STRANE INVESTICIJE

Nakon Engleske i Italije, Amerikanci otkrili Hrvatsku: Otok se protivio, ali je pokoren

Piše: Tomislav JuranovićObjavljeno: 04. srpanj 2013. 22:03

Negdje početkom dvijetisućitih globalizam je učinio svoje: Amerikancima je njihovo tržište postalo premalo, a možda i igralište predosadno, pa su krenuli 'preko bare’. Otok se, jasno, činio idealnom destinacijom, zbog suradnje, jezika, ali i činjenice da su na Otok već banuli Rusi, Egipćani...

Premda im nogomet kao sport i nije bio prepoznat, ovdje se, jasno, radilo o proširenju biznisa, ali i igranja velikom svotom novca.

Danas, desetak godina kasnije, ocjena takvih ulaganja je - pozitivna. Američki je novac, naime, opravdan brojnim trofejima, u najmanju ruku korektnim rezultatima koji su preuzete klubove održali na identičnoj razini, ili ih čak dizali za oktavu više. Premda je bilo silnog rogoborenja kontra američkih vlasnika u Premiershipu, najviše od strane navijača Uniteda (većina još niti dan-danas nije prihvatili Glazere) te Liverpoola (protiv bivših vlasnika Hicksa i Gilleta), neosporiva je činjenica da američki kapital nije postao mrtav. Godine 2009. i 2010. United je, primjerice, prolazio horor, jer su dugovanja rasla, a klubu je prijetio raspad. Ipak, Glazeri su uspjeli konsolidirati stanje te sada, iako je u 2012. i dalje imao preko 400 milijuna eura duga, klub iz godine u godinu bilježi prihod koji garantira izlazak iz dubioza. Ujedno, klubovi su odavno privatizirani, stoga je borba protiv inputa velike količine kapitala u sve pore kluba jednostavno bila romantičarska i utopistička.

- Vaša ljubav prema klubu je enormna, ali morate shvatiti da su Glazeri najbolje što se dogodilo Unitedu. S njima ovaj klub ide prema naprijed i izrasta u kontinuirano moćnu gomilicu svjetskog nogometa. A to je ono što svi mi koji obožavamo United želimo - objasnio je svojedobno navijačima sa žuto-zelenim kapama na glavi (znak protesta prema Glazerima), veliki Sir Alex Ferguson.

Fanovi Liverpoola i danas će Hicksa i Gilleta nazivati smećem jer su natukli ogromne dugove, međutim, dolaskom Henryja, stvar se dijametralno promijenila; Kop više ne negoduje, iako će klubu trebati još barem nekoliko godina stvaranja momčadi da se vrati u borbu za prestižne nagrade.

Stan Kroenke nije imao problema u Arsenalu, dojam je da je njegov gromobran bio i ostao Arsene Wenger, omiljeni menadžer kojem navijači ipak teško opraštaju činjenicu da osim talentiranih tinejdžera kupi i određenu megazvijezdu s kojom bi se potukao za naslov. No to je Wenger, ne Kroenke. Randy Lerner (Aston Villa) i Ellis Short (Sunderland) mirnodopski pak vladaju svojim sredinama...

- Engleski navijači moraju se naviknuti da je ulazak kapitala neminovan. Ako ga neće imati britanski ulagači, svoj interes pronaći će strani. I mi puritanci, koji sanjarimo o čistom engleskom najdražem proizvodu, jednostavno ne možemo ništa. Novac, naime, nema državljanstvo... - održao je prije 15-ak godina istinit govor David Bernstein, današnji predsjednik Engleskog saveza.

Van Otoka, zasad jedini američki privatiziran klub u Ligama petice je Roma, koju je kupio Thomas di Benedetto i uz tihu, ali prisutnu poptoru navijača, koji su se teško mirili po odlasku obitelji Sensi, stvara momčad koja bi trebala vratiti Vučicu na vrh Italije.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
22. rujan 2024 19:36