Vladimir Dugandzic / CROPIX
FANTAZIST IZ DUGOPOLJA

NAJBOLJI IGRAČ HAJDUKA DOBIVA UGOVOR KAKAV JE NEDAVNO POTPISAO SENIJAD IBRIČIĆ!? I za Caktaša i za klub to bi bio najbolji rasplet

Piše: Jurica RadićObjavljeno: 11. svibanj 2020. 21:12

Prije tri dana je navršio 28. Ispred njega je još godina ugovora s Hajdukom. Ali, slobodno se može reći, sezona i pol, jer u aktualnoj treba odigrati još 10 kola. Ovoga ljeta Mijo Caktaš i Hajduk su pred odlukom, igrač ulazi u posljednju sezonu ugovora, na jesen bi već trebali imati jasnu sliku. Novi ugovor ili prodaja ovog ljeta?

Senijad Ibričić nedavno je u Domžalama potpisao doživotni ugovor. Obvezao se na vjernost žutima iz predgrađa Ljubljane do 2024. godine. U rujnu će Ibričić napuniti 35 i jasno je da neće ugovor u cijelosti odraditi na terenu, nego će u budućnosti postati dio klupskog menadžmenta.

Ukoliko se ovog ljeta ne realizira transfer Caktaša, logika govori da bi fantazist iz Dugopolja mogao Ibričićevim stopama. Jasno, u Hajduku, a ne u Domžalama. Ali mogao dobiti doživotni ugovor s bitnom razlikom da bi najveći dio odradio na terenu. Jer, nema sumnje, Caktaš je Hajduku izuzetno važan.

Na Poljudu se afirmirao kao igrač, još u zimu 2012. kada ga je tadašnji predsjednik Maleš vratio na Poljud, pokazivao je Caktaš naznake da bi mogao postati bitna karika bijelog stroja. - Bit će nam najbolji igrač, neka još nema 20. Vidjet ćete vrlo brzo - najavljivao je Maleš.

Osvajao trenere

Pokazalo se da je zaista bio u pravu, jer Caktaš je svojom polivalentnošću s lakoćom osvajao trenere. Igrao je lijevog veznog kod Miše Krstičevića, potom se nastavio profilirati u veznom redu kod Tudora, da bi ulogu veznjaka s ofenzivnim sklonostima dobio kod Burića. U rujnu 2015. uspio je svojim igrama natjerati izbornika Kovača da mu uruči poziv za reprezentaciju. Ostao je na klupi protiv Azerbajdžana i Norveške, ali nastavio je s odličnim igrama što je naposljetku rezultiralo transferom u Rubin.

Nije se u Rusiji previše naigrao, zato se usrećio povratkom u Hajduk. Da, Hajduk je klub njegove karijere. Najbolje utakmice u osam godina profesionalnog nogometa pružao je u Hajduku. Gdje je stao s Burićem u jesen 2015., nastavio je s Oreščaninom tri godine kasnije. Trebalo mu je gotovo devet mjeseci da se vrati u formu, ali kada je krenuo, započeo je uspon Hajduka prema vrhu ljestvice.

Nema spora, Hajduk i Caktaš dobitna su formula. Prošle godine bio je prvi strijelac lige s 19 zgoditaka i ove godine je također golgeter Bijelih, ali i igrač bez kojeg treneri ne mogu. Jer, Oreščanin nije imao Caktaša protiv Gzire prošlog ljeta, Buriću je nedostajao u Zaprešiću, a Tudoru u Koprivnici ovog proljeća. Bez Caktaša Hajduk ne pobjeđuje, to smo odavno konstatirali. Za Hajduk je dragocjen, ima osjećaj za pogodak iz drugog plana i momčad je sasvim drukčija s Caktašom ili bez njega. Produljenje ugovora Caktaša ovog ljeta predstavljalo bi najveći uspjeh Bijelih, najveće pojačanje za sljedeće sezone.

Zadovoljstvo kluba

Jer, Caktaš s 28 godina igra najzreliji nogomet, a pritom na tržištu više ne može postići ekstra milijunsku cijenu, iznos kojim bi Hajduk napunio blagajnu i riješio egzistencijalne probleme. Tim više, što je tržište u velikom padu, što će cijene nakon korona-krize dugo biti u velikom padu.

Zato je Caktaš Hajduku puno važniji na terenu negoli će novci od njegova potencijalnog transfera donijeti zadovoljstva u samom klubu. Jasno je pritom da će tržišne okolnosti diktirati konačni rasplet situacije, ali prema svemu viđenom u dosadašnjoj suradnji Hajduka i Caktaša, ostanak Dugopoljca u bijelom dresu do kraja karijere bio bi najbolji potez za obje strane.

Niti će Hajduk pronaći igrača poput Caktaša, niti će Mijo negdje drugdje imati status kakav uživa u Hajduku. Kapetan i desetka, igra njemu podređena. Slobodno može reći “da je bolje, ne bi vrijedilo”. Ovako vrijedi za obje strane.

Koliko može zarađivati u Hajduku, a za koliko bi ga klub eventualno prodao?

Trenutačno je Caktaš u vrhu klupske ljestvice ugovora, ali ugovor mu ističe sljedećeg ljeta i s obzirom na nove okolnosti poslovanja, razvidno je da bi potencijalni novi ugovor bio na nižoj razini. Više se ne može razgovarati o 40.000 eura mjesečno, jer objektivno, ne može Hajduk u ovom trenutku plaćati niti nuditi takve plaće. U trenutku kada dubina krize još nije do kraja prepoznana, razvidno je da u budućnosti najbolji klupski ugovor neće prelaziti 20.000 eura, možda čak ni 15.000 eura. U tom rasponu bi se mogla kretati i eventualna ponuda za novi ugovor “desetke” Bijelih.

S druge strane, koliko je nezahvalno ulaziti u temu mogućeg ugovora što bi se ponudio Caktašu za nastavak karijere u Hajduku, toliko je isto teško predvidjeti kako će disati tržište glede prodaje ovog ljeta.

Caktaševa cijena na Transfermarktu trenutno iznosi 2,8 milijuna eura, ali s druge strane, treba reći da Hajduk nema niti je dosada imao ponudu u tom iznosu. Za usporedbu, prošle godine je Caktaš vrijedio 3,5 milijuna eura po TM-u, ali nije egzistirala ponuda na toj razini. Zato svako isticanje cijene u situaciji kada nogomet stoji zaista zvuči deplasirano. Jasno je da bi dva milijuna eura bilo sjajno, a milijun se vjerojatno ne bi odbio. Ali, treba doći ponuda.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
11. lipanj 2024 04:27