CROPIX
LEGENDA BIJELIH

‘Ne znam što će biti ako Caktaš ode iz Hajduka! Ponuda je slaba, novca nema, a vrijeme curi...‘

Bivši hajdukovac u aktualnom kadru ne vidi strijelca koji može nadomjestiti Caktaša
Piše: Robert ŠolaObjavljeno: 09. siječanj 2021. 12:00

Mijo Caktaš zabio je prošle jeseni osam golova za Hajduk, a četiri glavna napadača - Diamantakos (2), Jairo (1), Umut (1), Gyurcso (3) - zajedno su zabila sedam golova. Ili jedan manje od Caktaša. Kako je Caktaš očito na izlaznim vratima kluba, jer ne želi prihvatiti manji ugovor, Hajduk mora pronaći igrače koji će zabijati golove. Ili se klubu loše piše (i) na proljeće...
- Slažem se, Hajduk mora pronaći igrača koji će zabijati ako Caktaš ne bude u momčadi - kaže Tomo Erceg, nekadašnji napadač Hajduka, a već godinama jedan od najboljih hrvatskih nogometnih menadžera.

Malo vremena

Ima li ga Hajduk u momčadi?

- Pogledamo li jesenski učinak Diamantakosa, Umuta ili Jaira, teško je očekivati da mogu popratiti Caktaševe brojke. Znate, Caktaš je zabijao 20 po sezoni, to je sjajno i za vrhunske centarfore, a kamoli za ofenzivnog veznjaka.

Mislite da bi ga Hajduk trebao zadržati pod svaku cijenu?

- Mislim da trebaju sjesti i pokušati pronaći najbolje rješenje za sve, a naravno da na kraju Hajduk mora biti iznad svakog drugog interesa.

Može li Hajduk vani pronaći strijelca?

- Vremena je jako malo. K tome, ponuda strijelaca inače nije velika, a i jako je skupa. Mnogi traže prave napadače pa nemaju rješenje, a imaju daleko više novca od Hajduka.

Kad već pričamo o novcu, čitamo da kriza ozbiljno trese mnoge klubove u Italiji, Njemačkoj, Španjolskoj, Francuskoj...?

- Svi smo se prošloga ljeta bojali posljedica pandemije, ali nekako mi se čini da će prava tržišna kriza nastupiti tek na ljeto. Klubovi su u golemim minusima zbog praznih tribina, a onda i značajno manjeg novca od sponzora. Mogu vam reći da se puno velikih klubova trese, a svi redom smanjuju budžete. Da, bojim se da nogometu slijede dvije, možda i tri teške godine.

image
CROPIX

Je li to možda dobra poruka Hajduku jer znamo da je poljudska blagajna već sada poprilično prazna?

- Često imam dojam da kod nas mnogi ne shvaćaju ozbiljnost krize koja prijeti nogometu. Mnogi ugovori igrača poprilično su visoki, a klubovi praktički žive od prodaje igrača klubovima u Europi, u kojoj je tržište narušeno. Uz svu tu krizu stigao je i problem s Englezima koji su izašli iz Unije i ponovno su na snazi restrikcije za dovođenje igrača. A znamo koliko je Engleska bitna za transfere igrača, ona je ta koja ubrizgava novce svim ligama. Kriza je i klubovi se moraju pametno ponašati.

Pažljiva potraga

Vratimo se malo Hajduku. Je li možda rješenje mladi Marin Ljubičić, mladić koji je blistao u juniorskoj konkurenciji?

- Ne poznajem ga dovoljno dobro, ali vidio sam da je riječ o tjelesno moćnom i tehnički odlično potkovanom igraču. S takvim osobinama mogao bi konkurirati za prvu momčad, iako je teško reći koliko bi mogao dati već na proljeće. S druge strane, uvijek je za klub dobro otvoriti prostor perspektivnim igračima jer s takvim igračima dobivaš novu energiju, dobre rezultate, kao i moguće velike transfere. Kako god, trener će u Hajduku vidjeti koliko može Ljubičić.

image
CROPIX

A koji trener? Novi ili ipak Boro Primorac?

- Teško je u zimi dovesti kvalitetnog trenera. Ustvari, i inače je teško dovesti pravog trenera. Vidim da predsjednik Jakobušić pažljivo traži i da ne želi dovesti, ajmo tako reći, “polovno rješenje”. Sviđa mi se takav pristup. Sviđa mi se i dolazak Nikoličiusa, ne znam čovjeka, ali znam da je u Gorici napravio sjajan posao. Vjerujem da će njih dvojica zajedno pronaći dobro rješenje.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
25. travanj 2024 02:07