PREPORODIO HAJDUK

Najjeftnija momčad posljednjih godina s Mišom Krstičevićem ima sjajne rezultate

Piše: Jurica RadićObjavljeno: 04. ožujak 2013. 14:40

Nakon dvije trećine prvenstva Hajduk je drugoplasirani. Kao da se ništa nije promijenilo u odnosu na prethodne godine kada su Splićani također redovito uzimali drugo mjesto u prvenstvu. Ali, varate se, promijenilo se puno toga. Promijenila se prvenstveno momčad u kojoj više nema zvijezda, niti po statusu niti po ugovoru.

Hajduk nema ni približno slične uvjete kakve je imao, primjerice, prije četiri godine kada su Poljud zapljusnuli dolasci igrača s basnoslovnim ugovorima. Danas je momčad daleko najjeftinija, prinove za popunjavanje kadra danas se uzimaju iz stobrečkog Primorca, a zadnjih sezona svjedočili smo dolascima uglavnom iz inozemstva. Promijenio se kompletan način razmišljanja, jer danas Hajduk dovodi samo igrače na kojima može zaraditi, a ne starije iskusne koji bi trebali donijeti rezultat. Uostalom, dobili su rezultat i s mladima.

U svakom slučaju, usporedbu smo napravili za aktualnu i posljednje četiri sezone. S pet puta jeftinijom momčadi Hajduk je opet drugi, a ima čak i zanimljive mlade igrače za tržište.

SEZONA 2008/09.

Hajduk 48, Dinamo 48

Nakon dvije trećine prvenstva (22 kola, jer igralo se također trokružno) dohvatili su Bijeli Modre, ali imali su sastav od kojeg i danas “boli glava”. Kalinić u špici, Ibričić asistent, Gabrić i Tomasov na krilima, Andrić i Skoko u sredini, Vejić i Šerić u obrani. Vodio ih je Ante Miše s klupe. Takav Hajduk koštao je minimalno tri milijuna eura godišnje samo za plaćanje ugovornih obveza. Do trećeg kruga ostvarili su sjajan učinak, uzeli 48 od 66 bodova što je ostvarenje od visokih 72%. Ali, do naslova prvaka nisu došli. Najveća momčad Hajduka u zadnjih 10 godina, ekipa čije se stvaranje i održavanje plaća i danas kroz dugove igračima iz tog doba.

ZVIJEZDE: Kalinić, Andrić, Skoko, Vejić, Ibričić, Šerić, Cernat, Gabrić, Subašić, Tomasov, Jertec, M. Buljat.

UGOVORNA DAVANJA: oko 3 milijuna eura godišnje, najveći ugovori od 360.000 eura

SEZONA 2009/10.

Hajduk 35, Dinamo 46

Na prolazu od dvije trećine Hajduk je imao tek 35 od 60 bodova (58%), ali plaćali su danak lošem startu u sezonu. Talijan Reja posložio je Bijele tijekom jeseni, a Špaco Poklepović nastavio posao u velikom stilu. Ibričić je bio prva zvijezda momčadi, a Cernat najskuplji igrač. Ali, samo do ljeta kada je transferiran u Karabukspor. Tog proljeća Bijeli su uzeli Kup, ali imali su strašno skupu momčad s čak petoricom igrača koji su primali 30.000 eura i više mjesečno.

ZVIJEZDE: Ibričić, Cernat, Anas i Ahmad Sharbini, Andrić, Strinić, Subašić, Vejić, Skoko.

UGOVORNA DAVANJA: oko 3,5 milijuna eura godišnje, najveći ugovor od 450.000 eura

SEZONA 2010/11.

Hajduk 44, Dinamo 49

Od prve dioničarske godine još je samo u proljeće 2011. Hajduk imao natjecateljsku ambiciju borbe za prvo mjesto. Nakon dvije trećine prvenstva Vučević je imao minus 5 i maksimirski derbi na rasporedu. Točno nakon te dvije trećine sezone dogodio se “raspad”, Hajduk je do kraja jedva sačuvao drugo mjesto, ali početkom ožujka Bijeli su upisali učinak od vrlo dobrih 67% . Ali, imali su i momčad sastavljenu od poznatih imena, te mlade u dolasku (Vukušić, Čop, Tičinović...). Prodali su Ibričića i Strinića, uzeli novac, ali nisu i reinvestirali.

ZVIJEZDE: Anas Sharbini, Andrić, Vukušić, Tomasov.

UGOVORNA DAVANJA: oko 1,5 milijuna eura godišnje, najveći ugovori od 360.000 eura

SEZONA 2011/12.

Hajduk 43, Dinamo 51

Prije godinu dana Balakov je u ožujku napustio momčad uzevši 43 boda u 20 utakmica. Bugarin je statistički bio na tragu Ante Miše iz 2009. Odličan učinak, ali bez nekog efekta u borbi za naslov. Dinamo je Hajduk “riješio” pobjedom u Maksimiru, pa je posljednja trećina sezone protekla u Krstičevićevom filtriranju momčadi za sljedeću sezonu.

ZVIJEZDE: Anas Sharbini, Andrić, Inoha, Neretljak, Vuković.

UGOVORNA DAVANJA: oko 2,5 milijuna eura godišnje (s trenerima), najveći ugovori od 360.000 eura

SEZONA 2012/13.

Hajduk 39, Dinamo 50

Učinak Krstičevića je 39 bodova u 22 kola. U postocima je to 59%. Gdje su Bijeli gubili bodove? Četiri suparnika trebaju se pričuvati u trećem krugu, jer protiv Istre, Dinama i Lokomotive uzeli su samo tri boda od 24 u osam utakmica. Otkinuli su bod Lokomotivi, Istri i Rijeci, a Dinamu ništa. Za prvim zaostaju 11 bodova i prvenstvo nema dramatike, tim više što Hajduk u posljednjem kolu prvenstva odlazi Dinamu na Maksimir.

ZVIJEZDE: Andrijašević, Vuković, Maloča.

UGOVORNA DAVANJA: oko 500.000 eura, najveći ugovor 180.000 eura

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
21. rujan 2024 05:16