijelaznog roka, posljedično ga i koštati vremena za reakciju na nogometnom tržištu, a kojeg do nastavka sezone ionako nema previše. Objavio je kako je Osijek poslao Gorici ponudu za njezina najboljeg igrača, na što je stigla kontraponuda koja je bila izvan financijskih mogućnosti kluba iz Gradskog vrta i kao takva neprihvatljiva. Razlika u ponudi Osijeka i potraživanjima Gorice bila je očito prevelika da bi menadžer Bijelo-plavih mogao zaključiti da bi se u pregovorima mogao naći zajednički jezik zbog čega je odlučio "presjeći".

- Bili smo zainteresirani za Lovrića, poslali smo ponudu i njemu i njegovom klubu. To što smo mi mogli platiti nije bio iznos koji je Gorica prihvatila, postavili su uvjete koje mi ne možemo prihvatiti i izašli smo iz toga posla - kazao je.

Drugim riječima, poručio je kako je zadnja ponuda iz Gradskog vrta bila i posljednja. Jasna je to bila poruka čelnicima Gorice da svoja potraživanja svedu u realne okvire žele li dogovor.

image

Kristian Fućak

SRDJAN VRANCIC/CROPIX Cropix

Zahtjevi Gorice bili su, naime, takvi da bi eventualni transfer na koncu bio vjerojatno i najveći ikad između dva kluba u Prvoj HNL. Službenih potvrda oko iznosa koji je Osijek ponudio, odnosno, koji je Gorica potraživala, zasad nema, no ima li imalo istine u špekulacijama, ponuda iz Gradskog vrta glasila je milijun i pol eura (neki tvrde i dva), uz postotak idućeg transfera, te uključivanjem u posao još jednog igrača iz Gradskog vrta, koji bi bio poslan u suprotnom smjeru, a odgovoreno je cifrom koja bi s aktiviranjem svih bonusa višestruko nadmašila taj iznos. Razlika u početnim pozicijama s kojih su dva kluba ušla u pregovore su očito nebo i zemlja, što je naglo "ohladilo" interes Bjelice. Potraživanje Gorice je legitimno, uostalom, riječ je o njihovu najboljem nogometašu, od čije prodaje žele dobiti najviše što mogu, ali teško da na traženi iznos mogu računati s obzirom na to da idućeg ljeta Lovrić ulazi u posljednju godinu ugovora, te da za manje od godinu dana može bez dozvole aktualnog kluba pregovarati s drugima i na koncu u ljeto 2023. otići bez lipe odštete. Posljednji javni istupi predsjednika Gorice Nenada Črnka, međutim, sugeriraju kako Lovrićev mogući transfer u Osijek nije zatvorena knjiga, da je ponuda iz Gradskog vrta bila i najkonkretnija, te kako je i dalje spreman za dogovor. Pod kojim uvjetima, zasad je nepoznato. Hoće li te pomirljive poruke dvije strane vratiti za pregovarački stol, uskoro će se znati...

Osijek je do sada, držimo li se podataka navedenih na Transfermarktu, isplatio četiri milijunska transfera. Rekordan je bio onaj za Ramona Miereza proljetos, kada je s 2,5 milijuna eura aktivirana klauzula o njegovom otkupu od Alavesa. Prema slovu tog ugovora, španjolskom klubu pripast će i 20 posto budućeg transfera. Mirko Marić je, prema Transfermarktu, Videotonu plaćen 1,5 milijuna eura, iako je iz Gradskog vrta više puta ponovljeno kako je ta cifra netočna, te da je posao vrijedio dvostruko manje. Taj iznos, doduše, mogao je u konačnici ispasti takvim kakvim se navodi u slučaju da je mađarskom klubu slijedio lukrativan postotak od transfera Marića u Monzu, u kojem je Osijeku pripalo 4,5 milijuna eura. Za Antonija Mancea svojedobno je, pak, isplaćeno 1,3 milijuna eura, a čak dvije od tri godine ugovora s Bijelo-plavima napadač rodom iz Rijeke je proveo na posudbi, prošle sezone u Puskas Akademiji, a ove u njemačkom drugoligašu Erzgebirgeu Aueu, u kojem očito nije pronašao sreću. U posljednjih osam utakmica odigrao je, naime, ukupno tek deset minuta.

