Paun Paunović / Hanza Media
OGLED VELIKOG NABOJA

NEKADAŠNJI GOLGETER 'BIJELIH' UOČI VELIKOG JADRANSKOG DERBIJA 'Rijeka u zadnje vrijeme nikad nije bila manji favorit protiv Hajduka'

Piše: Jurica RadićObjavljeno: 09. svibanj 2017. 22:27

Goropadni Hajduk stiže na Rujevicu. “Odlikaša iz Splita” testirat će Matjaž Kek. Trener Rijeke još drži katedru, ali nije više profesor Matjaž siguran u titulu. Hajduk je njegova noćna mora. Hajduk u usponu i Carrillo pun vjere u svoju viziju. Španjolac željan dokazivanja pred upravom.

Predsjedniku je čestitao rođendan peticom protiv Osijeka, ali još nije dobio potvrdu da će i sljedeće sezone biti trener Hajduka. Čeka Kos da se Španjolac pokaže na Rujevici, a Keku to najmanje treba u ovom trenutku. Posljednji rezultati sugeriraju Rijeku u laganom padu. Dva gostovanja za jedan bod u mjesec dana. Pula i Kranjčevićeva ostavili su Dinamo u igri. Lokomotiva je spustila rampu Rijeci, ali je pitanje je li Rijeka uistinu u silaznoj putanji? Je li jedna utakmica dovoljan pokazatelj i zalog Hajdukovu optimizmu pred jadranski derbi?

- Ne, nikako. Rijeka je izgubila prvu utakmicu nakon 440 dana HNL-a. Više od godinu dana je prošlo od zadnjeg poraza! Utakmica je bila važna, međutim nije presudna. Četiri su kola do kraja, Rijeka je porazom sebi otežala situaciju, ali još ništa nisu na Kvarneru izgubili. Još uvijek su sami gospodari svoje situacije - kaže Tomislav Erceg, nekadašnji golgeter Hajduka koji je jednu sezonu proveo i u Rijeci.

- Međutim, najveća opasnost za Rijeku je raspored. Taj raspored koji joj donosi Hajduk. Nikad bolji i jači u posljednjih pet-šest sezona - naglasit će Erceg.

Split, 080311.
Tomislav Erceg nekadasnji igrac Hajduka a nakon karijere i sportski direktor istog kluba dok se danas bavi transferiranjem igraca u strane klubove.
Foto: Paun Paunovic / CROPIX
Foto: Paun Paunovic / CROPIX

I pritom će mnogi upitati “hoće li Hajduk u subotu opet pomoći Dinamu”. Ali, odgovor je uvijek isti ma koliko se pitalo.

- Hajduk uvijek igra za sebe. I kada je pred 20 godina igrao protiv Varteksa na Poljudu, pa je Dinamo uzeo naslov. I danas kada se za titulu bore Rijeka i Dinamo. Uostalom, Hajduk je svojim proljetnim uspjesima podjednako nudio priliku i Rijeci i Dinamu, a u konačnici je najviše podigao svoju momčad. Što je vrlo bitno u pripremi za sljedeću sezonu.

Rijeci je Hajduk uzeo dva boda u ožujku odigravši remi na Poljudu, ali potom je šokirao Dinamo servirajući Riječanima šansu da iste večeri nakon pobjede Bijelih na Maksimiru povećaju razliku na “plus sedam”. Međutim, Riječani nisu iskoristili što im je Hajduk ponudio krajem travnja, pa sada moraju obraniti “plus 5”.

- A to neće biti lako s ovakvim Hajdukom. Neopterećenim, bez ikakvog imperativa, a s druge strane, punim samopouzdanja. Nezgodno je igrati protiv takvih momčadi igrati. Hajduk je stavio jednu ruku na treće mjesto, ima formu i momčad koja stalno raste. U velikoj su uzlaznoj putanji, što se primijetilo i protiv Dinama. Zrela pobjeda, odmah sam rekao. Zato je pred Riječanima zaista neugodna zadaća. U ovom trenutku nema težeg protivnika u HNL-u od Hajduka.

Uživo je s poljudskih tribina promatrao Erceg prošle subote uragan s Poljuda.

- Zato i govorim o Hajduku s pozitivnim predznakom. Osjetio sam ukupno ozračje koje vlada oko Hajduka. Atmosfera u momčadi je sjajna, igrači su gladni pobjede i dišu svi kao jedan. Na svaki pogodak skače cijela klupa, svi zajedno slave... To su velike stvari i razvidno je da se u tom uspjehu vidi ruka trenera. Za razliku od njegova prethodnika, Carrillo je napravio kemiju momčadi. Hajduk pobjeđuje, ali ne slučajno, nego u igri s pogocima. Igra se efikasni nogomet i zato je publika zadovoljna. Pljesak nakon utakmice najbolji je pokazatelj igre Hajduka. Zato Hajduk na Rujevicu stiže željan igre i pobjeda. Pojedinci? Futacs je veliko pojačanje za Hajduk, a Toma Bašić dobitak ove sezone. Napokon Hajduk ima veznog igrača s odličnom igrom nakon prekida, s kreativnim sposobnostima i opasnim šutom s distance. Da bi bio kompletan igrač, treba mu još snage i kontinuiteta igre.

Carrillov je Hajduk trećeplasirani, ali u subotu ponovno ima glavnu ulogu u prvenstvu. Može usmjeriti tijek šampionske utrke u susretu za kojeg također vrijedi pitanje “tko je favorit”.

- Rijeka je uvijek favorit na svom travnjaku, ali nikada nije bila manje dominantna uoči dolaska Hajduka posljednjih sezona. Može li Carrillo srušiti tradiciju ili će bod biti realan doseg, pokazat će utakmica, ali hajdukovci imaju razloga za optimizam pred Rujevicu. Čeka nas dvoboj velikog naboja koji će primarno pokazati je li Rijeka spremna uzeti naslov prvaka, jer Kekovi igrači više nemaju pravo na kiks. Da su protiv Lokomotive osvojili barem bod, ostao bi im kredit za pogrešku, ali su taj kredit ispucali i moraju pobijediti Hajduk. Tim više što im nakon jadranskog derbija slijedi gostovanje u Koprivnici. Imperativ uspjeha najveći je teret Rijeke u subotu, a Hajdukova prednost.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
25. rujan 2024 03:37