Screenshot: YouTube
'JA SAM IPAK HRVAT'

Nesuđeni Vatreni objasnio zašto je Hrvatskoj rekao 'NE' kad je i Rakitić rekao 'DA'!

Piše: Tomislav ŽidakObjavljeno: 21. siječanj 2016. 09:17

Do jučer je Damir Mišković "haračio" po Makedoniji, Crnoj Gori i Sloveniji, povremeno i u Zagrebu, a sada je posegnuo i u švicarski nogometni market, "ukrao" je švicarskog reprezentativca Marija Gavranovića. Svakog dana u svakom pogledu Mišković je sve drskiji, ambiciozniji i opasniji. Znao je odigrati na sentiment jednog bosanskog Hrvata iz Gradačca, odgojenog u švicarskom nogometnom internatu i dovesti ga u Rijeku. I uvjeriti ga da dolaskom u Rijeku čini veliku stvar.

Mario Gavranović je do jučer nosio dres FC Zürich, dva tjedna se pripremao za drugi čin švicarske lige, a onda ga je slomila "interesantna upornost Rijeke". I još nešto:

- U Rijeku sam došao zbog roditelja, u svojoj glavi sam zamislio da ću jednom igrati i u Hrvatskoj. Ja sam, ipak, najprije Hrvat, a tek onda švicarski građanin i švicarski nogometni reprezentativac...

• Trebali ste u paketu s Ivanom Rakitićem postati hrvatski reprezentativac, ali ste se, vjerojatno i pod pritiskom švicarskih medija, odlučili za zastavu s crvenim križem?

- Švicarska je pokazala veće zanimanje nego Hrvatski nogometni savez, koji je bio fokusiran na Rakitića. Ottmar Hitzfeld je veliko ime svjetskog nogometa i prevagnulo je to što je on bio izbornik. Osim toga, zbrojio sam dva i dva, shvatio da bi moji izgledi u konkurenciji hrvatskih nogometnih veličina bili minijaturni i u interesu vlastite karijere ostao sam Švicarac. Želio sam igrati, a ne samo biti član reprezentacije, neki broj na kraju popisa. Švicarska je jako dobra reprezentacija, Streller i Frei su baš prestajali, vidio sam svoju šansu. Bila je to dobra odluka, bio sam na Svjetskom prvenstvu u Brazilu...

Tamo se, na žalost ozlijedio, rehabilitacija je bila duga, bolna i teška. Zbog ozljede je izgubio već dogovoreni transfer u Valenciju, Rijeka je uzletište i šansa za novu afirmaciju.

Zna li što ga ovdje čeka? Dinamo, koji je već deset godina nedodirljiv, i ogromni pritisak. Ali, već u odgovoru je potvrdio iznimnu mentalnu čvrstoću:

- Što je pritisak veći, osjećam se bolje, kad vas drže pod stresom znači da klub od mene očekuje velike stvari. I ja očekujem da ću proljeće odigrati na visokoj razini, pritisak me motivira..

U svijet velikog nogometa otisnuo se s iste piste s koje je poletio i Ivan Rakitić. Danas je "Raketa" u nogometnom svemiru, važan čovjek u najboljoj momčadi svijeta?

- Znao sam da će učiniti velike stvari. Rakitić je fenomenalni igrač, pa iako je u Schalkeu imao manjih problema s trenerom, vidjelo se da je igrač velikog potencijala i da mora otići u veći klub. Schalke ga je sputavao i odlazak u Sevillu je bila njegova najbolja životna odluka. Iako su mu mnogi savjetovali da ostane u Njemačkoj, da je Bundesliga bolji izbor. Danas je jedan od najboljih igrača na planetu i morao je, ponavljam - morao je biti u idealnoj postavi, zaslužio je biti među jedanaest najboljih igrača na svijetu. Svaka mu čast - zaključio je Rakitićev kolega iz nogometnog internata.

Impresionirao me Mario Gavranović brušenom kulturom govora, naglašenim poštovanjem prema medijima, logikom, koja izvire iz svakog odgovora. Istu stvar sam svojedobno zamijetio i kod Ivana Rakitića, jednog od rijetkih hrvatskih reprezentativaca koji se s poštovanjem odnosi prema medijima. Očito je i to jedan predmet u švicarskim nogometnim gimnazijama...

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
30. rujan 2024 03:36