MIGUEL MEDINA Afp
TREĆI NAJSKUPLJI U HNL-U

Nenad Bjelica dogovara veliki transfer, rampa je ipak dignuta, stižu milijuni eura iz Lige petice!

Osijekov Brazilac postat će treći najskuplji transfer nekog desnog bočnog igrača u Prvoj HNL
Piše: Gradimir ĐukarićObjavljeno: 21. srpanj 2021. 09:41

Lorientu bi se upornost naposljetku mogla isplatiti. Francuski prvoligaš pred zaključenjem je transfera desnog beka Bijelo-plavih Igora Silve i to skoro mjesec dana otkako su došli s prvom ponudom za Brazilca, a koju su u međuvremenu nekoliko puta podizali. Osijeku će, kako neslužbeno doznajemo, pripasti najmanje dva milijuna eura odštete, a konačan iznos transfera podići će se s vremenom kroz bonuse te postotak iduće prodaje.
- Ima zanimljivih stvari, nešto je i aktualno iako još nije za javnost dok ne bude službeno - nagovijestio je Ivica Kulešević, inače desna ruka Nenada Bjelice u poslovima oko transfera, kako se nešto “kuha” u Gradskom vrtu.

image
VLADO KOS/CROPIX Cropix

A to nešto je očito odlazak Igora Silve nakon dvije sezone boravka među Bijelo-plavima. Pregovori su u poodmakloj fazi jer kako doznajemo, posao bi se već danas mogao realizirati, a najkasnije do konca tjedna. Silva je u Gradski vrt došao prije dva ljeta, isprva na posudbu iz grčkog Olympiacosa s opcijom otkupa. Zadovoljni viđenim jer brzonogi Brazilac se brzo premetnuo u jednog od najboljih desnih bočnih Prve HNL, čelnici Osijeka posudbu su godinu dana kasnije preinačili u transfer za kojeg je izdvojeno pola milijuna eura. Relativno niska isplaćena odšteta ipak je imala svoju cijenu. Grčkom velikanu prema slovu tog dogovora trebalo je, naime, pripasti i čak 50 posto od idućeg Brazilčeva transfera. Taj Olympiacosov postotak Osijek će otkupiti i tako za sebe osigurati sav prihod od buduće Silvine prodaje.

image
Igor Silva
VLADO KOS/CROPIX Cropix


Da je Lorient ozbiljno “zagrizao” za Osijekova Brazilca dalo se naslutiti već na početku priprema kada su predstavnici francuskog kluba tri puta u razmaku od nekoliko dana dolazili s ponudama, a svaka je bila korigirana iznosom u odnosu na prethodnu. Odbijenice ih očito nisu “ohladile” od realizacije posla, a nije im preostalo drugo nego približiti se Osijekovim zahtjevima, ako ih na koncu već nisu sve i ispunili.

Ostaje vidjeti kako će se odlazak uglavnom standardnog člana startnih 11 Bijelo-plavih odraziti na korekcije u postavci igre Osijeka. Transferom Silve Nenad Bjelica neće ostati bez rješenja na desnom boku jer Brazilčevo mjesto prema aktualnoj hijerarhiji u momčadi preuzet će Mato Miloš, dok bi mu alternativa mogao biti Alen Grgić. Naravno, pod uvjetom da Osijek ne potraži novo rješenje na nogometnom tržištu, a što je opet vrlo izvjesno jer prijelazni rok u Gradskom vrtu nije zaključen. Od ranije je poznato kako će dolazni transferi umnogome biti uvjetovani odlaznima, pa je vjerojatno kako već postoje određeni kontakti s potencijalnim pojačanjima, odnosno, igračima koji bi trebali nadomjestiti Silvin odlazak.


- Puno igrača je u optjecaju. Pratimo puno igrača na svim pozicijama i do posljednjeg dana prijelaznog roka ništa neće biti konačno - otkrio je Kulešević.


Silva je, inače, za Osijek odigrao 65 utakmica, posljednju još sredinom svibnja protiv Lokomotive kada je zbog ozljede napustio travnjak. Od tada više nije bio u kadru, a i ljetne pripreme je odradio po posebnom programu, trenirao odvojeno od momčadi upravo zbog prirode ozljede. U dresu Osijeka zabio je jedan gol, podijelio četiri asistencije, skupio 22 žuta kartona, a Transfermarkt njegovu tržišnu vrijednost procjenjuje na 1,2 milijuna eura.


Inače, Osijek je još donedavno u kadru imao trojicu Brazilaca, a uskoro će ostati bez ijednog - Guti je napustio Gradski vrt po okončanju ugovora, Talys poslan je na posudbu u mađarski Honved, a Silva će biti transferiran. Posljednju dvojicu Nenad Bjelica je zimus žestoko kaznio zbog grubog kršenja klupske discipline tijekom priprema - Talysa trajnim izgonom iz momčadi, a Silvu novčano.

Samo su Vrsaljko i Pinto bili skuplji desni braniči...

Silvina prodaja bit će u deset najvećih odlaznih transfera Osijeka, ali postat će istovremeno i treći najskuplji za nekog desnog bočnog igrača u Prvoj HNL. Prema podacima Transfermarkta, samo su Šime Vrsaljko (4,88 milijuna eura) i Ivo Pinto (3,7 milijuna eura) HNL napustili za veću odštetu. (gđ)

BRAZILČEVI KLUBOVI

NK Osijek (Hrvatska)
66 utakmica/1 gol/4 asista
Asteras Tripolis (Grčka)
34 utakmice/1 gol/2 asista
AEK Larnaca (Cipar)
32 utakmice/1 gol/0 asista
Olympiacos (Grčka)
2 utakmice/0 golova/0 asista

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
26. travanj 2024 04:56