BIJEG IZ SPLITA

NEUSPJELA POMIRBA Vatreni ekspresno sele iz Splita, protiv Bugara na Kantridi?

Piše: Mladen BarišaObjavljeno: 15. lipanj 2015. 10:13

Huliganizam, barbarizam, vandalizam, primitivizam, nacizam, rasizam... Bogatoj paleti ‘’izama’’ hrvatski su navijači prošloga petka dodali još jedan: terorizam! Uoči kvalifikacijskog susreta s Italijom, u travnjak poljudskog travnjaka kemikalijama je ugravirana nacistička svastika!

Hrvatska nogometna reprezentacija 1998. na Mondialu u Francuskoj bila je treća na svijetu. Aktualna nacionalna momčad nešto je slabije plasirana (trenutačno je 18. na FIFA-inoj rang-listi), ali ‘’brončanu medalju’’ HNS uvjerljivo drži u disciplini plaćanja kazni zbog navijačkih izgreda i incidenata. U proteklih pet godina na račun UEFA-e, HNS je isporučio preko 500.000 eura...

Da nema hrvatskih navijača nacizam bi vjerojatno bio povijesni anakronizam. HNS je jedini savez na svijetu koji će u posljednjih deset godina biti triput kažnjen zbog ‘’veličanja tekovina Trećeg Reicha’’. Na prijateljskom utakmici u Livornu, 16. kolovoza 2006. navijači su vlastitim tijelima ‘’izradili’’ svastiku, a na kvalifikacijskoj utakmici u Splitu, 3. lipnja 2011. protiv Gruzije, među hrvatskim se zastavama vijorila i jedna s kukastim križem. Epilog: nakon Livorna HNS je platio kaznu od 30.000, a poslije splitske svastike - 75.000 eura!

Specifikacija uplata vezanih za rasizam još je učestalija. HNS je plaćao kazne za omalovažavanje i vrijeđanje protivničke reprezentacije čak i nakon ponajvećih uspjeha u povijesti. Npr. u kvalifikacijama za Euro 2008. Hrvatska je u Maksimiru pobijedila Englesku 2:0, a HNS je svejedno platio UEFA-i kaznu od 42.000 eura, jer su domaći navijači onomatopejom i bananama ‘’hranili’’ engleskog napadača Emila Heskeya.

Upravo je navedeni primjer indikativan i upućuje na zaključak kako se ‘’izmi’’ među hrvatskim navijačima ne događaju slučajno ili - spontano! Na pojave nacizma i rasizma Disciplinske komisije FIFA-e i UEFA-e dokazano iskazuju animozitet i nulti prag tolerancije. Stoga je za prošlotjedni poljudski vandalizam logično očekivati drakonsku kaznu.

Što to znači? Najvjerojatnije suspenziju stadiona, novčanu sankciju, ali i udar na reprezentaciju oduzimanjem bodova. No, HNS neće čekati odluku iz Nyona. Nogometni čelnici će zacijelo sami ‘’suspendirati Poljud’’. U ponedjeljak se naime u Zagrebu sastaju članovi Izvršnog odbora HNS-a. Predsjednik Davor Šuker najavio je vjerojatnost da će Split biti razvlašćen organizacije kvalifikacijske utakmice s Bugarskom.

Kao alternativa spominje se - Kantrida (uz ‘’vječni’’ i za osiguranje najzahvalniji Maksimir). Nažalost, moramo konstatirati kako pokušaj pomirbe HNS-a i Hajduka (te grada Splita) - nije uspio. Činjenično je stanje da nitko iz Hajduka i gradskih struktura nije došao na utakmicu s Italijom.

A indikativno je i priopćenje navijačke udruge Uvijek vjerni: ...’’organizirali smo javno gledanje utakmice na Trgu bana Jelačića u Zagrebu. Učinili bismo isto i u Splitu, ali nismo se htjeli miješati u odnose HNS-a i gradskih vlasti’’...

Poljudska svastika, odnosno navijački ekscesi, primarno su političko pitanje. Trenutačnu hrvatsku vlast dopisima su i osobno na probleme (godinama) upozoravali čelnici UEFA-e i FIFA-e (Platini i Blatter). Bez uspjeha.

Jedini, koji se bavio HNS-om i ‘’nogometnom močvarom’’ bio je bivši ‘’dizač tegova’’. No, naramak nogometnih problema za njega je bio - pretežak teret.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
22. rujan 2024 21:15