Transfer Igora Silve, koji je ljetos prodan Lorientu, iz grčkog Olympiacosa koštao je ukupno 1,1 milijun eura - pola milijuna plaćeno je grčkom velikanu odmah po dolasku brazilskog beka u Gradski vrt, a prošlog je ljeta sa 600.000 eura otkupljen postotak, koji je njegovom bivšem klubu trebao pripasti od sljedeće prodaje. Olympiacosu je, prema prvobitnom dogovoru, trebala slijediti čak polovina prihoda od Silvina idućeg transfera. Ovako su fiksna dva milijuna eura od prodaje, odnosno, ukupno 3,5 milijuna pod uvjetom da se aktiviraju svi bonusi iz transfera brazilskog nogometaša u Francusku, pripali samo Osijeku. Bez obzira na poslove Osijeka u zimskom prijelaznom roku, milijunski transfer u bliskoj budućnosti, najkasnije do svibnja, bit će i onaj Darka Nejašmića, za kojeg više ne postoji nikakva neizvjesnost kako će Osijek aktivirati klauzulu o otkupu, isplatiti Hajduk i posudbu mladog veznjaka pretočiti u transfer. Još jesenas je postalo jasno kako je odšteta od milijun eura za Nejašmića jedinstvena prilika koja se ne smije i neće propustiti, a sada su na Poljudu i službeno obaviješteni kako u financijskim planovima za iduće ljeto mogu ukalkulirati prihod od transfera.

S dolaskom novih vlasnika, financijsko stanje u klubu iz Gradskog vrta je stabilno, no s novcem se raspolaže racionalno. Nenad Bjelica je od dolaska u Osijek, ne računajući pritom otkup ugovora Ramona Miereza koji bi se svakako dogodio, na pojačanja potrošio ukupno 1,6 milijuna eura. Poljsko Zaglebie iz Lubina je obeštećeno s 850.000 eura za transfer slovenskog reprezentativca Damjana Bohara, dolazak Karla Bartoleca iz Kopenhagena koštao je ljetos klub iz Gradskog vrta 250.000 eura, a s prvim danima 2022. austrijskom LASK-u plaćeno je pola milijuna eura za potencijalnog ukrajinskog reprezentativca Jevhena Čeberka, koji je posljednjih godinu dana za Bijelo-plave igrao kao posuđeni igrač. Svi drugi nogometaši u Bjeličinoj eri u došli su bez odštete.

Kako god završi transfer saga između Osijeka i Gorice, približe li se u danima koji slijede dva kluba u financijskim očekivanjima u poslu kojeg očito žele sve strane, ponajprije uključujući i samog Kristijana Lovrića, te uspiju li naposljetku naći zajednički jezik ili se to na koncu ne dogodi, prvi potpisi u zimskom prijelaznom roku u Gradskom vrtu uskoro će pasti. U klubu iz Wilsonove ulice, a što je već dugogodišnja praksa, ne izlijeću van s imenima prije nego što na posao definitivno nije stavljena točka potpisom, pa ne preostaje ništa drugo nego čekati službenu objavu iz kluba. Bjelica je otkrio kako želi lijevog beka (što je zapravo i posljedica Bočkajevog transfera u Dinamo), krilo i napadača, a barem dva od ta tri pojačanja trebala bi dati instant doprinos momčadi i napraviti razliku u borbi za trofeje. A Osijekove ambicije na proljeće "žive" su i u prvenstvu i u Hrvatskom nogometnom kupu.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
19. svibanj 2024 12:24