Ales Fevzer / CROPIX
ATMOSFERA U ŠKOTSKOJ

Navijači uz Vatrene: 'Sada nas trebaju više nego ikad, moramo biti jedna fronta'

Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 14. listopad 2013. 11:33

Najave govore o tisuću Hrvata na Hampden Parku; ni ova utakmica, ma koliko tmurna atmosfera obavijala nacionalnu vrstu, neće proći bez kockastih dresova na tribini. Stižu s raznih strana, mnogi iz europskih zemalja, ali i Hrvatske. U Maksimir na Belgiju dođe manje od 12 tisuća gledatelja, a toliki lete u Škotsku. Što drži te ljude, jesu li se kolebali nakon loših nastupa Štimčeve ekipe, to nam se pitanje vrzmalo glavom. Odgovori su šaroliki, nažalost i motivi.

U Glasgow smo putovali s čarterom Speranze, većinu mjesta zauzeli su Uvijek vjerni i slavonska svita Marijana Novoselca sa šokačkim šeširima. Na Plesu smo sreli mlade Nike Kovača, oni su se otisnuli u Švicarsku. S njima je u zrakoplovu bio i Ivan Rakitić, vjerojatno je otišao obići rodni kraj.

Kad se upustite u navijačka čavrljanja, pričama nikad kraja... Top temu režirala je Torcida; činjenica da je šezdesetak njih najavljeno u Škotskoj širila se brže od belgijskih napada u petak, nisu navikli u većem broju pohoditi utakmice Vatrenih, pa što će na ovu sada? Prema jednoj verziji dolaze u Glasgow napraviti rusvaj na stadionu, nastaviti rat s HNS-om svim sredstvima, možda izazvati i prekid. Po drugoj, koja nam se čini uvjerljivijom, Torcida ima samo jedan cilj - potući se s Armadom, na neutralnom terenu osvetiti se za nedavne neraščišćene račune na Kantridi. Ponedjeljak, a posebno utorak, mogli bi biti vrući na ulicama grada, neće se čekati na okršaj na tribini, bitka bi se trebala odviti negdje u Glasgowu. Samo bi nam još to trebalo na utakmicama reprezentacije, da svoj unutarnji nered i primitivizam izvezemo na destinaciju s koje će slika o hrvatskoj sramoti, ako se dogodi, obići cijeli svijet.

- Ni pod kojim uvjetima nastupi reprezentacije ne mogu biti izlika za okršaje navijačkih skupina. Nacionalna vrsta ne smije biti bojno polje navijača hrvatskih klubova - kazao nam je u avionu Miro Todorović, Splićanin, jedan od negdašnjih vođa Torcide.

I tako, dok organizirane skupine tjeraju po svom, većinu Hrvata u Glasgowu čine zreliji ljudi, više turisti nego navijači. Uvijek vjerni neće igrati uzvratnu utakmicu s Tartan Armyjem na travnjaku, umjesto igrališta i jedni i drugi izabrali su pubove, čaše i pinte dobile su prednost pred loptom.

- Atmosfera je vidljivo poljuljana jer je puno otvorenih pitanja. Od Igorovih rotacija, do psihičkog prije nego fizičkog stanja nekih igrača, ali sve to treba staviti sa strane i moramo se usredotočiti isključivo na tri preostala susreta, da svi zajednički budemo jedna fronta, sada nas reprezentacija treba više nego ikada. I mi moramo dati svoj maksimum, da bi oni dali svoj - dodao je Todorović.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
22. rujan 2024 08:26